RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Nabestaanden nemen afscheid van onder rozen bedekte Aleksej Navalny

De open kist van Aleksej Navalny. Beeld © AP

Met een kleine groep is vanmiddag in een Russisch-orthodoxe kerk in Moskou afscheid genomen van Aleksej Navalny. De Russische oppositieleider lag opgebaard in een open kist. Terwijl het lichaam van Navalny in de grond zakte, speelde 'My way' van Frank Sinatra. Buiten stonden vele belangstellenden.

Op beelden is te zien hoe Navalny bijna volledig was bedekt door verschillende soorten bloemen. Alleen zijn gezicht was nog te zien. Om de kist heen stonden kaarsen. Ook aanwezigen hielden kaarsen vast. 

De uitvaart vond vanmiddag plaats in het stadsdeel Marjino, waar de 47-jarige Navalny vroeger woonde. De Russische autoriteiten namen strenge veiligheidsmaatregelen in aanloop naar de begrafenis. Er stonden tientallen politievoertuigen in de buurt van de kerk.

Duizenden mensen verzamelden zich rond de kerk om een glimp op te vangen en afscheid te nemen. Veel van hen hadden bloemen vast. Toen de kist van Navalny aankwam, scandeerden aanwezigen zijn naam. Ook werd er volgens de BBC 'beulen', 'Rusland zal vrij zijn' en 'geen oorlog' geroepen.

De besloten plechtigheid werd onder meer bijgewoond door de ouders van Navalny. Zijn vrouw, Joelia Navalnaya, was niet aanwezig bij de uitvaart. Zij is momenteel in het buitenland.

Navalnaya plaatste kort na de uitvaart een laatste eerbetoon aan haar man op X. "Bedankt voor 26 jaar absoluut geluk", schreef ze onder meer. "Ik weet niet hoe ik zonder je moet leven, maar ik zal proberen je daarboven blij en trots te maken. Ik weet niet of ik het aankan of niet, maar ik zal het proberen. [...] Hou voor altijd van je. Rust in vrede."

Iets na twee uur werd de kist van Navalny in de grond geplaatst. Het organiseren van de uitvaart verliep moeizaam. Nabestaanden zijn volgens het team van Navalny onder druk gezet om alleen een besloten plechtigheid te houden. Er zou zijn gedreigd dat het lichaam anders bij de strafkolonie begraven zou worden. Russische media berichten dat enkele honderden mensen de dienst mochten bijwonen in de kerk.

De politicus stond bekend als uitgesproken tegenstander van president Vladimir Poetin. Hij overleed vorige maand op 47-jarige leeftijd in een strafkolonie. Nabestaanden houden de autoriteiten verantwoordelijk voor zijn dood.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS