Uitdaging voor recherche: moordverdachte geeft steeds verkeerde code van iPhone

Karim el Kadi
Karim el Kadi © Politie
DEN HAAG - Een verdachte die de code van zijn telefoon niet wil geven en een mogelijke getuige die in Marokko zit. Het onderzoek naar de dood van de 40-jarige Karim el Kadi uit Den Haag kampt met een paar tegenslagen, zo bleek vrijdag voor de Haagse rechtbank. Daar was de derde voorbereidende zitting tegen de twee verdachten van de moord.
El Kadi werd op 26 februari vorig jaar neergestoken in of buiten zijn flat aan de Erasmusweg in Den Haag. Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis. In juni werden twee mannen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de steekpartij. Ze wijzen elkaar aan als schuldige.
Volgens de 29-jarige Ismail H. zou zijn medeverdachte, de 43-jarige Taoufik E., het slachtoffer hebben neergestoken omdat El Kadi in het geheim was getrouwd met zijn zus. H. zegt ook dat hij niet bovenin het portiek bij de woning van het slachtoffer is geweest, maar dat hij beneden op straat op zijn telefoon naar muziek luisterde.

Verkeerde code

De betreffende iPhone is in beslag genomen. De politie wil het apparaat onderzoeken, maar H. geeft steeds de verkeerde code en de recherche is er nog niet in geslaagd om de telefoon te kraken.
Daarnaast heeft een neef van E. en het slachtoffer op de dag van de moord met beide verdachten gesproken. Het OM en de verdediging denken dat deze man mogelijk een belangrijke getuige kan zijn. Daarom willen ze hem verhoren. 'Ik wil van hemzelf horen hoe dat gesprek is verlopen, wat er is gezegd en wat zijn indruk was van de beide heren', zegt de advocaat van E.

Getuige naar Nederland?

Het probleem is dat de getuige in Marokko woont en dat het lastig is om hem via de officiële kanalen te verhoren. Het OM gaf dat bij de vorige zitting in december ook al aan. Vrijdag bleek dat de man aan zijn familie in Nederland heeft laten weten dat hij niks heeft gezien of gehoord en dat hij zelf vindt dat hij geen relevante informatie heeft.
Toch willen alle partijen hem alsnog verhoren. De officier van justitie stelde voor dat de familie hem vraagt om naar Nederland te komen. Dan zou het veel sneller kunnen dan wanneer de politie een rechtshulpverzoek bij Marokko moet indienen. Dan kan het nog wel een jaar duren. 'En hij moet ook nog willen', zo zei de officier.

Te lang

Omdat niemand erop zit te wachten dat het nog zo lang duurt voor de zaak inhoudelijk wordt behandeld, gingen de advocaten ermee akkoord dat het getuigenverhoor de komende maanden nog wel wordt geprobeerd, maar dat ervan wordt afgezien als het te lang gaat duren.
De beide verdachten zullen ook nog een keer worden verhoord. De zaak gaat verder op 23 mei, ook dan weer met een pro forma-zitting. Een datum voor een inhoudelijke behandeling is nog niet geprikt.