'Trump zal de VS uit de Navo halen'

Politiek
maandag, 04 maart 2024 om 9:48
anp 358370597
Donald Trump zal als hij weer president wordt de Navo verlaten en die daarmee feitelijk opblazen. Dat zegt John Bolton, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten onder president Donald Trump, een interview met SZ.de
Bolton, die bekend staat als een zware criticus van Trump sinds zijn vertrek uit de regering, waarschuwt dat dit een ramp zou zijn voor zowel de Verenigde Staten als Europa. Hij beschrijft Trumps houding ten opzichte van de NAVO als zeer negatief, vooral vanwege zijn ontevredenheid over de Europese afhankelijkheid van Russisch gas en olie en de handelsovereenkomsten met de EU, die hij als nadelig voor de VS ziet. Bolton benadrukt dat Trumps wens om de NAVO te verlaten serieus genomen moet worden en dat hij tijdens de NAVO-top van 2018 al op het punt stond om de alliantie te verlaten.
Bolton geeft aan dat Trumps kritiek op de NAVO niet alleen een onderhandelingstactiek is, maar een echte wens om de alliantie te doorbreken. Hij stelt dat Trump niet overtuigd kan worden met argumenten, omdat het voor hem niet om de inhoud gaat, maar om aandacht. Bolton suggereert dat Europeanen moeten nadenken over hoe ze Trump kunnen omhullen en zijn aandacht van de NAVO kunnen afleiden. Hij merkt ook op dat het Congres de president heeft verboden om eenzijdig uit de NAVO te treden, maar hij twijfelt aan de grondwettelijkheid van deze wet. Mocht Trump toch proberen de NAVO te verlaten, dan zou dit volgens Bolton leiden tot chaos binnen de alliantie en de Amerikaanse instellingen.
Bolton spreekt ook over de bredere implicaties van Trumps mogelijke herverkiezing voor de internationale betrekkingen, met name de houding van de VS ten opzichte van China en de situatie in Oekraïne. Hij bekritiseert het huidige beleid van de regering-Biden ten aanzien van Oekraïne en suggereert dat een krachtiger Amerikaanse militaire aanwezigheid nodig is om tegenstanders te overweldigen en Amerikaanse slachtoffers te minimaliseren.