RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Apotheken in VS gaan abortuspil verkopen: 'Belangrijke mijlpaal'

Beeld © iStock

Het is binnenkort mogelijk om bij de twee grootste apotheekketens van Amerika de abortuspil op recept te halen. Op die manier zou het voor vrouwen die ongewenst zwanger zijn makkelijker moeten worden om abortus te plegen. President Biden noemt het 'een belangrijke mijlpaal'.

Op dit moment kunnen vrouwen die ongewenst zwanger zijn in Amerika in sommige staten - waar abortus legaal is - naar een abortuskliniek of naar het ziekenhuis. Maar dat gaat vanaf deze maand veranderen. CVS en Walgreens, de twee grootste apotheekketens van Amerika, hebben goedkeuring gekregen om de abortuspil mifepriston te gaan verkopen.

Naar je eigen huisarts

Vrouwen kunnen bij een ongewenste zwangerschap dan naar hun eigen huisarts gaan, die een recept kan voorschrijven waarna de pil kan worden afgehaald. "Hierdoor wordt de kans groter dat vrouwen naar hun eigen dokter gaan, de persoon met wie ze al een relatie hebben, en zeggen: 'Ik ben zwanger, ik wil dit niet.'", zei Kirsten Moore tegen de krant The New York Times. Ze is directeur van het EMAA-project, een organisatie die abortuszorg in de Verenigde Staten wil verbeteren.

'Baanbrekend':
Lees ook:
'Baanbrekend': In VS en VK niet meer naar dokter voor anticonceptiepil

In de staten New York, Pennsylvania, Massachusetts, Californië, Illinois en Rhode Island zullen de abortuspillen de komende weken in de apotheek komen te liggen. Andere staten, waar de regels rond abortus strenger zijn, worden 'in de gaten gehouden', zegt een woordvoerder van farmaceut CVS tegen de Amerikaanse krant. "We monitoren en evalueren voortdurend de veranderingen in de staatswetten en zullen de abortuspil afleveren in elke staat waar het wettelijk toegestaan is of wordt."

'Belangrijke mijlpaal'

President Joe Biden is blij met de goedkeuring die de farmaceuten hebben gekregen, zei hij vrijdag in een verklaring. Hij noemde het 'een belangrijke mijlpaal in het waarborgen van de toegang tot de abortuspil'. "Een medicijn dat al meer dan twintig jaar goedgekeurd, veilig en effectief is."

"Veel vrouwen zullen hierdoor binnenkort de mogelijkheid hebben om hun recept op te halen bij een lokale, gecertificeerde apotheek – net zoals ze dat voor elk ander medicijn zouden doen. Ik moedig alle apotheken die dit ook willen aan om hetzelfde te doen."

Geen landelijk recht op abortus in VS

In 1973 stelde het Hooggerechtshof vast dat vrouwen zelfbeschikkingsrecht hadden en maakte daarmee abortus landelijk mogelijk. Maar daar kwam in 2022 een einde aan toen het Hooggerechtshof dat landelijke recht terugdraaide. De abortuswetgeving kwam hierdoor weer in handen van de staten. Hierdoor is het voor Amerikaanse vrouwen in conservatieve, Republikeinse staten moeilijker geworden om hun zwangerschap te beëindigen.

Het is voor de Democraten een belangrijk thema in de verkiezingstour die op dit moment gaande is.

Tegenstanders van abortus zijn kritisch op het besluit van de apotheekketens. "De beslissing van CVS en Walgreens om gevaarlijke abortusmedicijnen te verkopen is beschamend, en de schade voor ongeboren baby’s en hun moeders is niet te overzien", is de verklaring van Susan B. Anthony Pro-Life America, een organisatie die abortus in de VS wil terugdringen. 

Een combinatie van twee medicijnen

Abortuspil mifepriston is een pil dat gebruikt wordt in combinatie met een ander medicijn: misoprostol. Het wordt ingenomen om een zwangerschap tot ongeveer tien weken oud te beëindigen. Mifepriston, dat een hormoon blokkeert dat nodig is voor de ontwikkeling van de zwangerschap, wordt eerst ingenomen. 24 tot 48 uur later volgt misoprostol, dit zorgt ervoor dat de baarmoeder gaat samentrekken en het vruchtzakje wordt uitgestoten, waarna je een miskraam krijgt.

In Nederland mag mifepriston alleen worden voorgeschreven door artsen in abortusklinieken of ziekenhuizen met een vergunning hiervoor. Maar ook hier gaat dat veranderen. In 2022 hebben de Eerste en Tweede Kamer namelijk een wetsvoorstel aangenomen waarmee het voor huisartsen mogelijk wordt om zonder vergunning de abortuspil te kunnen voorschrijven. Vorige maand werd wel duidelijk dat het niet haalbaar blijkt om de wet voor 2025 in werking te laten treden. Wanneer dat wel kan, is onduidelijk.

Aanklager
Lees ook:
Aanklager Texas die abortus moordzaak maakte, krijgt zelf straf