Verdachte in terreurdossier uit Ninove is amper 15 jaar oud en beraamde met 3 anderen mogelijk een aanslag

Een van de minderjarigen die is opgepakt bij een terreurorganisatie is amper 15 jaar oud. Bij de actie in Brussel, Charleroi en Luik zijn nog 2 andere minderjarigen en een volwassene van 18 jaar opgepakt. Het zou gaan om extremistische moslims die bezig zouden geweest zijn aan de planning van een terreuraanslag.

De huiszoekingen vonden plaats in Brussel, Ninove, Charleroi en Luik. Er zijn 4 personen opgepakt voor ondervraging, onder wie 3 minderjarigen. Het gaat om personen die ervan verdacht worden een terroristische aanslag voor te bereiden, zegt Eric Van Der Sypt van het federaal parket. "We moeten de personen kaderen in het jihadistische milieu."

Een van de minderjarigen die in Brussel is opgepakt, woonde in Ninove en is amper 15 jaar oud. Dat bevestigt burgemeester Tania De Jonge (Open VLD). Volgens haar woonde de jongeman nog maar enkele maanden in Ninove. Het was niet duidelijk of hij er ook school liep. Mocht hij vrijgelaten worden, dan zal hij opgevolgd worden door de lokale integrale veiligheidscel.

De 2 andere minderjarigen zouden minstens 16 jaar oud zijn, maar meer details ontbreken voorlopig. De meerderjarige verdachte is 18 jaar oud.

"De verdachten zijn zeer jong. Dat is helaas een bevestiging van het huidige dreigingsbeeld", zegt minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD). "Het is niet de eerste keer dat we zien dat jongeren vooral via sociale media, via besloten communicatiegroepen, zeer snel radicaliseren."

Onduidelijk hoe concreet aanslagplannen waren

Volgens bronnen bij het onderzoek waren er aanwijzingen dat er een mogelijk een aanslag werd voorbereid. Het doelwit zou een concertzaal zijn in Brussel. Maar hoe concreet dat plan was, is niet duidelijk. Er werden in elk geval bij de verdachten geen wapens, noch explosieven aangetroffen

"De plannen waren in ieder geval concreet genoeg om tussen te komen", zegt Eric Van Der Sypt. "In dat soort dossiers komen we liever te vroeg dan te laat."

Dat beaamt ook minister Van Tigchelt. "Vanaf het ogenblik dat de diensten kennis krijgen van vermeende aanslagplannen, laat men niets aan het toeval over en grijpt men meteen in. Nadien zal bekeken worden in welke mate die plannen al concreet waren."

Volgens justitiejournalist Philip Heymans zou er nog niet uitgemaakt geweest zijn tegen wie en tegen wat precies de aanslag zou plaatsvinden, "maar anderzijds was er sprake van dat ze binnenkort zouden willen toeslaan". 

BEKIJK - "Het terreurniveau staat nog op 3, het op één na hoogste niveau, en het OCAD ziet voorlopig geen reden om dat te verlagen": (VRT NWS Journaal 03/03/2024)

Videospeler inladen...

Geen wapens of springtuigen gevonden

De verdachten stonden met elkaar in contact via een chatgroep. Bij de huiszoekingen zijn geen wapens of explosieven gevonden, maar er zijn wel laptops, gsm's, computers en andere zaken meegenomen door de politie. 

De 4 worden verhoord. De onderzoeksrechter zal later beslissen wat er met de volwassen verdachte gebeurt, terwijl een jeugdrechter zal beslissen over de 3 minderjarigen.

Het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging inschat in ons land, heeft het algemene dreigingsniveau in België op 3 laten zetten na de aanslag tegen Zweedse voetbalsupporters enkele maanden geleden (en dat is nog niet veranderd). Dat betekent dat een aanslag mogelijk en waarschijnlijk is. 

Meest gelezen