Asielaanvragen derdelanders nieuw probleem voor overvol aanmeldcentrum Ter Apel

Achter de hekken in Ter Apel
Achter de hekken in Ter Apel © Tristan Braakman/RTV Noord
Het landelijk aanmeldcentrum in Ter Apel zet zich schrap voor aankomende maandag. Een regeling voor 2.540 zogeheten derdelanders uit Oekraïne loopt dan af. Onduidelijk is hoeveel van die 2.540 naar Ter Apel komen om asiel aan te vragen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wacht het daarom met spanning af.
De onduidelijkheid zit hem in ongeveer 1.600 derdelanders die niet hebben aangegeven wat ze na aankomende maandag gaan doen. De kans bestaat dat zij naar Ter Apel komen om asiel aan te vragen.
Achter de schermen wordt er hard gewerkt zodat opvangorganisatie COA op alle scenario's voorbereid is. Zij werken met zogenaamde prognoses. Dat zijn inschattingen van het aantal asielzoekers dat zich op een dag meldt in Ter Apel. 'De prognoses zijn bijgesteld vanwege het aflopen van de maatregel', laat woordvoerder Jacqueline Engbers weten.
Of er daardoor extra maatregelen worden getroffen in Ter Apel blijft onduidelijk. Het COA meldt dat er bussen beschikbaar zijn om asielzoekers (waaronder derdelanders) naar andere locaties te vervoeren. De opvangorganisatie kan daar desgevraagd niet veel meer over vertellen. 'We stemmen de maatregelen voor Ter Apel af op de prognose', is het enige wat een woordvoerder laat weten.
Tekst gaat verder onder de foto
Mensen bij de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel
Mensen bij de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel © Goos de Boer/RTV Noord

Wat zijn derdelanders?

Derdelanders zijn mensen die een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne hadden toen ze vanwege de oorlog naar ons land vluchtten. Zij mogen in ieder geval tot 4 maart in Nederland blijven vanwege de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Voor 2.540 van die derdelanders stopt die regeling vanaf aankomende maandag. Zij moeten een asiel- of verblijfsvergunning aanvragen, of moeten Nederland verlaten.
Zo'n 740 derdelanders hebben nu al een asielaanvraag gedaan. 120 mensen vroegen een verblijfsvergunning aan vanwege werk of verblijf bij familie. De onzekerheid zit hem in de rest van de groep: zo'n 1.600 derdelanders. De meeste derdelanders komen uit Nigeria, Marokko en Algerije.

Nog grotere klus om Ter Apel te ontlasten

Extra asielaanvragen hebben ook gevolgen voor het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat is overvol doordat asielzoekers vanaf die plek niet kunnen doorstromen naar azc's, omdat daar nauwelijks opvangplekken vrijkomen. De nieuwe groep derdelanders zorgt er voor dat het een nog grotere klus wordt om Ter Apel te ontlasten.
Met dat laatste is het COA op last van de rechter volop bezig. Die bepaalde na een kort geding van Westerwolde, dat er vanaf vorige week woensdag niet meer dan tweeduizend mensen in Ter Apel mogen worden opgevangen. Het COA slaagde er de eerste twee dagen niet in om zich aan die uitspraak te houden. Met als gevolg dat er een boete van nu in totaal 30.000 euro aan de gemeente betaald moet worden. Dat loopt verder op als het COA weer boven de tweeduizend komt, met een maximum van 1,5 miljoen euro.

Zeven dagen op rij onder de tweeduizend

Na de problemen in de eerste dagen nadat het vonnis inging, is het COA nu zeven dagen op rij er nog net wél in geslaagd onder die tweeduizend te blijven. Het aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum varieerde in die periode tussen 1935 tot 1988. Dat is vooral te danken aan de noodopvang in Biddinghuizen. Ook zijn de afgelopen dagen asielzoekers vanuit Ter Apel verplaatst naar Amersfoort, Den Bosch en Uden.
Een overzicht van het aantal mensen in Ter Apel
Een overzicht van het aantal mensen in Ter Apel © RTV Noord