Noodverordening ingesteld rondom azc Vianen vanwege dreigende situatie

© RV Multimedia
Vianen - Rondom het asielzoekerscentrum (azc) aan de Lage Biezenweg in Vianen geldt tot maandag een noodverordening. In het gebied van het azc mogen onder meer geen groepen meer samenkomen en ook geldt er een vuurwerk- en brandstofverbod. Dit omdat er sprake is van "dreiging van ernstige wanordelijkheden".
De noodverordening is ingesteld door burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden en geldt tot maandagochtend 10.00 uur. De gemeente laat weten dat er voor de driehoek (burgemeester, politie en officier en justitie) meerdere reden waren deze in te stellen. Zo is er in de gemeente een afgeschermde chatgroep waarin wordt opgeroepen tot "grootschalige ongeregeldheden" in de omgeving van het azc.
Ook heerst er volgens de gemeente landelijk onrust bij azc-locaties en waren er ook bij de Lage Biezenweg de afgelopen week verschillende incidenten. Zo werden maandag nog twee mannen opgepakt nadat ze een verdacht voorwerp richting het azc hadden gegooid, dat leek op een handgranaat. Dinsdag werd er zwaar en illegaal vuurwerk naar het pand gegooid.

Psychische schade

Burgemeester Fröhlich laat in een reactie weten dat er niet nu ineens een grotere dreiging is dan eerder deze week, maar dat hij met de verordening de politie meer handvatten wil geven om in te grijpen als dat nodig is.
De burgemeester vreest dat er dit weekend schade aan het pand wordt toegebracht, als er niet wordt ingegrepen. Bovendien is er het risico dat de toch al kwetsbare en getraumatiseerde doelgroep die in het azc gehuisvest wordt, psychische en lichamelijke schade oploopt.
Naast het groeps-, vuurwerk- en brandstofverbod mogen mensen ook niet in het gebied komen met objecten die als wapen gebruikt kunnen worden en geldt ook een verbod op gezichtsbedekkende kleding. De noodverordening is vanavond om 19.00 uur ingegaan.
In het gele gebied geldt de noodverordening
In het gele gebied geldt de noodverordening © Gemeente Vijfheerenlanden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.