Netta zingt in 2018 in Tel Aviv op het Songfestival (archieffoto)
AFP or licensors

Songfestival wijst ook tweede lied van Israël af, melden Israëlische media

De organisatoren van het Eurovisiesongfestival hebben ook een tweede Israëlische inzending voorlopig geweigerd. Nieuwswebsite ynet schrijft op basis van functionarissen bij het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken dat ook het lied "Dance forever", dat de tweede keus was, in de huidige vorm niet is goedgekeurd door de European Broadcasting Union (EBU).

Vorige week werd al bekend dat Israël mogelijk wordt gediskwalificeerd omdat de eerste keuze, getiteld "October rain", te politiek zou zijn. Politieke boodschappen zijn niet toegestaan op het Eurovisiesongfestival. In "October rain" zou verwezen worden naar 7 oktober, de dag dat de oorlog tussen Hamas en Israël begon.

Ynet schrijft dat "Dance forever" om eenzelfde reden voorlopig is afgewezen. Het nummer verwijst volgens de nieuwssite namelijk naar het Nova-muziekfestival, dat op 7 oktober door Hamas werd aangevallen. Volgens ynet werden beide nummers van zangeres Eden Golan tegelijk bij de EBU ingediend.

Israël heeft nog ruim twee weken om met een ander lied te komen of de songteksten te wijzigen. Op 11 maart moeten namelijk alle inzendingen bekend zijn. Als dat niet lukt, wordt Israël gediskwalificeerd.

De Israëlische deelname was eerder al onderwerp van gesprek nadat in diverse landen werd opgeroepen het land van het Eurovisiesongfestival te weren om de oorlog in Gaza. De EBU liet meerdere keren weten dat Israël wel mocht meedoen.

Meest gelezen