RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Veel diefstal geen reden om te stoppen met zelfscan voor Jumbo

Foto ter illustratie Beeld © Editorial / Richard Brocken

Jumbo haalt geen zelfscankassa's weg om het aantal diefstallen in de supermarkten te verminderen, zei topman Ton van Veen vandaag in een interview met BNR Nieuwsradio. De supermarktketen meldde begin dit jaar dat deels door de komst van zelfscankassa's veel meer wordt gestolen.

Volgens Van Veen wegen de voordelen van zelfscan op tegen de nadelen en daarom vindt hij stoppen met de kassa's geen goede oplossing om diefstallen tegen te gaan. 

Er is volgens hem een enorme vraag van klanten naar het zelf scannen en afrekenen van boodschappen en als Jumbo de zelfscankassa's weghaalt uit zijn supermarkten, denkt hij dat klanten naar een winkel gaan waar ze nog wel staan.

Dramatisch
Lees ook:
Dramatisch jaar voor Jumbo: winst keldert en La Place minder waard

Jumbo liet in januari weten dat zijn systemen vorig jaar 60 procent meer winkeldiefstallen registreerden dan in 2022. 

Elk jaar zou voor meer dan 100 miljoen euro worden gestolen bij de supermarkten. De supermarktketen voerde onlangs meer maatregelen in tegen diefstal, zoals extra cameratoezicht, meer steekproeven bij zelfscankassa's en meer winkelverboden. 

AI-camera's

Ook overweegt de winkelketen om nieuwe cameratechnieken in te zetten, zo liet Jumbo weten aan RTL Nieuws. In een aantal winkels is een proef gestart met nieuwe software die moet herkennen wanneer een klant iets in zijn of haar zak stopt. Hoe dat precies werkt, zie je in onderstaande video:

Zo houden slimme camera's je in de gaten in de supermarkt

00:44
Wij keken mee bij een supermarkt in het centrum van Utrecht.