Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Koerswijziging bij ABP: fonds steekt 5 miljard euro in betaalbare huurwoningen

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, het grootste van Nederland, steekt de komende zes jaar 5 miljard euro in bouwprojecten met betaalbare huurwoningen. De huurprijzen zouden tussen de 650 en 950 euro per maand moeten liggen.

Huurwoningen in de Utrechtse wijk Lunetten. Het ABP pleit voor meer woningen met een huurprijs tot 950 euro per maand.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Het ABP, dat de pensioenen van leraren en ambtenaren beheert, maakte het nieuwe beleggingsbeleid maandag bekend. Van de 502 miljard euro die het ABP in beheer heeft, wil het in de komende zes jaar minstens 10 miljard euro binnen Nederland investeren. Behalve in de woningmarkt investeert het fonds in bedrijven die duurzame en betaalbare energie produceren of die op een andere manier onderdeel zijn van de energietransitie. Het ABP wil zo naar eigen zeggen ‘een maatschappelijke bijdrage’ leveren.

Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens riep vorig jaar in het Het Financieele Dagblad pensioenfondsen op meer investeringen binnen Nederland te doen. Het ABP pleitte vorige maand al voor meer betaalbare woningen, met een huurprijs tussen de 650 en 950 euro per maand. Dat is niet gek: het fonds ziet dat ‘zijn’ politieagenten, ambtenaren en leraren moeite hebben een betaalbare woning te vinden in de stad waar zij werken.

Uit een recente enquête onder de ruim drie miljoen deelnemers aan het fonds bleek dat de ondervraagden de energietransitie en betaalbare woningen de belangrijkste investeringsmarkten vinden. Volgens het fonds moet het kabinet bewerkstelligen dat er sneller bouwvergunningen worden vergeven en dat de grondprijzen zakken.

Voorloper

Het ABP zegt ook buitenlandse investeringen anders te gaan toetsen. Zo wil het fonds ‘groener’ gaan beleggen. Het ABP investeert niet langer in bedrijven en ondernemingen die niet handelen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs en het akkoord van Kunming-Montreal, de belangrijkste overeenkomst op het gebied van biodiversiteit, dat de VN eind 2022 sloot. Ook wil het fonds bij de bedrijven waar het al aandelen in heeft aandringen op het doen van duurzame investeringen.

Het ABP toont vaker de ambitie zijn beleggingen te toetsen aan de maatschappelijke discussie en oproepen van actiegroepen. Zo was het tweeënhalf jaar geleden het eerste grote fonds dat bekendmaakte niet langer te willen investeren in de fossiele industrie. Het fonds verkocht vrijwel alle aandelen in Shell, BP en TotalEnergies. Dit jaar volgde het tweede fonds van Nederland, Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Eerder nam het ABP afscheid van tabaksproducenten en makers van controversiële wapens, zoals biologische wapens en anti-persoonsmijnen.