Microsoft Copilot krijgt deze of volgende maand ondersteuning voor Nederlands

Microsofts Copilot-assistent gaat Nederlands ondersteunen. Dat gebeurt in maart of april. Ook komt Copilot beschikbaar voor het onderwijs en brengt Microsoft een tool uit waarmee gebruikers prompts kunnen delen en trainingsvideo's kunnen kijken.

Microsoft schrijft in een blogpost dat Copilot ondersteuning krijgt voor zeventien nieuwe talen. Daar valt Nederlands onder, samen met grote talen als het Arabisch, traditioneel Chinees, Hebreeuws en Russisch. Het is niet bekend wanneer die uitkomen; Microsoft heeft het op de roadmap over maart en april, maar wanneer Nederlandse ondersteuning precies komt is niet bekend.

Het Copilot Lab wordt ook aangepast. Dat bestond al, maar Microsoft bouwt dat platform om tot een kenniscentrum. Gebruikers kunnen er prompts met elkaar delen, maar ook video's bekijken of tips uitwisselen om betere prompts voor de assistent te maken.

Copilot komt verder ook beschikbaar in de mobiele Microsoft 365-app en voor de apps voor Word en PowerPoint. Ook voegt Microsoft Copilot-integratie toe aan Forms. Dat gebeurt in maart. Verder zegt Microsoft dat Copilot beschikbaar komt voor onderwijsinstellingen met Microsoft for Education-pakket.

Copilot lab

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

01-03-2024 • 16:36

41 Linkedin Whatsapp

Reacties (41)

41
39
20
1
0
17
Wijzig sortering
Bizar dat er 2 Co-Pilot's zijn, met 2 verschillende doelen, en beide in eigendom van Microsoft sinds ze Github hebben overgenomen.
Copilot is een brand zoals Microsoft 365 en Azure. Er zijn een kleine 15-tal copilots. Microsoft noemt dit dan ook de “Era of Copilots”. Elk met hun eigen dataset erachter.

- Microsoft Copilot: Chat, Azure OpenAI data. Variant van ChatGPT4/3,5 met data from Publi Websites. Windows Copilot is een extensie van deze versie ingebouwd in Windows met offline access.
- Microsoft Copilot Pro: hetzelfde als Copilot maar dan met Office Data mee in als extensie op de home Microsoft 365 abonnementen. Met als extensie Copilot GPT builder voor plugins te bouwen.
- Microsoft Copilot for Microsoft 365: Azure OpenAI (ChatGPT 3,5/4, DALL-E, Whisper, ADA Embeddings) met een semantic index over Exchange, Teams, SharePoint en OneDrive bestanden van je organisatie en jezelf. 3rd Party data via Graph connectors. Met als extensie Microsoft Copilot Studio voor het maken van je eigen Chatbots op basis van sharepoint, externe data of publieke sites.
- Microsoft Copilot Fabric: voor PowerBI, Data Factory enz.
- Microsoft Sales Copilot: copilot voor Dynamics Sales
- Microsoft Viva Copilot: ai over Viva insights, learn, engage en goals.
- Copilot for Azure: ai insights over azure resources.
- Copilot for Microsoft 365 Admins: voor alle admin portals van Microsoft 365
- Microsoft Security Copilot: ai over alle security tools (data van XDR, sentinel, Entra en Purview enz)
- GitHub Copilot: ai over source code en code building.

Alles wordt ook hernoemd naar Copilot, dus Azure Copilot is een verderzetting van Azure Advisor, en PowerApps Virtual Agents is Microsoft Copilot Studio geworden met verdere AI integratie.

Kortom, verwarring alom en het zal er niet op beteren. Maar Copilot is nu een volwaardige productfamilie en geen enkel product.
Dus waar valt copilot chatprogramma in skype dan onder? Voormalig Bing?
Dat al een tijdje in Nederlands is.
Dat is gewoon Copilot
Er zijn zelfs meer dan twee Copilots, die in Windows gaat zitten, die bij Github, en nog eens drie losstaande versies:
https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-copilot

Don't get me started on MS branding! Ze maken daar een absolute puinhoop van!
Het zou geen Microsoft zijn zonder verwarrende marketing, meerdere producten die hetzelfde doen en het matig verkopen. Zo gaan ze al bijna dertig jaar te werk.
Brengt op dus waarom veranderen?
Het heeft al meermaals geleid tot producten die mislukten. Het voordeel wat Microsoft heeft is dat ze voldoende omzet uit Windows en Office trekken om zulke verliezen weg te plamuren.
Ieder bedrijf heeft wel iets gemaakt dat mislukt. Hoort er gewoon bij.
Windows en Office zijn al lang niet meer de melkkoe. Dat is vandaag Azure en alles wat er rond hangt.
Ik denk dat er meer dan 3 versies zijn?

De co piloot die in skype zit, die eerst Bing heette, die versie is al een tijdje in Nederlands.
Uiteraard zijn er al meer dan 3 Copilots

- Je hebt Copilot in Edge, het voormalige Bing Chat
- Je hebt Copilot op Github
- Je hebt Copilot voor sales
- Je hebt M365 Copilot, welke voor consumenten gratis is en integreerd in Windows/Office/Teams
- Er komt een Copilot voor services aan
- Er komt een Copilot voor Viva aan
En ook die in Skype dus. Die heet tegenwoordig ook co-pilot is al een tijdje in Nederlands.
de copilot die ik gebruik : werkt al heel lang in het nederlands:

https://copilot.microsoft.com/?setlang=nl
Dit artikel gaat volgens mij over die copilot die binnen je Microsoft 365 tenant draait, en dit is een heel ander product dan de copilot in Windows.

Copilot 365 overziet alle data binnen je MS365 account. Je kan als je een e-mail ontvangt bijvoorbeeld vragen wanneer de volgende meeting met die persoon staat, en dan automatisch een agenda laten opstellen.

Ik ben als zakelijke Microsoft gebruiker erg nieuwsgierig of dit mij extra productiviteit gaat brengen. Zodra nederlands beschikbaar komt ga ik het zeker testen.

Kost momenteen 360 euro voor een jaar per account.
Wij gebruiken hem al sinds de lancering begin dit jaar en het is echt fantastisch wat er allemaal kan, ook zonder ondersteuning voor Nederlands.

Die 360 EUR/jaar is echt peanuts als je kijkt hoeveel tijd je er maandelijks mee kan uitsparen. Zeker om teksten te schrijven, meetings samen te vatten of informatie te verzamelen uit je tenant is die Copilot for Microsoft 365 echt een topproduct.

Powerpoints maken lukt nog niet altijd goed en ook in excel moet je toch altijd de juiste vraag stellen om een goed resultaat te krijgen, maar all-in-all echt een doorbraak op veel vlakken vind ik. Wel belangrijk dat alle gebruiksrechten goed staan ingesteld en dat je data zoveel mogelijk in Sharepoint zit.

Er bestaan trouwens gigantisch veel verschillende Copilots. Er is niet zoiets als één Copilot van Microsoft. Copilot in Windows is niet dezelfde als die in Github, Fabric, Power Platform, Word, etc.

[Reactie gewijzigd door ljo13 op 1 maart 2024 21:23]

Ik vind het persoonlijk veel geld en heb er nog niet echt veel nuttige dingen rondom gezien waarbij ik dacht dat het mij kan helpen. En als ik zie hoe slecht de teksten zijn die sommige collega's tegenwoordig aanleveren dan weet ik ook direct waar ze vandaan komen.

Wat volgens mij ook zeer belangrijk is, is de stijl waarin je zelf alles schrijft. Garbage in, garbage out.
360 Euro PER GEBRUIKER per jaar vind ik toch wel erg veel geld.
Het is in ieder geval duurder dan andere AI oplossingen.
Alles is relatief. Een kenniswerker die aan een uurtarief van 100 eur/uur werkt en die een kwartier per dag kan uitsparen door copilot, zit op het einde van de week al aan 125 EUR die werd uitgespaard. Dan is die 30 EUR/maand zo terugverdiend.
inderdaad en zelfs automatisch afhankelijk van je instellingen. Krijg je ongewild toch een Nederlands antwoord, dan moet je maar 1x vragen om in het Engels te antwoorden en dan blijft die voorkeur onthouden ook voor volgende sessies
Dat is de co pilot in Bing. Het gaat hier volgens mij over de native app in Windows.
Dat is dezelfde als in bing. Het gaat om copilot for 365. Ms maakt het niet simpeler met ook nog een copilot pro, security GitHub en zo volgen er nog een paar binnenkort
Hebreeuws een grote taal? Dan is Nederlands zeker een grote taal: er zijn ongeveer drie keer zoveel Nederlandstaligen als Hebreeuwstaligen in de wereld.
Ben ik de enige die geen Copilot, of wat dan ook gerelateerd aan IT, in het Nederlands wil?
Het meerendeel van IT, en zeker bv Stackoverflow, is het in Engels, dus houd gewoon Engels aan.
Maar met AI hebben we geen Stackoverflow meer nodig...

Ik wil het ook gewoon in het Engels, maar wij zijn uitzonderingen (in de IT). Ik kan nog herinneren dat iemand een hele batterij servers in het Nederlands had geïnstalleerd... |:( Dat hield snel op nadat ik deze persoon had ingelicht dat deze nu een hele partij servers in diens beheer had en we geen server in het Nederlands zouden accepteren.
De Copilot for Microsoft 365 kan data in het Nederlands lezen en begrijpen, enkel de prompting en output was altijd in het Engels. Vanaf nu kan je dus ook in het Nederlands promoten, wat vooral in het bedrijfsleven nodig is. Je kan ook in het Engels blijven promoten.
Maakt het uit. Ik heb vier jaar lang extra Duits gehad. Want dat was de taal van de techniek...
Het gaat hier toch om Copilot in Ms 365. Niet GitHub Copilot. Het gross van de Office gebruikers in Nederland gebruikt het toch om in het Nederlands te communiceren.
Ik ben toevallig net afgelopen donderdag naar een bijeenkomst bij Microsoft geweest over copilot. Dit gaat, zoals sommigen al zeggen; over copilot in M365.

Deze copilot zit dus rechstreeks verwerkt in M365 word, excel outlook etc. en kan via Graph calls rechtreeks bij de data (waar jij rechten toe hebt) binnen de tenant.

Voor bedrijven die Nederlands als voertaal hebben is dat dus erg interessant. Copilot kan je dus bijvoorbeeld helpen bij een (Nederlandstalig) mailtje waarbij je een korte samenvatting geeft op basis van een groter verslag wat je als word of powerpoint document in je onedrive of op sharepoint of teams hebt staan.
Love it! Nice!! Top geweldig we need this! Heb het 2 weekjes in Engels getest werkt mooi!
Gaat dit nu om geschreven of om gesproken Nederlands? De eerste hebben ze al op copilot.microsoft.com, dus bestaat eigelijk al in het Nederlands.
Maar ik kan me ook voorstellen dat het eigenlijk gaat om een doorontwikkeling van Cortana, waar al geruchten over een Nederlandse versie bestonden toen Windows Mobile nog bestond, maar die is nooit uitgekomen.
Ben benieuwd hoe copilot het doet met office360 op win10 waar de school nog mee werkt.
Hoop dat ik snel met de geïntegreerde versie kan werken en testen. Werk te vaak nog met lijstjes…
Helaas toch dan April lijkt het op..!
is hier nog een update over onderhand?


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee