“Duurzaam proces”: De Groenen willen het composteren van lijken implementeren

4

In Duitsland worden mensen voornamelijk begraven in doodskisten of urnen. De Groenen zijn inmiddels enthousiast over een nieuwe vorm: ze willen lijken composteren. In Brandenburg zijn ze verbaasd over het scepticisme van de deelstaatregering, schrijft Max Roland.

Heiner Klemp is geïrriteerd. De Groene politicus zit in het Brandenburgse deelstaatparlement en heeft een vast idee ontdekt: hij is enthousiast over het idee om lijken te composteren. Ja, je hebt het goed gelezen. Klemp wil niet dat dode mensen op de composthoop bij het tuinprieel worden gegooid. Maar wat hij voor ogen heeft, is er in principe niet ver vanaf: het zogenaamde ‘herbegraven’ is een alternatief begrafenisconcept. Wanneer het lichaam in een kist wordt begraven, duurt het ongeveer twintig jaar voordat het lichaam is afgebroken en in de grond is gecomposteerd.

“Herbegrafenis” belooft de doden binnen 40 dagen te ontbinden. Hiervoor wordt het lichaam in een mengsel van stro, hooi en biochar geplaatst en vervolgens in een soort cocon opgesloten. Deze cocon bestaat uit een gaas van houtkrullen en stro bedekt met aarde. Onder een constante temperatuur van zo’n 70 graden en zuurstoftoevoer doen micro-organismen de rest.

De Groenen zien veel kansen in deze lijkcompostering: parlementslid Klemp hoopt “op een milieuvriendelijk en duurzaam proces dat kosteneffectiever zou moeten zijn dan een conventionele begrafenis.” Om dit te laten werken, moet de dode persoon regelmatig worden verplaatst. Tijdens het ‘herbegrafenis’-proces wordt de cocon heen en weer geschud en gedraaid, zodat het lijkvocht er gelijkmatig in wordt verdeeld.

Conservatieven bekritiseren de Groenen

Het door de CDU geleide ministerie van Binnenlandse Zaken bekritiseert dat dit niet overeenkomt met een respectvolle behandeling van de overledene. In het antwoord op een kleine vraag van de Groenen worden ook andere vroomheidsvragen genoemd. Het “snelle composteringsproces” is niet verenigbaar met de waardigheid van de overledene. De deelstaatregering in Potsdam legt uit dat er geen plannen zijn om “herbegrafenis” naast het begraven van kistjes en urnen te erkennen.

Advertisement

De AfD bekritiseert ook de voorstellen van de Groenen als oneerbiedig. Men houdt vast aan een begrafeniscultuur die graven en begraafplaatsen gebruikt om de overledenen te herdenken en als uitgangspunt te nemen, zegt fractieleider Hans-Christoph Berndt, aldus rbb. “Onze doden zijn geen biomassa.” En ook de SPD maakt zich zorgen: parlementslid Johannes Funke vreest dat deze begrafenisprocedure ervoor kan zorgen dat begraafplaatsen hun belang als herdenkingsplaats verliezen.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan om onze gratis dagelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws direct in je mailbox te ontvangen:

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Vergeet niet de bevestigingsmail te openen om de nieuwsbrief te activeren (check je spambox als je hem niet ziet)


COVID-19 is de moord op oude mensen

Er wordt vooraf gemodereerd dus het kan even duren voor je comment verschijnt.

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over

Meer Laden
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cok
Cok
1 maand geleden

Dat ze eerst met zichzelf beginnen dan zijn we eindelijk van ze af!

Johan P
Johan P
1 maand geleden

Tsja, wat moet ik hier mee? Ik heb er zelf niet zo’n bezwaar tegen, zolang het een eigen keuze is.
Na mijn dood heb ik dit lichaam niet meer nodig, dus wat mij betreft kunnen ze het leegtrekken voor bruikbare organen. Wat er daarna mee gebeurt is gewoon niet van belang voor mij persoonlijk.
Mijn overtuiging over ‘wederopstanding’ of wedergeboorte of reincarnatie of hoe iemand het wil noemen is dat dat niks te maken heeft met dit lichaam.

jef
jef
1 maand geleden

Men kan van die groene toch mestkorrels maken

Ronjaspers.
Ronjaspers.
1 maand geleden

Ik gebruik het verschrikkelijke woord “duurzaam” nooit,omdat achter die “zogenaamde” duurzaamheidsdoelen.Van de kwaadaardige elite,in werkelijkheid een depopulatie (genocide) agenda 21 en 2030 schuil gaat,op 90% van de wereldbevolking