RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Aangeboden door Rabobank

'Zo draagt ons bedrijvenpark bij aan de energietransitie'

Wim Schilders van EnergieHandelsPlatform Pannenweg en Monique Luijten van Rabobank Beeld © Rabobank

Bedrijvenpark Pannenweg is één van de eerste bedrijvenparken in Nederland die gezamenlijk hun eigen energie opwekken én verbruiken, zonder het net extra te belasten. Voorzitter Wim Schilders vertelt hoeveel voeten dit in aarde heeft gehad.

Hoewel de 71-jarige oud-ondernemer zijn verpakkingsbedrijf recent verkocht heeft en officieel al een aantal jaar met pensioen is, zit Wim Schilders niet bepaald stil. Hij heeft zijn handen vol aan EnergieHandelsPlatform Pannenweg: een van de eerste bedrijvenparken in Nederland die gezamenlijk hun eigen energie opwekken én verbruiken. Zonder het net extra te belasten dus. Schilders: “Zo omzeilen we de netcongestieproblemen waar heel Nederland momenteel mee kampt en helpen we de energietransitie vooruit. Win-win dus. Ik hoop oprecht dat er na ons nog vele bedrijvenparken zullen volgen, daar doe ik het voor.”

Nauwe gemeenschap

Bedrijvenpark Pannenweg bestaat uit ruim honderd bedrijven die een collectief vormen dat gezamenlijk zorgt voor een representatieve, veilige en duurzame werkomgeving. Denk aan professionele beveiliging en bewaking, groenonderhoud en goede bereikbaarheid. Schilders is voorzitter van het collectief. “Eigenlijk een soort VVE maar dan voor een bedrijvenpark, met als groot voordeel dat we een zeer nauwe gemeenschap zijn waarvan de leden bijvoorbeeld ook verplicht contributie betalen.” 

Leuke uitdaging

Eén van de speerpunten van het collectief is het blijvend verduurzamen van het bedrijvenpark, dus enkele jaren geleden ging het bestuur zich verdiepen in de mogelijkheden voor zonnepanelen. Schilders: “In diezelfde periode besloot de Gemeente Nederweert om niet langer zonnepanelen in weilanden toe te staan, dus moesten we aan de slag met panelen op het dak. Dit leek mij wel een leuke uitdaging, dus ik besloot deze klus op me te nemen. Niet wetende wat me allemaal nog te wachten stond…”

Van
Lees ook:
Van adviesgesprekken aan de keukentafel naar 160 man in dienst

‘Ik los het zelf wel op’

Door overbelasting van het energienetwerk bleek het namelijk onmogelijk voor Schilders om panelen te laten plaatsen, er werden geen vergunningen meer voor uitgegeven. Schilders: “Dus gemeente, regering, Europa, iedereen roept dat we zo snel mogelijk van het gas af moeten, maar zodra ik dat wil gaan regelen mag het niet? Zoiets moet je tegen mij niet zeggen, want dan wil ik laten zien dat het wél kan. Dan komt de ondernemer in mij naar boven en los ik het zelf wel op.”

Eigen energiehandelsplatform 

Zo gezegd, zo gedaan. Schilders richtte een pilotgroep op met twintig bedrijven van het bedrijvenpark en kwam in contact met Enzo Diependaal van Rethink Zero voor de technische ondersteuning. Schilders: “Ik wist destijds nog helemaal niets van energie dus ik had de kennis en hulp van Enzo hard nodig.” Er bleken twee zaken noodzakelijk te zijn. Schilders: “In de eerste plaats moesten we een energiehandelsplatform (EHP) oprichten, een soort eigen energiemaatschappij zodat we onderling onze energie kunnen verhandelen. Energie Handels Platform Pannenweg dus.”

Stroom direct naar de buurman

Minsten zo belangrijk bleek het energiemanagementsysteem (EMS), dat ervoor zorgt dat vraag en aanbod van de opgewekte energie goed op elkaar afgestemd worden en er niets teruggaat naar het net. Schilders: ”Ons EMS meet elke tien seconden wat ieder bedrijf verbruikt en levert aan energie. Eén van die bedrijven is bijvoorbeeld de carwash, die vooral ’s avonds en in het weekend draait. Zij hebben meer dan 600 zonnepanelen, dus overdag houden ze stroom over. Die stroom kan in feite direct naar de buurman, die robots bouwt. Dat vraagt veel energie, maar zijn dak is nog leeg. Zo heb je dus een mix van bedrijven nodig om 24/7 stroom te kunnen gebruiken zonder terug te leveren.”

Nog geen wetgeving

Als alles goed gaat, gaat bovenstaande constructie voor de twintig pilotbedrijven van de Pannenweg op 1 april van start. Schilders: “Dit moet je echt zien als een testperiode, een uitprobeersel. Het is zó nieuw wat we hier doen. We ‘leasen’ bijvoorbeeld de kabel van energiemaatschappij Enexis, want de lus naar ons bedrijvenpark bleek maar voor veertig procent benut te worden. De overige zestig procent mogen wij nu voor ons eigen energiehandelsplatform gebruiken. Maar dit is nooit eerder gedaan, dus hier is bijvoorbeeld nog geen wetgeving voor. Gelukkig staan we op goede voet met Enexis en kijkt iedereen uit naar de testperiode die volgende maand van start gaat.” 

Deze
Lees ook:
Deze kassen worden verwarmd door Moeder Aarde

Lef en betrokkenheid

Ook Rabobank is een belangrijke partner in het verhaal van EnergieHandelsPlatform Pannenweg. Schilders: “Zij zijn vanaf het begin betrokken geweest en hebben ons onder andere geholpen met hun advies, netwerk en kennis van subsidies. Daarnaast hebben we vorig jaar de Greendeal bij ze getekend. En waar we op andere momenten in dit proces tegen heel veel regels, bureaucratie en wetgeving aan liepen, kunnen we met Rabobank altijd supersnel en -direct schakelen. Het getuigt natuurlijk ook van heel veel lef en betrokkenheid dat ze ons financieel durven steunen, voor zoiets nieuws en onbekends. Dat durft lang niet elke bank aan.”
Monique Luijten is Directeur Coöperatieve Rabobank Limburg en vult aan: "Het is voor ons belangrijk om de samenwerking met bedrijven te zoeken die ook vooruit willen in de energietransitie, op de Pannenweg gebeurt dat."

Concreet bijdragen

Schilders is ondanks zijn pensioen, kortom, echt aan het pionieren. Hij dacht er een paar uurtjes per week aan kwijt te zijn, maar niets blijkt minder waar. Schilders; “Maar het is natuurlijk wel heel interessant om zo betrokken te zijn bij de energietransitie, we praten echt op het hoogste niveau mee. Rob Jetten is hier laatst geweest en we worden nu vertegenwoordigd door Kees Vendrik. En omdat ik weet dat dit straks bij veel meer bedrijven uitgerold kan worden en we dus echt heel concreet aan de transitie bijdragen, doe ik het heel graag en ga ik voorlopig nog even door.”

Rabobank is een coöperatieve bank die gelooft in de kracht van samen. Dit houdt in dat ze naast hun financiële middelen ook graag hun kennis en netwerk inzetten om ondernemers verder te helpen. Ga naar de website om te zien wat Rabobank voor jouw onderneming kan betekenen.