Copyright 2024 The Associated Press All Rights Reseerved

Trump "zit op raket" richting Republikeinse nominatie na reeks overwinningen in Idaho, Missouri en Michigan

Bij partijbijeenkomsten van de Republikeinse Partij in Idaho, Missouri en Michigan heeft presidentskandidaat Donald Trump opnieuw een reeks overwinningen behaald. Hij haalde het overtuigend van zijn enige tegenstander Nikki Haley. "Ik zit op een raket richting de Republikeinse nominatie", klinkt het bij de oud-president.

Om definitief te worden gekozen tot presidentskandidaat heeft Donald Trump 1.215 zogenoemde gedelegeerden nodig. Die worden verdeeld tijdens de voorverkiezingen en bij partijbijeenkomsten (caucuses).

Trump had al 122 gedelegeerden, en krijgt er na de partijbijeenkomsten in Michigan, Missouri en Idaho nu nog eens 125 bij. Woensdag won Trump in Michigan ook al de voorverkiezingen (waar 16 van de in totaal 45 gedelegeerden verdeeld werden).

Als Trump blijft winnen, dan kan hij ten vroegste op 12 maart de kaap van 1.215 gedelegeerden halen. Het ziet er alvast niet naar uit dat iemand hem een strobreed in de weg zal leggen. Zijn enige tegenkandidaat Nikki Haley wist nog geen enkele voorverkiezing of partijbijeenkomst te winnen. Ze strandt momenteel op 24 gedelegeerden. Ex-kandidaat Ron DeSantis heeft er 9.

Partijbijeenkomst (caucus) of voorverkiezingen: wat is het verschil?

Zowel voorverkiezingen als caucuses worden in Amerikaanse staten gehouden om de kandidaten voor politieke partijen te selecteren die zullen meedoen aan de algemene verkiezingen. Op het einde bepaalt het aantal stemmen hoeveel gedelegeerden een kandidaat toegewezen krijgt.

Toch zijn er wel enkele belangrijke verschillen. Zo zijn caucuses meer interactief en vergen ze meer tijd. In plaats van simpelweg te stemmen, komen kiezers samen op een bepaalde locatie en debatteren ze over de kandidaten.

Deelname aan een caucus vereist meer betrokkenheid en tijd van kiezers, dus de opkomst is over het algemeen lager dan bij voorverkiezingen.

De kans dat Haley dus uit de race stapt, wordt met de dag groter. Komende dinsdag is het "Super Tuesday", een dag waarbij er in veel staten tegelijkertijd voorverkiezingen worden gehouden. Het gaat om belangrijke staten als Californië (met 169 gedelegeerden), Texas (161 gedelegeerden) en North Carolina (74 gedelegeerden). In totaal zijn er overmorgen 854 gedelegeerden te winnen.

Voor Trump is de strijd zo goed als gestreden. "Ik zit op een raket richting die Republikeinse nominatie", zegt hij. "Zend iedereen naar de stemhokjes zodat we Haley kunnen verslaan. Heeft iemand trouwens nog van haar gehoord? Ik heb haar al een week niet meer gehoord. Het werkt niet goed voor haar, maar daar trekken wij ons niets van aan. Wij gaan vooruit en we stoppen niet."

Meest gelezen