Google Drive-update moet afspelen video's versnellen en zoeken in app verbeteren

Google heeft enkele updates voor Google Drive uitgebracht. Zo wordt er voortaan gebruikgemaakt van een nieuwe transcoderingstechniek waarmee video's sneller afgespeeld moeten worden. Ook maakt het bedrijf het makkelijker om filteropties in te stellen bij het zoeken in de mobiele apps.

Alle nieuwe video's die in Google Drive worden geüpload, gaan gebruikmaken van Dynamic Adaptive Streaming over HTTP, laat de techgigant weten. Dat is een transcoderingstechniek waarbij de bitrate zich automatisch aanpast op basis van de internetverbinding van de gebruiker. De videokwaliteit kan dus hoger of lager zijn dan voorheen het geval was, afhankelijk van de kwaliteit van het internetnetwerk. Dit moet er volgens Google voor zorgen dat video's sneller beginnen met afspelen, en dat ze tussendoor minder hoeven te bufferen.

Daarnaast komt het bedrijf met een aanpassing aan de zoekfunctie van de mobiele Drive-apps. Als gebruikers op de zoekbalk tikken, kunnen ze voortaan makkelijker filters instellen. Door op de knop 'Type' te klikken krijgen ze bijvoorbeeld een lijst met bestandstypes te zien waarop ze kunnen filteren. Er komen soortgelijke knoppen voor 'Gewijzigd' en 'Mensen', waarmee gebruikers alleen bestanden zien die respectievelijk binnen een bepaalde tijdsperiode zijn gewijzigd en door een bepaalde gebruiker zijn geüpload.

Voorheen konden gebruikers ook op deze drie categorieën filteren, maar werden ze onder de zoekbalk allemaal als losstaande opties vertoond. Nu zijn ze dus verzameld onder een enkele knop per categorie, wat het filteren overzichtelijker moet maken. Nadat gebruikers een zoekopdracht invullen, is het voortaan ook mogelijk om een van de filters meteen vanuit de zoekresultatenpagina aan te passen. Deze functie is meteen beschikbaar gemaakt in de iOS-app en moet volgens Google 'binnenkort' ook voor Android-apparaten worden uitgebracht.

Google Drive zoekfilters
Het linker screenshot geeft de 'oude' Google Drive-zoekfunctie weer, de andere twee screenshots tonen de zoekfunctie na de update

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

02-03-2024 • 11:18

19 Linkedin Whatsapp

Reacties (19)

19
19
6
0
0
6
Wijzig sortering
De videokwaliteit kan dus hoger of lager zijn dan voorheen het geval was

Ik snap dat met dit systeem de kwaliteit tussen hoger en lager kan wisselen. Maar voorheen kon je gewoon kiezen om op de bronkwaliteit te kijken, hoe kan het dan hoger zijn? Ik zie niets genoemd over upscaling oid.
Ik denk dat ze bedoelen dat het getoonde bitrate hoger of lager kan zijn dan voorheen.
De manier waarop drive nu bepaald welke bitrate wordt voorgeschoteld is veranderd, waardoor je in een specifieke situatie dus een verschil zou kunnen merken in vergelijking met diezelfde situatie voorheen.
Niet dat de bitrate hoger is/wordt dan de bronkwaliteit.
Nee, men bedoelt dat de player dmv metingen tussen bitrates kan schakelen per segment. Dat bestaat al tijden, HLS (Apple protocol) kan dat bijvoorbeeld ook al jaren, flash kon het ook, etc maar nu gebruikt men dus DASH. Is een iets ander protocol en verder ook niet erg spannend maar bitrate is niet hetzelfde als kwaliteit.
Typische duur van een segment is zo’n 6-10 seconden dus de content hakt men in dat soort segmenten en er worden een aantal, meestal 4-6,varianten van elk segment gemaakt (lage bitrate tot hoog). Player meet bij elk segment en poogt een upgrade naar de hoogste variant tot er bijv buffer underruns optreden en schakelt om naar een lagere variant (files zijn kleiner, downloaden dus sneller), etc…

[Reactie gewijzigd door IrBaboon79 op 2 maart 2024 19:30]

Jawel, ik hoor ze in de woonkamer al naar boven roepen dat de kids even iets anders op de pc moeten gaan doen, omdat pa en ma beneden een film in goeie beeldkwaliteit willen zien. Een beetje zoals de afwas gaan doen met heet water terwijl er boven iemand onder de douche staat ;)
Of de inbelverbinding moeten verbreken omdat iemand een telefoontje moet plegen. :+

Beetje back to the future gevoel inderdaad, op de slechte manier. |:(

Trouwens, word dit niet al gereguleerd door loadbalancing in moderne modems (van je ISP) en routers door bepaalde verbindingen meer prioriteit te geven, zoals het streamen?

[Reactie gewijzigd door LogiForce op 2 maart 2024 22:04]

Dan hoop ik dat dit alleen geld voor video's die in de webinterface worden afgespeeld.

De video's die ik op google-drive heb staan, heb ik daar bewust op gezet zodat ik ze daar ook weer vanaf kan halen en dat zonder verlies aan kwaliteit en liefst ook in het formaat zoals ik ze daar heb neergezet.

Als ik zou accepteren dat de video's naar behoefte omgezet worden naar welk formaat dan ook, dan zou ik ze wel als video uploaden naast de fotos en zo, of eventueel op youtube.
Dit gaat inderdaad enkel om het streamingsgedeelte.
De kwaliteit blijft bij downloaden, altijd zoals jij ze geupload hebt.

Functie waar jij naar refereert zit wel in Google Photos, daar kan je ervoor kiezen om een compressie toe te passen bij upload.
Moesten ze nu eindelijk eens betere ondersteuning voor grotere pdf's gaan doen...
Google apps zijn altijd net niet. Zo gaan ze nooit doorbreken in de bedrijfswereld.
Er zijn legio bedrijven die Google apps gebruiken.
Wel eens gehoord van Google Workspace?

https://workspace.google.com/intl/nl/

Ik ben er persoonlijk ook geen fan van, maar Google is op de enterprise markt echt wel een speler.
Waar ik werk zijn we een aantal jaar geleden overgeschakeld op dat fameuze Google Workspace.
Veel kosten gedaan om de interne applicaties allemaal compatibel te maken, wat vrij goed gelukt is.
Maar ondertussen heeft iedereen terug een office licentie. De uitwisseling met externe bedrijven is gewoon niet goed genoeg. En Google Docs en Sheet is, ondanks alle beloften, nog steeds te zwak.
Onlangs werd besloten om terug te keren naar MS...

Dus nee, geen serieuze speler voor enterprise.
Misschien voor de simpele/kleine KMO of bedrijven die meer leunen op andere software.
Dus nee, geen serieuze speler voor enterprise.
Het is ook heel erg afhankelijk van wat voor een soort bedrijf je bent.
Bij ons hebben we ook Google Workspace en wij zijn blij dat we intern niet met MS Teams opgezadeld zitten.

Een van onze partners gebruikt Teams, waardoor we er wel mee te maken krijgen, maar we lopen steeds tegen problemen aan als we het gebruiken: het lijkt trager te worden bij iedere zin die je typt, het is ons al overkomen dat de helft van een document waaraan we samenwerkten gewoon verdwenen was - niet de nieuwe inhoud die toegevoegd was, maar oudere paragrafen in het midden van de tekst. Uiteraard zonder iets terug te vinden in de history. Nooit voorgevallen bij Google, tenzij je de .*x formaten gebruikt. En dan ging het alleen over recent werk. - meerdere documenten gelijktijdig openen was lange tijd niet mogelijk - tenzij je ze alsnog in een browser opende - , bij het aanmelden is er een optie "aangemeld blijven" maar deze werkt voor niemand bij ons (mogelijk een admin-keuze, maar verberg deze optie dan ook.), ... Het voelt allemaal heel erg onafgewerkt aan. Dan heb ik liever de zogenaamd "beperktere" functionaliteit van Workspaces, maar die wel gewoon werkt.

Of men stuurt je een link door naar een document. Omdat je geen toegang hebt, druk je op de knop om de nodige rechten te krijgen tot dat bestand. Vervolgens krijg je het half management van die partner op uw kap omdat je toegang tot hun hele interne drive gevraagd hebt... Is er dan geen fine-grained control over de bestanden?

Voor complexere documenten vallen we inderdaad terug op MS Office. Maar voor 90-95% van de tijd volstaatn de Google Workspaces, dus ook niet iedereen heeft Office nodig. Hetzelfde issue hebben we ook met teams: leuk voor simpele documenten, maar als het complexer wordt vallen we toch terug op de gewone Office. Al is er wel een zekere integratie tussen Office en teams.

Uiteraard zal elk systeem zijn voor- en nadelen hebben.
Moesten ze nu eindelijk eens betere ondersteuning voor grotere pdf's gaan doen...
Laag hangend fruit… dat pakken ze en boeken ze de winst mee. Al die speciaaltjes zijn ze helemaal niet in geïnteresseerd, dat zijn dan alleen maar kosten voor ze.

Ikzelf ben ook geen Google klant ( een klant die potentieel geld in het laatje kan brengen) het zal hun dus ook echt niets boeien als ik eens feedback lever, of een verbetering probeer aan te brengen zoals map updates.
Zodra je een Google account hebt ben je al een Google klant.
Je brengt misschien niet direct geld in het laatje, maar indirect aan de hand van je data wel.

Niks mis mee tho, mits legaal en vooraf duidelijk.
Ik zou veel liever zien dat grote PDF's eindelijk verdwijnen. Digitale weergave op basis van print-beoogde techniek, terwijl er de wereld aan digital-only alternatieven zijn. Wat is de meerwaarde behalve: PDF kennen/hebben we al?
Ik denk dat Christian Horner hier niet blij van wordt
Als ze nou eens eerst de drive app voor Android fixen. Ik kan al tijden geen bestanden meer downloaden vanaf de drive app.
Geen enkel probleem mee... Lijkt me dat het probleem bij jezelf ligt, anders zou dit wel groter in het nieuws zijn. Zou nogal vreemd zijn als niemand bestanden kan downloaden met de Android app. Al eens de data van de app gewist en gekeken of dat hielp?
Ik vind Google altijd dramatisch slecht in het updaten van hun spullen, voornamelijk de hardware. Ook Drive kan veel meer aan toegevoegd worden dan ze nu doen. Een wachtwoord zetten op een map of bestand om maar wat simpels te noemen. Of verplaatsen van Drive naar Foto's.

Ik heb nog een Google Assistant waarvan je zou verwachten dat ze daar AI wel aan koppelen maar dat ding geeft nog steeds heel slechte antwoorden terwijl het zoveel meer zou kunnen. Ook heb ik nog een Nest v3 waar ik al jaren bij de installatie niet eens kan kiezen voor een hybride warmtepomp. Er staat een combiketel in en een warmtepomp maar hybride bestaat niet. Geen idee hoe je hem dan moet instellen.

Ik snap niet dat je met zoveel miljarden op de bank niet je producten helemaal doorontwikkeld tot het niet verder kan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee