Kogelstootster Jessica Schilder
NOS SportAangepast

Kogelstootster Schilder stelt teleur op WK indoor, Bol en Klaver door op 400 meter

Jessica Schilder heeft haar imposante optreden bij de Nederlandse indoorkampioenschappen geen vervolg kunnen geven bij de wereldkampioenschappen in Glasgow. De 24-jarige Volendamse, die bij de NK twee weken geleden het nationale record op 20,31 meter bracht, kwam in de Schotse hal niet verder dan de vijfde plaats met een afstand van 19,37 meter.

Jorinde van Klinken bleef in de finale op een afstand van 16,88 meter steken en was na drie pogingen klaar: zestiende en voorlaatste. De wereldtitel ging naar de Canadese Sarah Mitton. De nummer twee van de WK in de buitenlucht vorig jaar in Boedapest stootte de kogel in haar laatste poging naar 20,22 meter. Zilver was voor de Duitse Yemisi Ogunleye (20,19 in haar eerste poging), het brons ging naar de Amerikaanse Chase Jackson (19,67).

Schilder, in 2022 Europees kampioene in de buitenlucht en derde op de WK indoor in 2022, begon als favoriete aan het evenement. Met 20,31 van de Nederlandse indoorkampioenschappen voert ze deze winter de mondiale indoorranglijst aan.

Ongeldige pogingen

In Glasgow begon Schilder met twee ongeldige pogingen, maar voorkwam ze een voortijdig afscheid door in de derde poging de kogel naar 19,37 meter te stoten. Daardoor kwalificeerde ze zich toch nog bij de beste acht en mocht ze verder. Het bleek haar enige geldige poging vrijdag.

"Mentaal ben ik daar trots op. Dat dat toch lukt na twee ongeldige pogingen. Natuurlijk is dit teleurstellend. We zijn op zoek naar die ene stoot, zoals bij de NK. Er zit in elk geval veel meer in. Ik ben pas 24, zit in een proces. We moeten doorbouwen op die 20,31 van de NK. Ik voer nog steeds de wereldranglijst aan. Hier leer ik van", bleef ze positief na haar vijfde plaats.

Bol en Klaver probleemloos verder op 400 meter

Femke Bol en Lieke Klaver hebben zich bij de wereldkampioenschappen indoor atletiek probleemloos geplaatst voor de halve finale van de 400 meter. Beiden wonnen vrijdagochtend bij de start van het evenement in Glasgow hun series.

Vrijdagavond zijn de halve finales om 21.50 uur live te zien bij de NOS.

Wereldrecordhoudster Bol is in Glasgow favoriete voor de titel. Ook Klaver worden goede medaillekansen toegedicht. Het tweetal voert de wereldranglijst van het indoorseizoen 2024 aan.

Bol soepel

Bol, die onlangs in Apeldoorn voor het tweede jaar op rij het wereldrecord indoor scherper stelde (49,24), nam direct de leiding. Soepel liep ze daarna naar de zege in 52,00 seconden. De Amerikaanse Alexis Holmes volgde met 52,53 seconden.

"Het was wat lastig, want ineens waren de serie-indelingen veranderd", zei Bol. "Liep ik ineens tegen de sterke Holmes. Het ging lekker. Het plan was 52 seconden."

Klaver, achter Bol deze winter goed voor de tweede tijd met 50,10 seconden, liep een bekeken race. Na een ronde kwam ze als eerste door. En die positie gaf ze ook niet meer weg: 51,31. Daarmee was ze de snelste van de vier series.

Klaver was tevreden over het verloop van de race. "Ik laat me niet meer gek maken. Ik ga er het beste van maken", blikte ze vooruit naar de rest van het toernooi.

Clarke redt het net niet op 800 m

Ryan Clarke debuteerde in Glasgow op een wereldtiteltoernooi. De 26-jarige specialist van de middenafstand eindigde in zijn serie op de 800 meter als vierde. Zijn tijd (1.46,69) was net niet snel genoeg om als een van de twee tijdsnelste verliezers naar de halve finales te mogen.

Meerkampster Sofie Dokter, in februari voor de derde keer Nederlands indoorkampioene geworden, begon de vijfkamp met een persoonlijk record op de 60 meter horden. Ze noteerde 8,29 seconden. De Spaanse Maria Vicente, die de wereldranglijst deze winter aanvoert, was de snelste op het eerste onderdeel in 8,07 seconden.

Meerkamptalent

De pas 21-jarige Dokter geldt als een groot talent op de meerkamp. Omdat niet alle toppers op de meerkamp naar Glasgow zijn afgereisd, maakt ze kans op een hoge klassering. Haar tweede onderdeel viel echter tegen. Bij het hoogspringen - een onderdeel waar Dokter doorgaans veel punten pakt - ging het bij 1,79 meter drie keer mis. Dit indoorseizoen sprong Dokter al over een hoogte van 1,84 meter. Nu bleef het bij 1,76.

Na twee onderdelen bezet Dokter de vijfde plaats met 1.992 punten. De Belgische Noor Vidts, die in Glasgow haar titel van 2022 verdedigt, leidt met 2.034 punten. De Spaanse kanshebster Maria Vicente liep een achillespeesblessure op en moest al vroeg afhaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl