Nog een internationale medicijnentester naar Groningen

Het gebouw van Geneesmiddelenonderzoek
Het gebouw van Geneesmiddelenonderzoek © Loek Mulder/RTV Noord
Na het Ierse Icon en het Amerikaanse QPS, strijkt er een derde internationale medicijnentester neer in Groningen. Het Zweedse CTC wil zich vooral richten op patiënten die in een vroeg stadium van een ziekte zitten.
Daarnaast hoopt CTC ook gezonde vrijwilligers aan te trekken. Het gaat bij beide groepen om onderzoek waarbij in het lichaam wordt binnengedrongen.
Het is de eerste keer dat het Zweedse bedrijf de landsgrenzen over gaat. CTC vestigt zich op de campus van het UMCG en hoopt gebruik te maken van de specialisten, voorzieningen en proefpatiënten van het ziekenhuis. De kliniek krijgt twaalf bedden.

'Organiseren is erg complex'

'Vroeg klinisch onderzoek richt zich vaak op grote groepen gezonde vrijwilligers, maar er wordt ook steeds meer moeite gedaan om patiënten die in een vroeg stadium van een ziekte verkeren te onderzoeken', zegt Petra Schuilenga-Hut van CTC.
'Het organiseren en uitvoeren van een onderzoek onder beide doelgroepen is erg complex. Onze nieuwe kliniek voorziet in die behoefte.' Volgens CTC kunnen de onderzoeken zorgen voor snellere medicijnontwikkeling.
Petra Schuilenga-Hut, Wim Tamminga en Mariska Beukers van CTC
Petra Schuilenga-Hut, Wim Tamminga en Mariska Beukers van CTC © Eigen foto

Niet zo groot als Icon

Met een kliniek van twaalf bedden is CTC een bescheiden speler onder internationale medicijntesters in Groningen. Zo heeft het Ierse Icon, 's werelds één na grootste bedrijf in deze sector, 150 bedden naast het Martini Ziekenhuis.
QPS, dat jaarlijks medicijnen testte op zo'n 1200 proefpersonen, sloot haar twee klinieken bij het UMCG juist. Het heeft nu alleen nog een laboratorium.