Translate

maandag 4 maart 2024

Persbericht: Kattenfokker in Helmond ontmaskerd met 91 zieke katten voor de verkoop-- dierenwelzijnsorganisatie House of Animals heeft nu een meldpunt voor gedupeerden


PERSBERICHT: Meldpunt Kattenhandel gelanceerd tegen malafide fokkers

AMSTERDAM, 1 maart 2024 - Gedupeerden van broodfokhandel door malafide kattenfokkers kunnen zich vanaf nu melden bij het Meldpunt Kattenhandel van House of Animals. Hoewel men bij het woord ‘broodfokhandel’ snel aan honden denkt, komt het ook veel voor in de kattenwereld. Recente onderzoeken van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals maken de noodzaak van zo’n meldpunt pijnlijk duidelijk.

Vorig jaar openbaarde House of Animals grove misstanden bij een kattenfokker in het Limburgse Echt waar servals, Selkirk rexen, Bengalen en savannah’s werden gefokt. Recent publiceerde de dierenwelzijnsorganisatie het onderzoek naar een kattenfokker in Helmond, waar niet minder dan 91 mogelijk zieke katten werden gehouden in huis en een stacaravan in de tuin.

Malafide fokkers

House of Animals ontving naar aanleiding van de publicaties tientallen meldingen van gedupeerde kopers. Karen Soeters van House of Animals:

“Ik ben geschrokken van wat er in onze eerste onderzoeken naar boven is gekomen. Zoveel onzichtbaar kattenleed. Katten die hun leven in kleine kooitjes zitten, in vervuilde woningen worden gehouden, overlijden door allerlei besmettelijke ziektes. En niemand die er weet van heeft. Wij gaan er alles aan doen om dit ernstige leed zichtbaar te maken en te stoppen.”

In Nederland vindt grootschalige kattenhandel plaats, al blijft dat meestal verborgen achter de muren van een woning. Terwijl voor honden een chip- en registratieplicht geldt, is dit tot op heden niet voor katten ingevoerd. Argument hiervoor is de onterechte veronderstelling dat misstanden rond malafide fokkers en handel niet spelen bij katten. Het Meldpunt Kattenhandel wil in kaart brengen hoe, waar en in welke mate misstanden zich voordoen in de wereld van malafide kattenfokkers en -handelaren. Karen Soeters:

“Katten zijn in Nederland aan de goden overgeleverd. Als je bedenkt dat een kwart van de Nederlanders een of meer katten heeft en dat er voor raskatten enorme bedragen worden gevraagd - en betaald, is het niet meer dan logisch dat hier een grote, duistere markt voor is.”

Meldpunt Kattenhandel online

Malafide fokkers en kattenhandel melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) is altijd de eerste stap, maar House of Animals merkt dat gedupeerden hier vaak terughoudend in zijn. Karen Soeters:

“Gedupeerden zijn bang om bedreigd te worden door dit soort handelaren en durven daarom vaak geen melding te doen. Met de meldingen die wij binnenkrijgen bouwen we een anoniem dossier op. Zodra we voldoende informatie hebben komen we in actie. Voor ons is het heel belangrijk om inzicht te krijgen in de omvang van deze malafide kattenhandel. Op dit moment zijn er helemaal geen cijfers bekend en dat willen we veranderen. Want net als bij hondenhandel moeten deze misstanden stoppen.”

Meldingen over malafide kattenhandel en malafide kattenfokkers zijn vanaf 1 maart welkom op het Meldpunt Kattenhandel, te vinden op de website van House of Animals.

--EINDE PERSBERICHT--
 
De foto's bij dit persbericht zijn vrij te gebruiken o.v.v. ©House of Animals. Voor een interview met Karen Soeters of overige vragen kunt u contact opnemen met perscoördinator Annebelle Nooteboom, tel.: +31 (0)85 222 1 444 / +31 (0)6 394 54 181 mail: a.nooteboom@houseofanimals.nl

Meer informatie:

Reportage YT:
Kremen City Cattery ontmaskerd met 91 mogelijk zieke katten - House of Animals Investigations
Artikel: 
Kremen City Cattery ontmaskerd met 91 mogelijk zieke katten (video)

Reportage YT:
Grootste servalfokker van Europa ontmaskerd - House of Animals Investigations
Artikel:
Grootste servalfokker van Europa ontmaskerd (video)

Open dit persbericht in een browser
 
Reportage over malafide kattenfokker Kremen City Cattery
Advertentie van Kremen City Cattery in het Helmondse Stiphout | Foto: ©House of Animals
Kremen City Cattery: 91 mogelijk zieke katten in huis en stacaravan | Foto: ©House of Animals
Guusje kwam van Kremen City Cattery en overleed aan FIP | Foto: ©House of Animals
Reportage over Wildcatsfarm in het Limburgse Echt
Slachtoffer van Wildcatsfarm in Echt | Foto: ©House of Animals
Zieke katten bij Wildcatsfarm in Echt | Foto: ©House of Animals
Jonge serval in extreem slechte conditie bij Wildcatsfarm in Echt | Foto: ©House of Animals
Verboden operatie bij Wildcatsfarm | Foto: ©House of Animals
Operatie onder erbarmelijke omstandigheden bij Wildcatsfarm in Echt | Foto: ©House of Animals
Slachtoffertje van Wildcatsfarm in Echt | Foto: ©House of Animals

Geen opmerkingen:

Een reactie posten