Direct naar artikelinhoud
ingezonden brieven

Spaarrente berekenen is niet zo eenvoudig als het lijkt

In de dagelijkse brievenrubriek een moeilijke rekenopgave voor het vmbo, verontwaardiging over de dreigende uitzetting van vluchtelingen uit Oekraïne en Schiphol en het onderzoek naar krimp van de luchthaven.

Een jongen denkt goed na over een rekensom.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Merel Vroonhoven stelt terecht dat het vergoelijken van reken-analfabetisme niet troostrijk is en geeft enkele voorbeelden. De opgave van de vmbo’ers is echter niet zo eenvoudig als hij lijkt. Bij 100 euro op je bankrekening en een spaarrente van 3 procent is de uitkomst niet: 100 vermeerderd met 5x3, maar dien je elk jaar het dan vermeerderde bedrag bedrag als uitgangspunt te nemen.

Zo heb je dus na één jaar 103 euro, na twee jaar is dat 106,09 euro, na drie jaar is het 109,27 en zo gaat het door. In dit voorbeeld is het letterlijk een centenkwestie maar wanneer je een rentepercentage van 10 procent hebt, gaat het over serieuze bedragen.

Overigens is het realistisch rekenen lang niet zo slecht als men vermoedt omdat daar ook het taalaspect een rol vervult. De spaarrente is hiervan een mooi bewijs, er is altijd sprake van een realistische context.

Jan van Heerbeek, Tilburg

Oekraïners

‘Het kan morgen weer gebeuren’, luidt een citaat uit het rapport van de parlementaire enquêtecommissie over het toeslagenschandaal.

Nou, daar hebben we niet lang op hoeven te wachten. Vluchtelingen uit Oekraïne die de Oekraïense nationaliteit niet bezitten, hebben een maand de tijd gekregen om ons land te verlaten. (In andere Europese landen hebben ze blijkbaar meer fatsoen!) Doen ze dat niet, dan worden ze uitgezet naar hun thuisland.

Dat de Raad van State zijn fiat aan dit besluit heeft gegeven zegt, zo weten we inmiddels uit het genoemde rapport, inmiddels met de kennis van nu niet zoveel meer. Het college heeft excuses aangeboden voor zijn houding in het toeslagenschandaal, maar dat is blijkbaar alweer vergeten. De burgerlijke rechter mag zich er nu nog over buigen en het is te hopen dat wijsheid en redelijkheid daarbij de boventoon voeren.

Nog een advies aan mevrouw Yeşilgöz: begint u vast te tellen om hoeveel personen het gaat, dan hoeft u er straks niet over te liegen.

Michel Baudoin, Boxmeer

Schiphol

Schiphol heeft een onderzoek naar de krimp van de luchthaven, waarin een hogere vliegtaks voor transferreizigers werd gesuggereerd, niet gepubliceerd na een dreigement van KLM. Volgens de KLM hadden de onderzoekers geen oog voor het vestigingsklimaat en het weglekeffect van Nederlanders die over de grens gaan om vanuit daar te vliegen. Die KLM toch.

In april 2023 ben ik samen met tientallen andere Nederlanders vanaf Düsseldorf naar Amsterdam gevlogen, om vervolgens door te vliegen. Mijn retourvlucht Düsseldorf - Salt Lake City was namelijk ruim 300 euro goedkoper dan de retourvlucht Amsterdam - Salt Lake.

Eric Jansen, Wageningen

Marktplaats

Nog een tip voor prettiger Marktplaatservaringen: geef jezelf als vrouw een mannennaam. Sinds ik Klaas heet gaat het bieden en tot afspraken komen, vooral met mannen, een stuk soepeler.

Christine Kuiper, Amsterdam

Vleesvervanger

Maarten Albers vraagt zich af waarom de verkoop van vleesvervangers stagneert. Misschien kan ik hem een handje hiermee helpen. Als je minder vlees wilt eten is het helemaal niet nodig om iets op je bord te zetten dat op een stukje vlees lijkt. Veel lekkerder en veel creatiever is een schotel te maken uit verschillende soorten groente met waarschijnlijk wat pasta of rijst of iets dergelijks erbij. Mensen die minder vlees willen eten weten dat ze geen vleesvervangers nodig hebben.

Cathy Salzman, Rotterdam

Post

Het lukt Post.NL niet om 95 procent van de post binnen 24 uur te bezorgen. Redenen: minder post en minder postbodes. Vroeger moest de postbode bij elk huis post in de bus doen, nu nog maar bij drie van de tien.

Dat snap ik niet. Als je vroeger bij elk huis van de fiets moest, en nu nog maar bij drie van de tien, ben je toch veel sneller door een straat heen, en eerder klaar met bezorgen? Dan kun je dus ook met minder postbodes prima 95 procent van de post binnen 24 uur bezorgen.

Tabe Jorritsma, Oostwolde

Wilt u reageren op een brief of een artikel? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar brieven@volkskrant.nl

Het belangrijkst is dat een brief helder en duidelijk is. Wie een origineel en nog niet eerder verwoord standpunt naar voren brengt, maakt grotere kans te worden gepubliceerd. Een brief die mooi en prikkelend is geschreven, heeft ook een streepje voor. Kritiek op de Volkskrant wordt vaak gepubliceerd, op-de-man-gespeelde kritiek op personen plaatsen we liever niet.

Iedere brief wordt gelezen door een team van ervaren opinieredacteuren en krijgt een kans. En wekelijks worden ongeveer vijftig brieven geselecteerd. Over de uitslag kan helaas niet worden gecorrespondeerd. Wij zijn er trots op dat onze lezers mooie en goede brieven schrijven, waarvan we elke dag een levendige rubriek kunnen samenstellen.