Fleur verloor haar zus (12) bij een verkeersongeluk. ‘Dit was zo abrupt, we waren in shock’

Interview
Fleur van der Bij groeide op in het groene buitengebied van Tjalleberd, in een vegetarisch hippie-achtig gezin, op het platteland dichtbij Heerenveen. Een onbezorgde jeugd. Tot die ene dag in 1996, als haar jongere zusje Ylse (12) door iemand uit een naburig dorp van haar fiets wordt gereden en om het leven komt. Een ongeluk met grote gevolgen, tot op heden.
Hilbrand Rozema Hilbrand Rozema
zaterdag 2 maart 2024 om 03:20 aangepast 11:41
Fleur van der Bij: 'We willen alles maakbaar hebben, maar het leven ís niet maakbaar. Zo zijn er grenzen aan hoe verkeersveilig je een land kunt maken.'
Fleur van der Bij: 'We willen alles maakbaar hebben, maar het leven ís niet maakbaar. Zo zijn er grenzen aan hoe verkeersveilig je een land kunt maken.' beeld Duncan Wijting

In de ND-serie Zeven Deugden spreken geïnterviewden zich uit over wijsheid, matigheid, rechtvaardigheid, geloof, dapperheid, hoop en liefde.

Na een studie journalistiek en geschiedenis en omzwervingen in India, Duitsland en Soedan, woont Van der Bij nu bijna tien jaar in hartje Groningen. ‘Groningen hééft iets, ik voel me hier enorm thuis.’ Ze woont in een kleine studio met een hoog, sierlijk stucplafond, een bureau, een tafeltje, een keukenblokje, een boekenkastje en een vide. 

Ik kreeg met Schuver een haat-liefdeverhouding. In feite heeft hij mij aangemoedigd en geinspireerd om de wijde wereld in te trekken. Het voelde als een intieme relatie door de tijd heen; ik was ook wat jaloers op hem, omdat hij geld had uit een erfenis. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Reginald Kooij: 'Gisteren zat ik rillend op een bankje in het park.'

Reginald leeft op straat: 'Bitter ben ik niet maar mijn kop is zo moe. Ik mis een veilige plek'

Reginald Kooij is dakloos en leeft op straat. ‘Afgelopen dagen regende het constant. Ik ben nu nog verkleumd en mijn telefoon is uitgevallen.’ Toch heeft hij plannen voor de toekomst.

In het Duitse leger verloor Peters vader zijn benen. 'Het betekende honger voor ons gezin'

De vader van Peter Gaiser uit Kaapstad vocht tijdens de oorlog noodgedwongen in het Duitse leger. In Rusland verloor hij zijn benen als gevolg van bevriezing. Eenmaal thuis vond hij geen werk. 'Dat betekende honger.'

 ‘Een maand is te overzien én het is lang genoeg om een begin te maken aan nieuwe gewoontes', zegt Jan Bruin.

Je wil minder op telefoon zitten, maar dat lukt niet. Wat kun je daaraan doen?

‘Mei Socialvrij’ wil Nederlanders helpen hun smartphoneverslaving aan te pakken. Het is de ‘Dry January’ voor je socialemediagebruik. ‘Simpele tips als: leg je telefoon in een la, werkten voor mij echt niet.’

Om te kunnen gamen heeft Leonie een aangepaste controller. Ze kan alleen spelen als de thuiszorg haar helpt bij het installeren.

Gamen met een beperking: op het scherm ga je net zo hard als je tegenstanders

Juist voor mensen met een fysieke beperking biedt gamen een wereld van onbegrensde mogelijkheden. Met een aangepaste controller gamen zij net zo fanatiek als ieder ander. Bedrijven beginnen hier een markt in te zien.

Stefan en Karin Lange: 'Ergens was daar altijd een connectie met God en Zijn genade. Ook al voelden wij zelf ons alleen en verlaten.'

Zij koos voor een ander, maar na hun scheiding trouwen Stefan en Karin opnieuw met elkaar

Stefan en Karin Lange wisten dat ze voor elkaar bestemd waren, zélfs toen ze gescheiden waren. ‘Ik zakte van pure ellende letterlijk kotsend langs de keukenkastjes naar de vloer.’ In 2007 trouwden ze opnieuw met elkaar.

Albert Wieringa woont boven het Oranjemuseum in Groningen. 'Van het onderhuis hebben we deels een museum gemaakt.'

Deze verzamelaar spaart alles over het koningshuis: 'Het aantal items moet in de duizenden lopen'

In zijn Gronings Oranjemuseum heeft Albert Wierenga (64) uit Groningen zijn verzameling uitgestald. 'Van het onderhuis hebben we deels een museum gemaakt, dat op afspraak en op speciale open dagen geopend is.’