NOS SportAangepast

Geen derde marathonzege Hassan, vierde in Tokio: 'Dit is wat ik nu kan'

Vierde plaats Hassan bij marathon in Tokio, na zeges in Londen en Chicago

Sifan Hassan is er niet in geslaagd ook de derde marathon uit haar loopbaan te winnen. Na zeges vorig jaar in Londen (in 2.18.33) en Chicago (in 2.13.44, de tweede tijd ooit) werd ze in Tokio vierde in 2.18.05.

Dat ze in Japan niet meestreed voor de zege, was voor Hassan geen verrassing, zo liet ze na afloop weten. "Dit is wat ik nu kan. Ik heb niet de vorm van Chicago of van Londen. De vorm van Londen was een wonder."

Het is nog niet duidelijk wat Hassan bij de Olympische Spelen in Parijs gaat doen. Het is een mogelijkheid dat ze de marathon en langebaanafstanden met elkaar combineert.

Kopgroep

Hassan maakte deel uit van een kopgroep van acht vrouwen. Van hen hielden alleen Rosemary Wanjiru (de winnares van 2023), Sutume Kebede (derde in 2020), regerend wereldkampioene Amane Beriso Shankule en Hassan stand.

De Nederlandse, die vooraf verkondigde vooral naar Tokio te zijn afgereisd "om te leren", bungelde wel steeds achteraan en moest de groep na 27 kilometer laten gaan. Geen nieuwe triomftocht voor Hassan dus in de stad, waar ze in 2021 olympisch goud op de vijf en tien kilometer veroverde.

Hassan heeft niet de vorm van Londen of Chicago: 'Dit is wat ik nu kan'

Na 37 kilometer haakte vooraan ook Shankule af en drie kilometer verderop demarreerde Kebede toen Wanjiru een drinkbus pakte. Kebede was los en dook met 2.15.55 zeven seconden onder het parcoursrecord van Brigid Kosgei uit 2021.

Kipruto zegeviert bij de mannen

Bij de heren boekte Benson Kipruto zijn derde zege in een 'major', nadat hij 2021 al de beste was geweest in Boston en in 2022 in Chicago. Ook de 32-jarige Kipruto verbeterde het parcoursrecord: met 2.02.16 was hij 24 seconden sneller dan Eliud Kipchoge in 2021.

Benson Kipruto wint de marathon van Tokio bij de mannen

Al snel vormde zich een kopgroepje van zeven Kenianen: Kipruto, Kipchoge, Timothy Kiplagat, Vincent Ngetich en drie hazen. Het ging hard vooraan, met tussentijden die 30 kilometer lang onder die van het wereldrecord lagen. Kipchoge, die al elf majors won, kraakte verrassend als eerste: na 20 kilometer was hij gezien.

Na 26 kilometer versnelde Kiplagat (vorig jaar tweede in Rotterdam), maar vijf kilometer verderop sloten Kipruto en Ngetich weer aan. Ngetich moest er alweer snel af en na 38 kilometer denderde Kipruto (32) ook weg bij Kiplagat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl