"Er komt zeker een nieuwe pandemie aan, de vraag is alleen wanneer"

gezondheid
vrijdag, 01 maart 2024 om 9:59
bijgewerkt om vrijdag, 01 maart 2024 om 10:06
anp 442406753
De coronapandemie ligt alweer een tijdje achter ons. Toch moeten we nu niet achterover gaan leunen. Volgens twee experts bij Op1 komt er ongetwijfeld weer een nieuwe pandemie. De vraag is alleen wanneer. En dan moeten we wel beter voorbereid zijn dan toen het coronavirus uitbrak.
Een nieuwe pandemie? "Ik denk dat dat heel zeker is, ik weet natuurlijk niet wanneer die komt, maar de natuur is niet een statisch iets”, reageert arts-microbioloog Jean-Luc Murk bij Op1. "De natuur is continu in verandering. Virussen ontwikkelen zich, bacteriën ontwikkelen zich, die kunnen overspringen van het één naar het ander.” Zo kan zo'n virus makkelijk weer bij mensen terechtkomen. "Ik ben er vrij zeker dat er weer een keer een pandemie komt, ik weet alleen niet wanneer.”
Epidemioloog Alma Tostmann is het met hem eens en maakt zich ook net als Murk zorgen over onze voorbereiding. "Wat je vaak ziet is dat mensen kijken naar de laatste pandemie die er is geweest, in dit geval corona. Je moet je echter niet voorbereiden op de pandemie die je net gehad hebt, maar je moet je voorbereiden op de volgende.”
Er zijn volgens de deskundigen een aantal "algemene principes” waardoor we beter klaar zijn voor een nieuwe pandemie, maar het blijft lastig. "We moeten ons beter voorbereiden dan dat we tijdens Covid hebben gezien, terwijl je ook niet precies weet waar je je op voorbereidt.”