Protesterende priesters en politieke preken. Wat kunnen wij leren van de kerk als tegenmacht in Afrika?

Analyse
Alle rooms-katholieke priesters in Malawi hielden afgelopen zondag een door de bisschoppen geschreven preek met de ietwat depressieve titel: ‘Het verdrietige verhaal van Malawi’. Ze maakten vanaf de kansel korte metten met de diepgelovige president en zijn gevolg. Een uitdagende zet van de kerk, maar niet nieuw in Afrika. Wat kunnen wij leren van de Afrikaanse kerk over gezonde tegenmacht?
Annegina Randewijk Annegina Randewijk
donderdag 29 februari 2024 om 10:24 aangepast 1 maart 2024 19:23
Een van de vele pro-democratische protesten die in 2018 georganiseerd werden door de Katholieke Kerk in Congo. Meerdere demonstranten kwamen tijdens deze protesten om het leven door politiegeweld en tientallen raakten gewond.
Een van de vele pro-democratische protesten die in 2018 georganiseerd werden door de Katholieke Kerk in Congo. Meerdere demonstranten kwamen tijdens deze protesten om het leven door politiegeweld en tientallen raakten gewond. beeld John Wessels / afp

Nairobi

De Malawische katholieke gelovigen – die twintig procent van de bevolking vertegenwoordigen – werden overspoeld met een zestien pagina’s tellende leespreek. Hierin werd verkondigd hoe president Lazarus Chakwera de bevolking, het klimaat en de steeds grotere groep zwakkeren in de samenleving in de steek laat.

De kritiek van de kerkleiders is niet uit de lucht gegrepen. Het land is een van de armste ter wereld en de helft van de bevolking leeft in armoede. Eind 2023 kreeg het ook nog een enorme inflatieklap van 44 procent te verwerken. Deze kwam boven op de door de overheid ingestelde 25 procent waardevermindering van de nationale munt. Daarnaast werd het land de afgelopen jaren getroffen door meerdere klimaatrampen, waardo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Timoer Ivanov, een Russische onderminister van Defensie, werd op 23 april gearresteerd vanwege verdenkingen van grootschalige corruptie.

Wie is Timoer Ivanov, Ruslands viceminister van Defensie die voor corruptie is gepakt?

Rond Timoer Ivanov, een van de Russische onderministers van Defensie, hangt al jaren een walm van corruptie, maar Moskou greep nooit in. Tot vorige week, toen Ivanov werd opgepakt en voor de rechter werd geleid.

Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.