Installateurs leggen zonnepanelen op een woning in Lopik-Dorp.
Volledig scherm
PREMIUM
Installateurs leggen zonnepanelen op een woning in Lopik-Dorp. © Karin Verhoef

Honderdduizenden zoninstallaties vallen uit op zonnigste dagen

Zonnepanelen vallen steeds vaker uit op zonnige dagen doordat het elektriciteitsnet de groene stroom niet kwijt kan en de netspanning te hoog oploopt. Zo'n 200.000 zoninstallaties gaven er vorig jaar geregeld de brui aan, ruim twee keer meer dan twee jaar geleden. ,,Het aantal installaties met uitval zal toenemen”, zegt Han Slootweg, directeur netstrategie bij netbeheerder Enexis.

150 reacties

  • JOS NET

    2 maanden geleden
    Tip: Heb je last van uitvallende panelen en heb je een 3 fasen aansluiting, meet dan eens de spanning op een andere fase. Als die lager is kun je beter je omvormer op die fase (laten) aansluiten en heb je minder last van uitval
  • Jan Willem Roos

    2 maanden geleden
    Honderdduizenden Huizen vallen uit tijdens zonnige dagen en van het gas af gaat honderden euro’s of zelfs meer kosten. Lekker bezig, regering. Wanneer komen mensen in de regering met echte kennis van zaken?
  • A. Van Iersel

    2 maanden geleden
    Het zou het kabinet sieren als ze de netwerkbeheerders verplichten om bij zonnige en of winderige dagen allereerst de commerciële, zwaar gesubsidieerde, windmolenparken en zonneweides af te schalen en welkicht uit te zetten in plaats van de problemen weer bij de burger leggen, die ze de kop gek hebben gemaakt om zijn zure spaarcenten in 12 paneeltjes te steken.
  • Peter Van Baaren

    2 maanden geleden
    Laat de mensen gewoon belasting betalen over de opbrengst van zonne-energie . Bijvoorbeeld een toptarief van 52%. Gewoon net als het IB systeem . Energie is gewoon inkomen . Waarom dan geen belasting.,,?
  • Peter Meijs

    2 maanden geleden
    maar de auto opladen etc.kan niet tussen 16-21u vanwege ......🤔
  1. Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
    PREMIUM
    8 vragen
    28

    Gebruikers van Markt­plaats maken zich zorgen: kijkt de Belasting­dienst nou wel of niet mee?

    Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt?