VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

Samenleving
door anp
vrijdag, 01 maart 2024 om 20:48
bijgewerkt om vrijdag, 01 maart 2024 om 21:20
anp010324242 1
De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.
De inwoners van Gaza kampen met ernstige tekorten aan voedsel, water en medicijnen. Woensdag meldde mediaplatform Axios al dat de VS luchtleveringen aan Gaza overwegen, nu Israël de leveringen over land van humanitaire hulp aan Gaza vertraagt en dikwijls simpelweg verhindert.
Eerder vrijdag zei een vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie, de Nederlander Rik Peeperkorn, tegen Al Jazeera dat hij "niet tegen" droppings is "omdat het levensreddende interventies kunnen zijn". Maar er kleven ook nadelen aan: luchtleveringen zijn duurder en de hoeveelheid geleverde goederen is kleiner. En: "Het is absoluut niet nodig in Gaza. De eenvoudigste, veiligste en effectiefste manier om hulp aan mensen te verlenen is per vrachtwagen via grensovergangen."