Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Schikking over woekerpolissen raakt verzekeraar ASR nauwelijks in portemonnee

Hoewel ASR een schikking van honderden miljoenen euro’s trof met gedupeerden van de woekerpolisaffaire, heeft de verzekeraar vorig jaar uitstekende zaken gedaan. Topman Jos Baeten vindt echter dat zijn bedrijf er niet gemakkelijk van af is gekomen.

Het hoofdkantoor van ASR in Utrecht.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Na jarenlange juridische strijd hebben de meeste grote verzekeraars een schikking getroffen met gedupeerden van de woekerpolisaffaire. De schikking die ASR vorig jaar trof, goed voor ongeveer 300 miljoen euro, deert de verzekeraar nauwelijks. Dat bleek donderdag uit de jaarcijfers.

ASR, dat vorig jaar door de overname van Aegon de tweede verzekeraar van het land werd, heeft een uitstekend jaar achter de rug. De verzekeringsgroep boekte 1,1 miljard euro winst. Alle onderdelen, zoals schade-, levens- en zorgverzekeringen, deden het goed. De samenvoeging met Aegon verloopt bovendien voorspoedig.

Over de auteur
Niels Waarlo is economieverslaggever van de Volkskrant. Hij schrijft onder meer over duurzaamheid en de circulaire economie. 

Stijgende beurskoersen lieten al zien dat aandeelhouders van verzekeraars tevreden zijn met de schikkingen over de woekerpolisaffaire. De goede jaarcijfers bevestigen dat verzekeraars er weinig onder te lijden hebben. Omdat claimorganisaties hun rechtszaken laten vallen, is het risico verdwenen dat de verzekeringsmaatschappijen nog veel hogere bedragen kwijt zouden raken aan vergoedingen door een rechterlijke uitspraak.

Genoeg gecompenseerd

Dat het desondanks zo lang heeft geduurd voordat de affaire werd afgerond, komt omdat de verzekeraars het gevoel hadden dat ze al genoeg hadden gecompenseerd, zegt Jos Baeten, ceo van ASR. ‘We hebben in 2010, 2011 en 2012 ook al schikkingen getroffen met de intentie dit op te lossen. Daarom dacht de sector lange tijd: waarom zouden we opnieuw moeten schikken? Uiteindelijk hebben we gezegd: we moeten dit een keer afsluiten. Daarom zijn we opnieuw aan tafel gegaan.’

Critici wijzen erop dat de meeste gedupeerden hoogstens beperkt zijn gecompenseerd. ‘We hebben in totaal 2,4 miljard euro in de oplossing geïnvesteerd’, reageert Baeten. ‘Dat vind ik niet weinig. De kosten van lopende producten hebben we intussen verlaagd, terwijl de financiële markten zich positief ontwikkelden. Daardoor zien we dat het in de praktijk voor veel klanten niet zo negatief is afgelopen.’

Klimaatfonds

Dit hoofdpijndossier mag afgesloten lijken, Baeten ziet genoeg andere problemen opdoemen die de verzekeringsbranche raken. Zo pleit hij al enige jaren voor een gemeenschappelijk fonds met verzekeraars en de overheid voor de schade door natuurgeweld. Dat schadebedrag zal door klimaatverandering flink toenemen, vreest hij, waardoor verzekeren onbetaalbaar dreigt te worden.

‘We spreken hierover nog steeds met de overheid. Maar het aantal ministeries dat erbij betrokken is, is bijna oneindig’, zegt hij. ‘Het helpt niet dat we op dit moment een demissionair kabinet hebben.’

Dat laatste vindt Baeten ook problematisch voor andere dossiers, zoals de stijgende zorgkosten en het gebrek aan betaalbare woningen (ASR bezit miljarden aan vastgoed). Ook wil hij met de overheid in gesprek over het toenemende probleem van verzakkende woningen. Zo kan het verhogen van het grondwaterpeil in sommige gebieden deze schade beperken, aldus de topman van ASR.

Op dit moment is verzakkingsschade niet te verzekeren, zegt hij. ‘Dat mag zelfs niet conform de huidige wet- en regelgeving. Maar het probleem rond funderingen van woningen staat in de hele sector zwaar op de kaart. Het is nog te vroeg om te zeggen of het verzekerbaar gaat worden.’