Belangrijke klimaatwetenschapper nuanceert: "Mensheid gaat echt niet ten onder"

Klimaat, natuur en milieu
maandag, 04 maart 2024 om 10:33
anp 492719755
Te midden van al die klimaatwetenschappers die de noodklok luiden, is er nu ook eentje die de nuance zoekt. Nieuwsuur sprak met hoogleraar sociale geografie Mike Hulme, die jaren voor VN-klimaatpanel IPCC werkte. Hij zegt nu dat andere problemen te weinig aandacht krijgen, als we ons alleen focussen op klimaatverandering.
Daarover schrijft hij in zijn nieuwe boek Climate Change isn't Everything. Hij komt met de term klimatisme: "De ideologie van mensen die heel fanatiek tegen klimaatverandering zijn." Dat vindt Hulme gevaarlijk. "Dan kijk je naar de wereld met slechts één oog, en niet twee."
Ook heeft hij een broertje dood aan activisten die de opwarming 'een existentieel gevaar' noemen. "Als je dat letterlijk opvat sterft de mensheid uit. En dat is niet zo." Toch geloven veel jongeren in "de mythe dat de mensheid ten onder gaat", zegt Hulme.
Vertekend beeld
Maar dat klimatisme is ook tot de wetenschap doorgedrongen: die zou de somberste scenario's schetsen waarbij geen rekening wordt gehouden met de dalende CO2-uitstoot door klimaatbeleid. "Toch passen honderden wetenschappers die modellen nog steeds toe. En dat vertekent de manier waarop gevolgen van klimaatverandering worden voorgesteld."
Als voorbeeld van misplaatst klimaatbeleid noemt Hulme ook de richtlijn voor biomassa, die Europa in 2009 opstelde. De grote behoefte aan hout leidde tot ontbossing en een afname van landbouwgrond in arme landen. "In naam van klimaatverandering, dat boven alles staat, wordt de ontbossing juist versneld, dwing je mensen hun geboortegrond te verlaten, en neem je ze hun voedselbron af."
Hulme wil vooral klimaatverandering in de juiste context plaatsen. "Te midden van alle andere problemen, met alle mogelijkheden die de mensheid heeft om met risico's en gevaren om te gaan."