Oekraïens bedrijf kondigt appstore voor iOS aan voor eigen abonnementsdienst

Het Oekraïense bedrijf MacPaw heeft een eigen downloadwinkel aangekondigd voor iOS-apps, die alleen gaat werken in de EU. De dienst is mogelijk door de inwerkingtreding van de DMA volgende week.

MacPaw zoekt nog ontwikkelaars die onderdeel willen zijn van het abonnement, maar heeft de eigen downloadwinkel wel alvast aangekondigd. Net als op macOS gaat het Setapp heten en die abonnementsvorm biedt nu al iOS-ondersteuning, maar dat werkt nu nog omslachtiger. Door de komst van een eigen downloadwinkel moeten de apps makkelijker vindbaar en te installeren zijn.

De stap is mogelijk in de EU, omdat Apple onder de Digital Markets Act verplicht is downloadwinkels van derden toe te staan. Apple heeft al gezegd hoe het daaraan gaat voldoen. De Setapp-downloadwinkel moet vanaf april beschikbaar zijn. De compatibele iOS 17.4-versie komt naar alle waarschijnlijkheid volgende week uit.

MacPaw Setapp voor iOS

Door Arnoud Wokke

Redacteur

29-02-2024 • 20:42

58 Linkedin Whatsapp

Reacties (58)

58
52
10
2
0
30
Wijzig sortering
Ik snap maar weinig van het artikel. Welk abonnement? Is het een soort Netflix, waar je alle apps kan installeren & gebruiken uit de shop zo lang je je abbo hebt lopen op de complete store of zoiets?
Ja het is precies dat. Maar het gaat om slechts een beperkt aantal apps. Denk aan enkele tientallen max. Ik gebruik hun Setapp product op MacOs al geruime tijd.

Update: even geteld en het zijn 49 ios apps op dit moment.

[Reactie gewijzigd door mjax op 29 februari 2024 20:55]

Oh, vraag me af of SetApp nu ook met iets voor iOS komt. 😊

Vraag me af hoe ik dit allemaal zo gemist heb in dit artikel.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 1 maart 2024 08:56]

Ja, dat is precies wat in dit artikel wordt gemeld (al is het wat onduidelijk verwoord) :)
Er staat letterlijk in de titel
... appstore voor iOS...
dat lijkt me niet echt onduidelijk verwoord. En al zeker niet als in de inleiding dit staat
... een eigen downloadwinkel aangekondigd voor iOS-apps...
Ik kwam na het lezen van het artikel en even zoeken bij Setapp achter dat ik ook al diverse apps gebruik uit hun aanbod.
Ga het maar even testen, staan nog meer interessante apps tussen die ik wil proberen.

Een aantal apps van MacPaw gebruik ik al een aantal jaren, zelfs al voor de oorlog, waar ook reacties over zijn.
Zo lees ik het ook. Dus zoiets als dat je een Netflix-abonnement hebt en zo de Netflix app en een hele zwik spelletjes kan gebeuren,

Of als Apple Arcade. Eén abonnement en toegang tot een zwik spellen.
Maar dan alles in een app te vinden in plaats van tussen 5 000 000 andere apps van een ander 😊
Dit is straks een van de 13-in-een-dozijn App stores die voor de gemiddelde burger totaal nutteloos zal zijn, vermoed ik zo. Want eerlijk: hoeveel android gebruikers maken nou daadwerkelijk gebruik van een andere store, en waarom zou het bij ios anders wezen?

Leuk voor de knutselaars dat het kan, maar daar blijft het denk ik ook bij.
Mensen die ik persoonlijk ken: geen. En daar zijn ook mensen onder die hun weg goed weten te vinden. Maar niemand van hen heeft er interesse in.

Maar andersom is het ook zo dat al die spookverhalen ook nergens op slaan. Android telefoons zijn door die mogelijkheden niet plots gevaarlijke machines geworden en de Android store is ook niet leeg gelopen. Android apps die niet in de Androids eigen store zitten zijn er ook nu al niet in apples Appstore. En macOS is ook geen grote ramp omdat je buiten apples store kunt downloaden.
Ik vind dat nog al een statement, dat dit soort 3rd party appstores geen gevaarlijke machines maken van Android/Apple devices.

Ik bedoel Apple kan het zich niet permitteren om met malware apps in het nieuws te komen in hun App Store, alleen al omdat zij een beursgenoteerd bedrijf zijn. Een 3rd party heeft juist alleen maar de focus om de kosten terug te halen die zij hebben moeten investeren en daarom verwacht ik dat de aandacht voor de daadwerkelijke apps in hun store lager zal zijn.
Maar het is toch ontzettend makkelijk schuld afschuiven? Die apps zijn dan niet via Apple's eigen ecyosysteem verkregen, dus bij bij calamiteiten kan Apple zich daar makkelijk achter schuilen, net zoals bij Android of iedere ander apparaat waar je software op kan zetten.

Als Apple gewoon netjes een waarschuwing geeft wanneer je buiten de app store om iets probeert te installeren, dan is dat gewoon het risico van de gebruikers en is er werkelijk niets aan de hand.

Dat Apple zich niet kan permitteren om met malware in het nieuws te komen, sure. Dat kan Google of Microsoft ook niet en daar is dat toch ook geen probleem gebleken in al die tijd. Zelfs bij de grotere virussen enzo van jaren terug dat groot in het nieuws kwam en specifiek Windows targette, zelfs dat was allemaal geen pr-probleem voor Microsoft. Men snapt heus wel dat men het zichzelf aandoet als ze van alles installeren.

Hierdoor gaat het malware in de appstore in ieder geval niet omhoog, wellicht zelfs omlaag omdat de malware bouwers nu niet alleen met de Appstore meer hoeven te stoeien, kunnen ze hun zooi lekker op hun eigen store kwijt. Ik zie dit alleen maar als positief voor de Appstore. De meerwaarde van Apples eigen store is nogal altijd het bereik. Een 3rd party zal daarom echt niet zomaar naar een alternatieve store stappen. Zeker de kleintjes niet.

Imo, zwaar overtrokken reacties dus.
Er zitten zeker zwaar overtrokken reacties tussen. Tegelijk is het wel echt een maatschappelijk probleem, cybercriminaliteit blijft grote financiële impact hebben, en stalkerware grote persoonlijke impact. Bij veel stalkerware is stap één dat je probeert een device van je target te jailbreaken. Ik hoop dat Apple wel genoeg controle blijft houden over het iOS ecosysteem om daar effectief tegen te blijven verdedigen.

Want voor bepaalde branches en personen is het keuze verhaal tijdelijk of zelfs blijvend compleet ondergeschikt aan het security verhaal. Een lockdown mode waar je niet uit kan breken ook niet met alternatieve app stores, blijft graag heel simpel aan te zetten en dan zo volledig mogelijk en zo veilig mogelijk beschermen tegen al zulke risico's via zijweggetjes waar apps misschien wel op een toestel staan, maar niet even goed voor de gebruiker te identificeren zijn bijvoorbeeld. Beveiliging moet zo simpel mogelijk blijven, dat als dat je prioriteit is boven al het andere, dan moet je makkelijk je hele toestel kunnen schakelen in zo een modus.

Zo ja, dan is het prima stap, en kun je de keuze houden van zoveel mogelijk open, vs zoveel mogelijk zijweggetjes dicht. Ben heel benieuwd hoe dit straks gaat werken met de lockdown mode, of niet.
Als dat een beetje zou werken zoals op de MacOs, lijkt me dat prima. Die staat standaard het installeren van apps van onbekende bron niet toe. Dat is iets wat je zelf specifiek moet aangeven om wel te willen. Dus dan doet de gebruiker dat dus bewust.

Natuurlijk is cybercrime een probleem, maar als je iemand zo ver kan krijgen dat hij eerst een alternatieve store toe laat en dan ook nog eens zelf spul daaruit gaan installeren, tsja. Als je mensen zover kunt krijgen dan is de mogelijkheid tot een alternatieve store niet eens het probleem hier er zijn zat manieren om zo iemand uit te baten.

De gevaarlijkste attack vector is denk ik "gratis" software, games en apps die je normaal zou moeten aanschaffen in de AppStore, waarvan er dan gepirate versies verschijnen, met mogelijk troep erin dat je niet weet. Of troep dat er later in gepatched wordt (terwijl het tot dat punt nog prima software was). Maar dan nog, dat is mens eigen pakje aan en als dat mis gaat is dat echt geen negatieve reclame voor Apple, des te positiever dat je maar bij hun eigen store had moeten blijven.

En blijkbaar is dit alles in de praktijk toch niet zo'n grootschalig probleem op desktop os-en of op android. Niet groot genoeg in ieder geval dat het zo breed in het nieuws komt en voor slechte namen van bedrijven zorgt.

Persoonlijk denk ik dat er allemaal niet zo veel zal veranderen bij Apple gebruikers.
Als Apple gewoon netjes een waarschuwing geeft wanneer je buiten de app store om iets probeert te installeren, dan is dat gewoon het risico van de gebruikers en is er werkelijk niets aan de hand.
En hoeveel honderden miljoenen boete kan Apple gaan betalen omdat Apple straks netjes 'waarschuwt' tegen buiten de apps store iets installeren, Apple dus suggereert dat andere app stores niet te vertrouwen zijn en daarmee zijn eigen wel betrouwbare app store een enorm voordeel geeft op de andere app stores??
Dan doen ze al op MacOs, nu is iOS qua marktaandeel van hele andere orde natuurlijk, maar toch is dit tot nu toe geen probleem. Als ze te zwaar andere stores lopen af te raden zullen ze daar waarschijnlijk wel voor op de vingers getikt worden, ja.
Als ze te zwaar andere stores lopen af te raden zullen ze daar waarschijnlijk wel voor op de vingers getikt worden, ja.
Tja, als het zwaar genoeg is om jou al is het nog zo kort te laten nadenken of het wel verstandig is om iets buiten de app store te kopen is het uiteraard ruim zwaar genoeg om de officiële app store genoeg concurrentievoordeel te laten hebben omdat je daar niet over hoeft na te denken.
Dat inderdaad. Maar dat was altijd al zo.

Als ik naar bijv. SetApp zelf kijk, het Mac AppStore alternatief waar MacPaw nu een iOS versie voor wil gaan launchen, dan zie ik zelf ook maar letterlijk 1 in de ~20 apps die wellicht enigszins interessant zijn. De rest is grotendeels troep, of iets waar je ieder al 5+ (betere) varianten van hebt op de App Store zelf.

Nu is dit natuurlijk mijn mening, maar gezien de kwaliteit van de meeste SetApp apps, vermoed ik dan ook dat de meeste apps/developers hun app hier hebben gepubliceerd nadat ze rejected werden door Apple. Of dat nou komt door het gebruik van zo-benoemde "Private APIs", het niet-halen van de niet altijd duidelijke "Apple kwaliteitsstandaard", omdat er al 200 andere Fart-apps zijn en jou 201e Fart-app niets concreet toevoegd, of om wat voor vage Apple-reden dan ook.

Nu heb ik wel eens aan een IT-collega gevraagd, die dus een SetApp abbonement heeft en hier erg blij mee is, wat hij daar nou zo geweldig aan vind, en voor hem is het puur het "gevoel" dat hij daar "allemaal apps" voor krijgt die hij kan uitproberen wanneer hij wil. Echter gebruikt hij er maar letterlijk twee actief (CleanShot X, Sip). Nu heb ik toevallig beide apps ook, maar heb ik Sip jaren terug voor $3 aangeschaft in de App Store zelf, en voor CleanShot X heb ik eenmalig $29 betaald, $32 in totaal dus. Hij betaald hier al zeker drie jaar $10/maand voor, oftewel minstens $360 euro tot nu toe.

Hoe dan ook, de EU heeft weer voor ons gesproken, en nu komen er alternatieve App Stores. Leuk idee ergens op papier, beetje net zoals de cookie banner, maar zelfs indien Apple nul management of impact zou mogen/kunnen hebben op deze stores, vermoed ik dat 99%+ van de gebruikers (los van de developers van "rejected" apps, of omstreden categorien zoals emulatie-apps) hier echt niet op zit te wachten. Ja, wellicht als je hier "gratis" sketchy IPA/APK'tjes kunt downloaden van betaalde apps, zoals met bepaalde Android/Cydia alt-stores, maar dat is een heel ander verhaal :+

Offtopic: Ik snap dat dit bedrijf uit Oekraïne komt en dat je door daarmee te openen gratis op de emotionele waarde van een ongerelateerd maar actueel onderwerp kunt meeliften, maar als het artikel over Microsoft of Google gaat, dan zeggen jullie toch ook niet iets als "Amerikaans bedrijf kondigt appstore voor iOS aan"?

[Reactie gewijzigd door Arckedo op 1 maart 2024 10:59]

Tsja, en ik heb deze maand gebruikt:
AirBuddy
Bartender
BetterZip
Cleanshot
Clop
Craft
Dropzone
Due
MindNode
Noizio
Openin
Paste
Permute
Session
Spark
Textsoap
Timing
Unite
Yoink

Dus voor anderen is het wel de moeite waard. Craft alleen is al een half abonnement volgens mij.
Als ik naar bijv. SetApp zelf kijk, het Mac AppStore alternatief waar MacPaw nu een iOS versie voor wil gaan launchen, dan zie ik zelf ook maar letterlijk 1 in de ~20 apps die wellicht enigszins interessant zijn. De rest is grotendeels troep, of iets waar je ieder al 5+ (betere) varianten van hebt op de App Store zelf.

Nu is dit natuurlijk mijn mening, maar gezien de kwaliteit van de meeste SetApp apps, vermoed ik dan ook dat de meeste apps/developers hun app hier hebben gepubliceerd nadat ze rejected werden door Apple. Of dat nou komt door het gebruik van zo-benoemde "Private APIs", het niet-halen van de niet altijd duidelijke "Apple kwaliteitsstandaard", omdat er al 200 andere Fart-apps zijn en jou 201e Fart-app niets concreet toevoegd, of om wat voor vage Apple-reden dan ook.
Ik ben het niet met je eens. De apps in de SetApp store verrassen mij juist wat de kwaliteit is. Ik kom door dit artikel ook net pas achter dat dit bestaat. Veel van de apps in de SetApp store staan toch echt in Apple's App Store. Die developers hopen hooguit wat extra omzet te generen naast de officiele store zeker als je weet hoeveel ze moeten afdragen aan Apple al wordt dit gelukkig ook wat verlaagd echter niet in alle gevallen zie hier.
Om een paar te noemen:
- ClearVPN (van MacPaw Way Ltd. zelf) - los op iOS vanaf €59.99 p/jaar
- BusyCal (bij SetApp momenteel alleen voor Mac, ik heb m zelf overigens op iOS/iPadOS gekocht €9.99)
- GoodTask (bij SetApp momenteel alleen voor Mac) voor iOS in App Store € 22,99 (eenmalig)
- 2Do (bij SetApp momenteel alleen voor Mac) - iOS App Store € 9,99 (eenmalig)
- Spark Mail (iOS App Store diverse abonnements prijzen vanaf € 41,99 p/jaar)
- Canary Mail (iOS App Store diverse diverse abonnements prijzen vanaf € 19,99 p/jaar)
- Tripsy ( € 39,99 Pro p/jaar of € 43,99 Premium p/jaar)
- Ulysses (iOS App Store € 29,99 p/jaar)
- Session Pomodoro (iOS App Store € 44,99 p/jaar)
- Launcher widget (iOS App Store Pro € 2,99 Premium € 17,99 (eenmalig)
- Subjects (iOS App Store € 11,99 p/jaar of € 34,99 / € 44,99 eenmalig
- Awesome Habits (iOS App Store € 14,49 p/jaar of € 24,99 eenmalig

[Reactie gewijzigd door funrider op 1 maart 2024 16:21]

Maar voor android heb je geen andere appstore nodig, apps worden los aangeboden in de vorm van apk's, dat maakt het natuurlijk ook dat niemand een andere playstore nodig heeft.
Een noemenswaardige store op Android is wel F-Droid.
Daar zijn enkel "Free and Open Source" apps te vinden en is voor mij de eerste plek waar ik ga zoeken naar een nieuwe app.
Het zou mooi zijn als iOS gebruikers ook makkelijker toegang hebben tot privacy respecterende apps.
Tjah of je hebt 13 app stores die je moet downloaden en een abbo op moet nemen. Zoals een ‘meta-store’ met daarin whatsapp, instagram, fb en wat andere rommel. Niet meer via apple store te verkrijgen maar alleen via meta’s route. Zelfde voor google etc. Ik weet nog niet of ik daar zo gelukkig van zou worden.
Leuk dat er keuze is maar ik blijf toch rustig bij de appstore van Apple. Eén van de redenen om weg te blijven bij Android is voor mij de uniformiteit van IOS, zonder een app-store voor dit ene of dat ene specifieke tooltje. Ik overdrijf natuurlijk, niemand dwingt me om een andere appstore te installeren, maar die apps gaan toch geen geld aan mij verdienen vrees ik. Langs de andere kant snap ik wel enigzins dat deze openheid is doorgeduwd.

Offltopic:
Uitgerekend een Oekraïens bedrijf… Een figuur als Trump zal dit vast gaan uitbuiten: « Wij sturen hen miljarden aan steun terwijl ze onze economie willen pijn doen. » Iets van die aard.
Hopelijk gebruikt hij dan zelf of zijn platform geen Grammarly, GitLab of PocketBook.
Offltopic:
Uitgerekend een Oekraïens bedrijf… Een figuur als Trump zal dit vast gaan uitbuiten: « Wij sturen hen miljarden aan steun terwijl ze onze economie willen pijn doen. » Iets van die aard.
Een appstore dat nog op zoek is naar app ontwikkelaars heeft hij daar niet voor nodig. De valse beloftes over hoeveel %GDP wij gebruiken voor onze militaire macht zijn al meer dan voldoende bewijs.
Even terzijde, er gaan helemaal geen miljarden van de VS naar Oekraïne, het meeste geld voor Oekraïne komt uit de rest van Europa.

Wat er wel gebeurt is dat er Amerikaanse miljarden richting Amerikaanse wapenfabrikanten gaan die er vervolgens wapens en munitie mee maken om te doneren aan Oekraïne. Maar die miljarden blijven dus gewoon binnen de VS zijn een soort verkapte staatsteun en impuls voor de eigen economie.

Zo vreemd is dat ook niet. Oekraïne heeft op dit moment meer behoefte aan munitie dan aan dollars.
Uitgerekend een Oekraïens bedrijf…
Geen idee hoe groot het aandeel Oekraïnse bedrijven is, maar valt me wel op dat die 'hoek' van het Europese continent hard in opkomst is, qua it-bedrijven. Railsware bijvoorbeeld, wat je dan weer kunt kennen van Coupler.io, is van Yaroslav Lazor, ook een Oekraïner.
Ja want elke telefoon heeft een andere app store op android?

99% tot 100% van de westerse telefoons heeft gewoon google play. En daarmee kan je alles.

Dat je android minder vind kan. Maar dit is een matig argument .
En even hier kijken over de consisteit van ios
https://m.youtube.com/watch?v=592W87oNKQk

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 1 maart 2024 08:03]

Maar moeten deze apps dan ook toegang krijgen tot het ontwikkelplatform van Apple? Of gaat dat heel beperkt zijn en wordt het een soort virtualisatielaag? Kan zo’n App bijvoorbeeld een Carplay app zijn? Of gebruik maken van het Vision platform?
Is het mogelijk straks apps te side loaden zoals in android? Ik vind het niet erg als er apps beschikbaar komen enkel via download op hun eigen website, maar straks komt elke dev met een eigen store dan heeft elke app een eigen store :+
Is het mogelijk straks apps te side loaden zoals in android?
Check de tweede link in het artikel dat je zojuist gelezen hebt
Alternatieve appstores zijn ontwikkeld om mensen de apps te bieden die in sommige landen niet beschikbaar zijn. In sommige landen heb je minder toegang tot bepaalde apps, net als bij Netflix heb je te maken met regio gebonden content. Maar in mijn geval had ik geen toegang tot Fallout Shelter Online. Nu opgelost door mij aan te melden bij de Thaise Playstore. Anders is een alternatieve app store de oplossing.
Ik heb een app (Heesay), welke ik niet kan betalen via de Nederlandse playstore. (item unavailable in your country).

Tijdens mijn vakantie heb ik een tweede gebruikers account aangemaakt met een Thais google account en de Thaise playstore. Helaas kwam ik er achter dat die playstore alleen met een Thaise bank- visa of andere thaise rekening kan worden betaald. (Google playstore cadeau bonnen worden daar sinds 2021 niet meer verkocht). Ik zie geen andere mogelijkheid om geld in die playstore te zetten. (vrienden daar ga ik niet vragen ivm privacy).

Weet jij een manier om er toch geld op te zetten om apps aan te kopen?
Had je PayPal al geprobeerd? Volgens mij had ik dit een jaar geleden zo voor elkaar gekregen. Ik moest wel iets van 1 euro betalen om de Thaise Playstore te kunnen gebruiken
Ik deed dit trouwens met mijn tweede account en switchte de play store regi van Nederlands naar Thais. Ik heb geen Thaise gmail aangemaakt.
goeie zaak, side-loaden/andere app-stores voor iOS. Goed gedaan EU!

Ik ben in december van Android naar iOS gegaan (niet echt mijn keuze), maar vind het oh zo frustrerend hoe Apple je zo hard beperkt. Echt, niet te doen. Zelf een ringtone instellen is een kruistocht! Ik had al jaren mijn favoriete MP3...

Hoeveel Apps er NIET te vinden zijn in de iOS store... Of gewoon slechtere versies (omdat er geen side-load competitie is).

En dan heb ik het nog niet over de maffia-praktijken dat ze ontwikkelaars zo hard afromen. Zucht!

Oh en de absurde druk om alles in iCloud te duwen (en tenzij je betaald, staat het instant vol met wat foto's).

Geen enkele browser dat iets anders dan *hun* engine gebruikt. Zucht, allerlei add-ons dat daarom niet kunnen. Dus ook geen limiet op de hoeveelheid reclame dat je _moet_ zien. Hier komt gelukkig ook dankzij wetgeving een verandering aan!

Zelf heb ik de iPhone gekregen, ik twijfel echt om een nieuwe Android te kopen. Ik snap de "oh zo fantatische iPhone" niet. Ik snap niet hoe dit *de* dominante speler kan zijn, en zo een kult tot stand bracht.

Apple moet aangepakt worden door de wetgever, ze zijn te groot, te sterk. Ik weet wel dat er een alternatief is (en da's hun argument ook), maar feitelijk is dit zo schadelijk dat dit gewoon niet op de markt zou mogen.


Mijn mening, ik blijft respect voor andere hebben, ik snap ze gewoon niet :)
Oekraine is uiterst corrupt. Dus daar ga ik zeker geen zaken mee doen, laat staan financiele info mee uitwisselen.
Onpopulaire mening, maar je hebt gewoon een punt.
Voor de oorlog zou niemand zomaar ff een Oekraïnes app installeren.
MacPaw is gerenomeerd bedrijf en oa ontwikkelaar van CleanMyMac een van de populairste en meest gebruikte Mac uninstallers, dus qua betrouwbaarheid zit het wel goed.
"Oekraïens bedrijf" had voor mij niet in de titel gehoeven maar had gewoon ergens in de tekst kunnen staan. Door Oekraine te benadrukken in de titel, krijgt het iets raars dat dubbelzinnig is en op 2 manieren uitgelegd kan worden. Oekraine als land dat wij als Nld steunen in de oorlog met Rusland, dus het roept iets op van sympathie of Oekraine als land dat een geschiedenis heeft met corruptie, dus iets onbetrouwbaars.
Maar ook minstens in het verleden toch wel een behoorlijk deel van de wereldwijde shady/dark web/digitale criminele activiteiten zich eigen kan noemen. :Y)

Maar daarvoor sluit men nu zijn ogen of heeft opeens collectief geheugenverlies ontwikkeld sinds begin van de oorlog. |:(

Ik wordt hier gedownmod terwijl ik alleen de stem van het gezonde verstand of misschien des duivels advocaat uithang. O-)
Maar daarvoor sluit men nu zijn ogen of heeft opeens collectief geheugenverlies ontwikkeld sinds begin van de oorlog. |:(
Het probleem is denk ik dat de mensen die op corruptie wijzen (vroeger en nu) meestal daaruit concluderen dat we de russen maar hun gang moeten laten gaan omdat mensen in een land met corruptieprobleem het niet verdiend hebben om te leven.

Ik ondersteun Oekraïene ook financieel en mij is zeker bewust dat een klein deel van mijn donaties aan het leger in corruptie zullen verzanden. Dat is jammer, maar het is niet anders.
Wie heeft het hier over corruptie? :?

Ik heb het over shady/criminele/lugubere digitale praktijken/handelingen waarvan de voormalige soviet-staten/republieken best wel om berucht zijn en behoorlijk aandeel hebben aan de hele wereldwijde activiteiten.
Op het dark web wemelt het van mensen uit onder andere Oekraïne, (Wit-)Rusland, Kazachstan etc.

Corruptie heeft geen invloed op de veiligheid van een app(store). Fishing/hacking/randsomware/creditcard en persoonsgegevens verkoop wel.
Ik bedoel het een beetje breder... Criminaliteit in Oekraïne is inderdaad een probleem (trouwens wel ondersteund door corruptie).

De reden daar niet over te praten is, dat er wèl over te praten meestal gedaan wordt om "...en dus moeten we ze laten stikken" te beargumenteren.

Dus kan het beter zijn om dit probleem even te ignoreren om het grotere probleem (een russische Hitler wil andere volken onderwerpen) te prioriseren.
Ik heb nooit gezegd dat we Oekraïne moeten laten stikken.

(Maar ik vindt wel dat we verhoudingsgewijs als klein landje al veel en misschien boven proportioneel hebben gedaan en (zullen) doen trouwens. (Dus per inwoner NL gerekend bijna net zoveel als de US en andere EU staten zijn ver achter. Het mag daarom een toontje minder(maar op zich niet vanwege de criminaliteit/corruptie).

En zo heeft Rutte op onze kosten en daardoor het niet (kunnen/willen) afschaffen van het eigen risico in de zorg zijn nieuw NAVO baantje “betaald”. (Want daar is opeens geen geld (meer (over) in de staatskas. :( )

Je moet altijd niet als eerste over de finishlijn of vooraan aan de kop van de groep zijn als je een roofdier jaagd. Het is voldoende om niet-laatste te zijn om niet ten prooi te vallen. (Geldt ook voor de klimaatdrammer(ij)..) een gedegen middenmoot is genoeg (en goedkoper! Dan al die profileerdrang van de VVD etc. naar het buitenland toe (om maar betere (handels)deals voor bedrijvend Nederland te kunnen krijgen. En de burger/belastingbetaler is daar de dupe van. 8)7 ).

Gebruik het woord “handel/handelsland” eens anders en ga handelen respectievelijk “aan de slag” in/voor je eigen land & bevolking (en niet bedrijven). En los eindelijk wat problemen op. :Y)


Net als bijvoorbeeld Tata-steel : Miljarden aan subsidies: denk dat sluiting en een ruimhartige (ww-)uitkering voor hun personeel wel goedkoper en voor meer gezondheidswinst voor de omgeving zou leiden. (“Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.”). |:(

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 1 maart 2024 12:41]

Ik heb nooit gezegd dat we Oekraïne moeten laten stikken.
Ik heb ook niet gezegd dat jij dat gezegd hebt :).

Ik beantwoordde je vraag waarom iedereen de problemen in Oekraïne ineens "vergeten" is. Puur omdat er grotere dingen spelen, en we de mensen die Oekraïne willen laten stikken niet moeten helpen.
Jup, net zo’n fiasco als USB C dwingen. Was beter geweest als partijen samenwerken, de functies en snelheid van USB C en de stevigheid/simpelheid van Lightning stekker.
Maar nee, het moet de moeilijke weg.
Denk dat deze externe app stores alleen maar negatief gaan uitpakken, ik blijf in iedergeval alleen bij de echte App Store, wel zo veilig.
Apple stond ook aan de wieg van de USB-C standaard en hebben dat al jaren in gebruik in verschillende apparaten. Ze hebben simpelweg geweigerd om het ook op de iPhone te introduceren.
Maar nee, het moet de moeilijke weg.
Daar heeft Apple zelf voor gekozen. De EU had fabrikanten eerst de tijd gegeven om met een gezamenlijke oplossing te komen voordat deze wet überhaupt in de maak was.

Daarbij is USB C die oplossing, want daar heeft Apple aan meegewerkt en hebben ze maar al te graag geïmplementeerd op hun laptops en iPads. Alleen iPhones niet.
Wel eens gehoord van WhatsApp?

Die is van origine gemaakt door een Oekraïense migrant in de VS :)
…. In de VS (in de originele en gereguleerde/gecontroleerde) IOS appstore)! :Y)

“I stand my case. No further questions your honor. “ _/-\o_
Net zoals niemand voor zijn domeinen cliënt is bij de grootste domeinenboer ter wereld (ja, oekrainer, met vrijwel de volledige support privacy abuse etc afdeling ook in Oekraïne).

Net zoals niemand Telegram, een privacy gerichte communicatie uit 'proest' Rusland gebruikt?

Net als dat er buiten China geen tiktokkers zijn want dat is natuurlijk niet te vertrouwen?

Jullie zitten gewoon in een vage bubbel. Echt geen hond die er zo over dacht 'voor de oorlog'. Maar sinds de invasie denkt men in bepaalde bubbels wel zo ;)

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 1 maart 2024 07:03]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee