Foto ter illustratie
NOS Nieuws

Nationale ombudsman vindt aanvraagprocedure Noodfonds Energie oneerlijk

De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, heeft scherpe kritiek op de aanvraagprocedure van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Door de digitale procedure is het voor kwetsbare groepen onmogelijk om toegang te krijgen tot de financiële hulp als ze geen DigiD hebben, terwijl zij die hulp hard nodig hebben.

In het tv-programma Radar roept Van Zutphen demissionair minister Schouten op om deze groep alsnog te helpen. De ombudsman noemt de huidige procedure oneerlijk.

Kwetsbare groepen kunnen daarnaast ook geen aanvraag indienen bij wettelijke vertegenwoordigers omdat zij niet gemachtigd kunnen worden. De ombudsman wijst erop dat mensen altijd de keuze moeten hebben tussen een digitale en niet-digitale weg. Hij wil dat de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen dit mogelijk maakt.

Volgens de ombudsman zijn er in Nederland zo'n 273.000 mensen onder bewind gesteld en 2,6 miljoen mensen digitaal niet vaardig. Zij mogen of kunnen niet zelf hun digitale zaken met de overheid regelen.

Laag inkomen, hoge energierekening

Huishoudens met lage inkomens en een hoge energierekening hebben recht op hij Tijdelijk Noodfonds Energie. Voor de huishoudens die in aanmerking komen, wordt zes maanden lang een deel van de energiekosten maandelijks betaald.

Het noodfonds is bedoeld voor huishoudens met een bruto maandinkomen tot maximaal 3200 euro (alleenstaand) en 4480 euro (samenwonend). Om in aanmerking te komen moeten ze minstens 8 tot 10 procent van dat inkomen kwijt zijn aan energiekosten.

De regeling is sinds dit jaar versoepeld, waardoor er meer huishoudens een beroep kunnen doen op het noodfonds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl