Tour de Tietema-Unibet heerst in Ster van Zwolle: solozege Nicklas Pedersen na waaierkoers
foto: Cor Vos
zaterdag 2 maart 2024 om 16:09

Tour de Tietema-Unibet heerst in Ster van Zwolle: solozege Nicklas Pedersen na waaierkoers

Tour de Tietema-Unibet heeft haar favorietenrol waargemaakt in de Ster van Zwolle. De Nederlandse ploeg was het enige ProTeam aan de start en maakte de koers hard. Met een overtal kwam Tour de Tietema-Unibet door de waaiers heen en zag Nicklas Pedersen daarvan profiteren. Hij ontsnapte op 15 kilometer van de finish uit een kopgroep en kwam solo over de meet.

De razendsnelle opkomst van Tour de Tietema
Tour de Tietema vergaarde in korte tijd bekendheid met de originele manier waarop ze verslag doen van de wielersport. We spreken de mannen voor een artikel in RIDE. Lees het hele verhaal op Ridemagazine.nl

Het parcours van de Ster van Zwolle was licht aangepast, vooral in de finale dan. Zo werden de grote banen én de finish op de Ceintuurbaan gemeden in de finale, en werd in plaats daarvan gekozen voor wat smallere wegen en een slotfase op een industrieterrein buiten het drukke centrum van Zwolle. Belangrijke passages waren er in de slotfase nog over de Kamperzeedijk en de Zalkerdijk.

In de openingsfase waren er meerdere aanvalspogingen, maar die hadden geen succes. De wind speelde wel al een rol, want het peloton brak in meerdere stukken op de open vlaktes van Overijssel. Onder meer Tour de Tietema-Unibet, het enige ProTeam aan de start, schudde meermaals aan de boom. Daardoor zat het team van ploegleider Bas Tietema met vijf man mee in de voorste waaier van ongeveer dertig man.

foto: Cor Vos

Na een nieuwe snok van Tour de Tietema-Unibet dunde de kopgroep verder uit. Naast dat viertal hadden ook Metec-Solarwatt, VolkerWessels en Lidl-Trek Future Racing twee man mee in de kopgroep. Die groep ging de ultieme finale in en in die fase wilde het Nederlandse ProTeam haar overtal uitspelen. Nicklas Pedersen koos zijn moment op 15 kilometer van de meet en sloeg meteen een serieus gat.

Hij dwong Lidl-Trek en VolkerWessels in de achtervolging, terwijl de andere TDT-Unibet-renners (Jelle Johannink en Abram Stockman) afstopwerk verrichtten. Het gat schommelde lang rond de 10 en 15 seconden, maar de achtervolging kwam maar niet op gang waardoor de veer brak. Pedersen begon met 23 seconden voorsprong aan de laatste vijf kilometer.

Pedersen, een 30-jarige nieuwkomer bij Tour de Tietema-Unibet en vorig jaar een van de sterkste en snelste renners in het continentale Deense circuit, gaf die voorsprong niet meer uit handen. Sterker nog, hij liep alleen maar verder uit en had alle tijd om de overwinning te vieren. Ruim daarachter sprintte Simon Dehairs (Alpecin-Deceuninck Development) naar de tweede plaats, voor Vlad Van Mechelen (Development Team dsm-firmenich PostNL).

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
2 maart 2024 17:29
Het door velen hier om onduidelijke redenen gehate TDT is uitstekend aan het seizoen begonnen.
2 maart 2024 16:16
Mooi ploegenspel van TDT.
Dit zal een orgastisch moment zijn geweest voor Rob Harmeling.
Gelukkig is er een cameraploeg om dit allemaal voor ons vast te leggen.
    2 maart 2024 17:26
    Over cameraploegen gesproken, Pedersen zal blij geweest zijn met de motoren op enkele meters voor z’n neus tijdens de eerste kilometers van het wegrijden. Dat is toch echt niet van deze tijd zou je zeggen..
    3 maart 2024 06:27
    Inderdaad, waar was Leo van Vliet met zijn auto?
2 maart 2024 23:16
Rijden ze attractief en slim, is het nog niet goed: "ze moesten wel". Ik denk als TDT in 2035 een GT wint er vast nog een reden is dat het niet goed genoeg is hier voor sommigen.
2 maart 2024 17:16
Aan hun stand verplicht als enige pro conti ploeg. Maar toch goed afgemaakt
2 maart 2024 17:42
Berewerk van Johannink en dat laatste stukje van het parcours is een hele verbetering. Met plezier gekeken.
2 maart 2024 18:59
Spannender dan strade de biachi
2 maart 2024 19:57
Ik vind het geen echte mega prestatie, enige prof team wat mee doet. Ze moesten zich schamen als ze niet zouden winnen.
    2 maart 2024 20:12
    Waar staat het dat het een megaprestatie was? Gewoon leuke koers geweest. Niks mis mee om als thuisploeg deze wedstrijd te winnen.
    2 maart 2024 20:45
    Hoi Geert, dan doen ze dan ook netjes,
    Koers gedomineerd en gewonnen, kloar!

    mvg A3
    2 maart 2024 21:02
    De dvpt-teams van Alpecin, DSM en Lidl-Trek zijn ook profteams. Laatstgenoemde was ook in strijd voor de winst, maar in ondertal en niet sterk genoeg uiteindelijk.
2 maart 2024 17:53
Super voor deze sympathieke ploeg. Hopelijk snel de youtube film van deze wedstrijd!
2 maart 2024 18:48
NB, ook voor het eerst een volledig internationaal podium. Dat is mooi terwijl ook de lokale renners nog mee kunnen doen.

Reacties zijn gesloten.