RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Hof zet streep door publicatieverbod AD: artikel Peter R. de Vries mag online

Royce de Vries komt aan bij het gerechtshof. Beeld © ANP

Het AD mag toch een artikel gebaseerd op geheime geluidsopnames van Peter R. de Vries publiceren. Dat heeft het hof in Amsterdam bepaald in hoger beroep. Er zijn wel voorwaarden aan de publicatie verbonden.

Royce de Vries, de zoon van Peter R., had een kort geding aangespannen tegen de krant, omdat de publicatie zijn veiligheid in gevaar zou brengen. De Vries stelt dat hij niet naar de rechter stapte om iets te verbergen, maar 'om iets te beschermen'.

Hij werd in eerste instantie in het gelijk gesteld, er werd zelfs een mededelingsverbod opgelegd. Dat betekent dat er niets gezegd kon worden over de reden waarom de zaak niet in het openbaar werd behandeld. Maar het hof heeft nu anders besloten.

'Teleurstellend'

Royce de Vries noemt de uitspraak van het hof 'teleurstellend'. "Ik ben opgekomen voor vertrouwelijke geheimhoudersinformatie die afkomstig is van mijn vader", schrijft hij in een reactie. "Ik heb mij daarin erg gesteund gevoeld door de deken."

NPO
Lees ook:
NPO hekelt reactie WNL na beschuldiging angstcultuur door hoofdredacteur

"Daarnaast meen ik dat de veiligheid van mensen in het geding is. Het is teleurstellend dat dit belang in hoger beroep slechts beperkt is ondertekend." De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten zegt de uitspraak te bestuderen en zich 'te beraden op de gevolgen'.

Voorwaarden

Er hangen wel voorwaarden aan de publicatie vast. Zo mag de naam van degene die presentator Khalid Kasem – die met Royce en Peter R. de Vries werkte – benaderde om informatie uit het dossier niet in het stuk voorkomen.

Presentator
Lees ook:
Presentator Khalid Kasem stopt na uitgelekte opname over omkoping

Begin januari publiceerde het AD een artikel aan de hand van geluidsopnames van Khalid Kasem, waarin Kasem toe zou geven dat hij in zijn tijd als strafrechtadvocaat een ambtenaar heeft omgekocht. Kasem legde daarna zijn functie als presentator van Khalid & Sophie neer.

In het hoger beroep werd duidelijk dat het artikel waar de zaak over gaat ook over Khalid Kasem zou gaan. Hij runde eerder met vader en zoon De Vries een advocatenkantoor.

NVJ
Lees ook:
NVJ kritisch over gang van zaken in kort geding Royce de Vries en AD

De advocaat van het AD noemde het publicatieverbod eerder 'een poging de Nederlandse pers te muilkorven'. 

Het is nog niet duidelijk wanneer het artikel in de krant gaat verschijnen.