Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Paus Franciscus noemt "genderideologie" het "lelijkste gevaar van deze tijd"

Paus Franciscus vindt dat “genderideologie” het “lelijkste gevaar” is waarmee we in deze tijd geconfronteerd worden. De kerkvorst vindt het gevaarlijk dat alle verschillen tussen mannen en vrouwen uitgewist worden door het idee dat de geslachten niet biologisch bepaald zijn. Die uitspraak heeft hij gedaan tijdens een internationaal congres op het Vaticaan.

"Het afschaffen van de verschillen betekent dat we de mensheid afschaffen", zo stelt de leider van de Katholieke Kerk. Zelf legt hij daarom de klemtoon op de "vruchtbare spanning" tussen mannen en vrouwen. Volgens de paus vormen de verschillen tussen mensen namelijk de rijkdom van de mensheid.

Franciscus deed deze uitspraken tijdens een openingstoespraak op een tweedaags congres op het Vaticaan, over roepingen, onder de noemer “Man-Vrouw: Beeld van God”. De paus zei dat het menselijke leven volgens hem een roeping is met een relationeel karakter. 

“Ik besta en leef in relatie tot wie mij gemaakt heeft, tot de werkelijkheid die mij overstijgt, tot anderen en tot de wereld om mij heen.” Volgens de paus wordt dit in de huidige culturele context allemaal over het hoofd gezien.

2024 Vatican Pool

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat de paus deze uitspraken doet. In 2016 pende hij in “De vreugde van de liefde” al een kritiek over de genderideologie, omdat die volgens hem de natuurlijke relatie tussen man en vrouw ontkent en de basis van het gezin ondermijnt.

In een interview met de Argentijnse krant La Nacion heeft de paus een klein jaar geleden nog hetzelfde gezegd. En zoals hij in dat interview deed, verwees de paus vandaag ook weer naar de dystopische roman “Lord of the world” uit 1907, waarin de Anglicaanse geestelijke Robert Hugh Benson schreef dat alle verschillen tussen mensen zouden verdwijnen.

Tijdens zijn openingstoespraak op het congres las de 87-jarige kerkleider slechts een deel van zijn verklaringen zelf voor, de rest werd voorgelezen door een medewerker. Volgens het Vaticaan heeft de paus al enkele dagen last van een milde griep. "Ik ben nog steeds verkouden en word moe als ik een tijdje lees", zei Franciscus.

BEKIJK - "Het onderscheid tussen man en vrouw mag niet weggevaagd worden", zegt paus Franciscus:

Videospeler inladen...

Meest gelezen