Rond de kist van massamoordenaar Jozef Stalin stond een bloemstuk met rode anjers uit Aalsmeer

Achtergrond
Het overlijden van de Russische dictator Jozef Stalin op 5 maart 1953 dompelde zijn geestverwanten in Nederland in diepe rouw. Het was alsof ze zelf een beetje gestorven waren.
Willem Bouwman Willem Bouwman
maandag 4 maart 2024 om 16:27 aangepast 22:53
In Felix Meritis in Amsterdam werd gerouwd om de dood van Jozef Stalin.
In Felix Meritis in Amsterdam werd gerouwd om de dood van Jozef Stalin. beeld Stadsarchief Amsterdam

In de rubriek Hier gebeurde het vertelt Willem Bouwman over plekken waar ooit iets boeiends of belangrijks gebeurde, vaak met een knipoog naar de actualiteit.

5 maart is de sterfdag van Jozef Stalin. Tot zijn dood in 1953 was hij meer dan dertig jaar de leider van de Sovjet-Unie en het internationale communisme. De terreur van Stalin kostte miljoenen mensen het leven. Velen werden het slachtoffer van de ‘Grote Zuivering’ van partij en samenleving in de jaren dertig. Kort voor zijn dood was Stalin een nieuwe zuivering begonnen.

Niettemin bracht het overlijden van Stalin een golf van verdriet teweeg, in de Sovjet-Unie, en ook in Nederland ‘Kameraad J.W. Stalin overleden’ stond op 6 maart 1953 in de volle breedte op de voorpagina van De W..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Linksonder op het schilderij is te zien dat Prinses Beatrix het schilderij heeft gesigneerd met ‘Trix’.

Kindertekening Beatrix onder de hamer. 'We weten dat ze altijd al veel met kunst bezig is geweest'

Een kindertekening van de destijds twaalfjarige prinses Beatrix wordt dinsdag geveild. Hoe bijzonder is dat, en hoeveel zal de creatie gaan opleveren?

Van links naar rechts: Koning Willem II op de Heuvel in Tilburg, monument voor koningin Emma in Den Haag, een levend standbeeld van Wilhelmina en een monument voor koningin Wilhelmina in Eede.

Waar staan de bekendste standbeelden van Oranjevorsten? 'De Oranjeliefde diende een doel'

Inwoners van Emmen en omgeving hoeven zaterdag weinig moeite te doen om de koning te ontmoeten. Elders, van Arnhem tot Middelburg, kan men een van de voorzaten van de koning ontmoeten. Ze staan er in steen gehouwen.

Heb je de smaak na Koningsdag te pakken? In dit verhaal hebben we een aantal tips voor je waar je de rest van het jaar op schattenjacht kunt gaan.

Dol op de kleedjesmarkt op Koningsdag? In deze vier vintage winkels kun je het hele jaar terecht

Struinen over antiekmarkten, slenteren langs brocante kraampjes of speuren naar die ene bijzondere vondst tijdens de kleedjesmarkt op Koningsdag. We zijn dol op tweedehands. En dat zien we terug aan het aantal vintage winkels in ons land.

Wil je zelf eens een kijkje nemen op Pampus Live én een dansje wagen? Dan is het festival Pampus Live een aanrader.

Muziek in kerkjes, op eilandjes en in achtertuinen: dit zijn onze tips voor festivals op afgelegen plekken

Het festivalseizoen staat weer voor de deur! Maar waar moet je zijn als je geen zin hebt in massale evenementen op immens grote terreinen? Vier tips voor festivals op onverwachte plekken waar je niet zo gauw komt.

Op de Malediven bouwt Koen Olthuis de eerste drijvende stad ter wereld: vijfduizend drijvende huizen en appartementen in een lagune die net zo groot is als de binnenstad van Delft.

Deze architect bouwt drijvende steden. 'Als de bevolking straks krimpt, kun je de huizen weer wegvaren'

Lopen op het water. Het kan. Architect Koen Olthuis ontwerpt drijvende droomsteden vanuit een praktische visie op de werkelijkheid. 'We moeten weer durven innoveren. Ons land is nooit af.’

Op deze plek in Nijmegen kwamen op 2 oktober 1944 99 mensen om het leven.

Deze fabriek in Nijmegen was niet geschikt als schuilkelder, zo bleek twee weken na de bevrijding

Na de bevrijding was Nijmegen nog een half jaar frontgebied. In een kapokfabriek aan de De Ruyterstraat probeerden mensen te schuilen voor Duitse bommen. Het liep niet goed af.