Tadej Pogacar voert in Strade Bianche liefdesbetuiging op voor Monte Sante Marie
Foto: Cor Vos
Raymond Kerckhoffs
zondag 3 maart 2024 om 08:05

Tadej Pogacar voert in Strade Bianche liefdesbetuiging op voor Monte Sante Marie

Analyse Je mag kampioenen uit verschillende tijdperken niet met elkaar vergelijken. Door de intrede van de wetenschap en de verdere mondialisering kent de wielersport de afgelopen decennia een enorme evolutie. Toch valt bij een zeldzame, grootse prestatie nog altijd het woord Merckxiaans als een ode aan de grootste allertijden Eddy Merckx. Laten we ietwat meer bescheiden blijven en Tadej Pogacar de grootste van deze tijd, van deze generatie noemen.

De Monte Sante Marie is voor de Strade Bianche wat het Carrefour d’Arbre in Parijs-Roubaix is. De Côte de la Redoute van Luik-Bastenaken-Luik. De Oude Kwaremont van de Ronde van Vlaanderen. Volgens het rondeboek is deze gravelstrook 11,4 kilometer lang en kent ie 553 hoogtemeters. Al is de echte klim eigenlijk maar zo’n 1,9 kilometer lang. Nadat Fabian Cancellara in 2016 de Strade Bianche voor de derde keer wist te winnen, werd deze strook naar de Zwitser genoemd. De laatste jaren wordt de klassieker over de witte gravelwegen hier beslist. In 2021 ontstond hier de elite-groep met Mathieu van der Poel. Een jaar later begon Pogacar op de Monte Sante Marie aan zijn 49 kilometer lange solo naar de winst, terwijl vorig jaar Tom Pidcock in de lange afzink van deze scherprechter de vrijheid vond.

Helaas leek de rol van de Monte Sante Marie in de Strade Bianche dit jaar enigszins uitgespeeld te zijn nu de organisatoren een langere en lastigere finale hadden getekend. In de aanloop zei Pogacar hierover: “De charme van Monte Sante Marie, waar toch vaak de grootste schifting werd gemaakt, valt nu een beetje weg en dat vind ik jammer. Ik hield van de finale zoals het was. Het was voor mij misschien wel de mooiste finale van alle klassiekers.”

Foto: Cor Vos

Als je de woorden van de Sloveen in zijn mediapraatje voor zijn eerste wedstrijd van het jaar hoorde, dan kon je niet bevroeden dat hij op 81 kilometer van de streep op ‘zijn’ Monte Sante Marie de stoute schoenen zou aantrekken. Pogacar is echter een meer dan bijzondere wielrenner, die zich kenmerkt met exceptionele daden. Net zoals je het elf huizen tellende dorpje Monte Sante Marie ook niet als een gewoon agrarisch dorp van historische oorsprong moet zien. Nee, Monte Sante Marie is veel meer. Het is al meer dan 13 eeuwen een onafhankelijk territorium: een theater voor veldslagen, belegeringen en wapenstilstanden.

Jaar na jaar kleurt Monte Sante Marie nu ook meer en meer de wielerhistorie. Met dank vooral aan Tadej Pogacar, dé alleskunner van dit peloton. Ronderenner, klimmer, tijdrijder, puncher, Flandrien, sprinter en klassiekerspecialist. In het moderne wielrennen brengt hij de oude stiel terug; een kampioen die op ieder terrein met de besten kan wedijveren. Zo was hij vorig jaar van alle Tour de France-winnaars pas de derde die na Louison Bobet en Eddy Merckx ook de Ronde van Vlaanderen wist te winnen.

Straf
Hoewel hij al diverse nummers had opgevoerd (denk vooral aan de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles in de Tour de France van 2020), was ik vooral vorig jaar sprakeloos hoe hij in de Ronde van Vlaanderen de Oude Kwaremont op vloog. Die raid in ‘Vlaanderens Mooiste’ tussen de allerbesten van dit moment vond ik een van de strafste acties die ik in het wielrennen had gezien.

Het deed me herinneren aan een van de eerste interviews waarin Pogacar over zijn mogelijkheden in het eendagswerk sprak. “Wil ik winnen, dan moet het een zware wedstrijd worden”, wist hij vier jaar geleden al. In 2023 herhaalde hij dit nog eens voor het klassieke voorjaar in een interview met HLN. Op de vraag van de Vlaamse journalist wat zijn sterke punt is, antwoordde ‘Pogi’ bescheiden: “Ik vind mezelf wel goed in veelzijdigheid. Of neem misschien mijn uithouding. Harde wedstrijden liggen me goed.”

En zo benadert Pogacar ook al zijn klassiekers. Na zijn winst in de Ronde van Vlaanderen zei hij: “De Oude Kwaremont past het best bij mijn mogelijkheden. Het is de lastigste en daarbij ook de langste beklimming in de wedstrijd. Daar moet ik mijn slag slaan.”

Foto: Cor Vos

Zoals hij vorig jaar ook resoluut de Amstel Gold Race in ging. Op de training op de vrijdag was iedereen in zijn ploeg na de verkenning duidelijk. De Eyserbosweg en de Keutenberg vonden ze de zwaarste klimmen. En dus dunde Pogacar eerst op de Eyserbosweg de eerste groep flink uit om vervolgens op de Keutenberg aan een 28 kilometer lange solo te beginnen.

In de Strade Bianche 2024 toonde hij weer zijn liefde voor het zwaartepunt van de wedstrijd, de Monte Sante Marie. Dat deze strook nu op 81 kilometer van de finish lag, nam hij voor lief. In het prachtige Toscaanse landschap voerde hij opnieuw een wonderschoon historische nummer op, zoals alleen de allergrootsten dat kunnen. Al moeten we ook zo eerlijk zijn dat zijn belangrijkste opponenten Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Mads Pedersen niet aan de start stonden. Het blijft toch jammer dat het nog gerichter pieken naar een handvol grote wedstrijden via trainingskampen en hoogtestages steeds meer de voorkeur geniet dan het koersen van klassiekers als Strade Bianche of voorbereidingswedstrijden als Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice.

Voor Pogacar is de Strade Bianche de enige aanloop naar Milaan-San Remo, de Primavera die dit voorjaar zijn klassieke hoofddoel is. Hij wil alle vijf de Monumenten winnen. De Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en Ronde van Lombardije heeft hij al binnen. Wat betreft de statistieken gaan we de Sloveen aan de bloemenriviera zeker van voren zien. In zijn laatste 15 Italiaanse eendagskoersen (sinds hij in 2021 de finish in de GP Emilia niet haalde) eindigde hij steeds bij de eerste vijf. Wie de Strade heeft gezien, kan alleen maar herhalen wat hij al zo vaak over Tadej Pogacar heeft gedacht: Wat een kampioen!

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
2 maart 2024 19:58
Ik heb Merkcx nooit zien rijden. Pogacar wel en dat is de beste die ik ken.

Merkxciaans zegt me dus nauwelijks iets, Pogistyle des te meer
    2 maart 2024 21:28
    Ik heb Merckx wel zien rijden en het niveauverschil met de rest is vergelijkbaar.
    3 maart 2024 12:24
    Dit vind ik altijd zo'n domme opmerking. Zie je bij discussie over de beste/grootste voetballer aller tijden ook voortdurend terugkomen. Alsof we geen manieren hebben om kennis te nemen van het verleden. Beelden, boeken en websites genoeg.

    Mensen doen zichzelf ook gewoon tekort door geen kennis te nemen van het verleden van hun favoriete sport. Zeker als je leeft in een fletse periode, zoals wielerliefhebbers tijdens het tijdperk Froome.

    Ter info: als je de mogelijkheden van Pogacar, Van der Poel, Phillipsen en Ganna samenbrengt in één persoon, kom je aan Merckx.
"Als je de woorden van de Sloveen in zijn mediapraatje voor zijn eerste wedstrijd van het jaar hoorde, dan kon je niet bevroeden dat hij op 81 kilometer van de streep op ‘zijn’ Monte Sante Marie de stoute schoenen zou aantrekken. "
Zij hij niet letterlijk - al dan niet grappend - dat hij op de Monte Sante Marie zou aanvallen in een pre-race interview?

Mooie lofzang verder. Ben benieuw of Tadej alle 5 de monumenten kan winnen. MSR gaat moeilijk worden voor 'm, hoop dat er nog een regeneditie oid voor hem komt, dat zou hem zeker helpen.
    3 maart 2024 08:30
    Als straks blijkt dat mvdp nog niet de toptopconditie heeft in zijn eerste wedstrijd dan kan het zomaar zijn dat msr straks al op zijn erelijst staat.
    Al zullen ze dan naast Wellens ook een yates moeten optrommelen om de boel uiteen te rammelen.
    @Gibo

    Het kan, maar de Poggio is denk ik te 'makkelijk' voor Tadej om weg te rijden. Dat MvdP het daar kan betekent niet dat Tadej het kan, de eerste is simpelweg een behoorlijk stuk explosiever. UAE moet sowieso de koers heel hard maken, wat eigenlijk niet écht kan bij een een MSR met goede omstandigheden. Een goede Wout en een goede Mathieu gaan Tadej gewoon kunnen volgen op de Poggio denk ik.
    3 maart 2024 10:42
    Maar Wout rijdt msr niet dit jaar en bij mvdp is het zijn eerste koers (dat kan goed uitvallen maar kan ook minder uitvallen)
    3 maart 2024 12:29
    MSR? Parijs Roubaix lijkt me het grootste struikelblok. Daar krijgt hij ook te maken met de sprinters die hij op de Poggio nog kan lossen.

    Dat zal alleen mogelijk zijn als er richting het eind van zijn carrière een moment komt dat zijn lichaam er heel anders uitziet dan nu. Zwaarder en gespierder.
    3 maart 2024 13:20
    Kijk inderdaad naar de stijgingspercentages van de monte Sante Marie, en vergelijk dat met de Poggio. En dan zie je dat het totaal andere beklimmingen zijn.

    Ik denk eerder dat pogacar het moet gaan zoeken op de Cipressa. Maar de geschiedenis leert dat er zelden iemand wint door te gaan vanaf de Cipressa. Maar wie weet spot de Sloveen ook met deze wielerwet.
    Precies Wouter. Maar als iemand het kan op de Cipressa is het wel Pogi.

    Overigens denk ik dat Roubaix makkelijker voor hem is. Met zijn tijdrij-capaciteiten, inhoud en vaardigheden heeft hij intrinsiek zeker de klasse om solo aan te kunnen komen in Roubaix.
3 maart 2024 09:45
Om even op Merckx (in relatie tot MSR) terug te komen. Die man won 7x MSR (op 9 deelnames) en het maakte hem geen bal uit wat de omstandigheden waren (lastig, niet lastig, regen, sneeuw, warm, koud, ...) en wie er al dan niet aan de start stond. Hij won ondermeer door te demarreren op de Poggio, in de sprint of door in de laatste km zó hard op kop rijden dat het bij de rest zwart voor de ogen werd. Dit om toch alles een beetje in zijn context te plaatsen.
Voor de nostalgie: https://www.youtube.com/watch?v=s5_i-Uitp8Q
2 maart 2024 17:37
Edit redactie: Het is niet de bedoeling om wielrenners hier te beledigen.
2 maart 2024 21:44
Evenepoel roept ook altijd dat de wedstrijd zwaar moet zijn voor 'm.

Maar waar ik het bij Pogacar geloof, heb ik Evenepoel in zwaar gemaakte wedstrijden ook "niet thuis" zien geven. Denk aan het WK van afgelopen jaar; volgens veel renners 1 van de zwaarste koersen die ze ooit gereden hebben. Pogi doet mee voor het podium, en Evenepoel.

Van de Merckxiaanse renners steekt Pogacar er wat mij betreft toch echt wel bovenuit. En ik kan me bij dit soort demonstraties helemaal voorstellen dat men bij QS gaat twijfelen aan de mogelijkheden van Evenepoel om ooit te doen wat de echte Eddy wel deed: namelijk de TdF winnen. Het niveau van Pogi en Vingegaard lijkt toch nog wel van andere orde.
    2 maart 2024 23:02
    Hoe slaag je er toch altijd in om Evenepoel erbij te betrekken ... Verder heeft die ook al heel wat nummertjes opgevoerd in lastige wedstrijden (WK 2022, San Sebastian, Ronde van Polen, 2x Luik-Bastenaken-Luik en recentelijk nog de Figueira Champions Classic). Hij is trouwens ook niet voor niets 's werelds beste in de lastigste subdiscipline die er bestaat binnen het wielrennen, nl. het tijdrijden. Maar blijf vooral in je anti-Remco wereldje wonen
    3 maart 2024 07:45
    @redactie: er is iets serieus mis met de site. Reacties die gemaakt zijn onder een evenepoelartikel komen plots terecht onder een strade/pogacar-artikel.
    3 maart 2024 13:08
    Gibo,
    Dan stel ik voor dat je op de meldknop duwt. En aangeeft tegen welke huisregel mijn bijdrage in gaat.

    Of heeft Gibo een eigen set huisregels bedacht? En is 1 daarvan dat je "de kleine Merckx uit Schepdaal" niet mag vergelijken met andere renners die ook worden vergeleken met d'n Eddy.
    3 maart 2024 14:16
    Ik meld gewoon een technisch probleem hoor, helemaal niets aan jou gericht.

Reacties zijn gesloten.