Maandverwachting maart: zo warm en zonnig wordt het

29 februari 2024, 06:51

Maandverwachting

De dagen worden langer, de zon schijnt weer vaker en de meteorologische lente gaat beginnen. We hunkeren massaal naar lenteweer, maar wordt het in maart steeds zonniger en warmer? Of valt het nog vies tegen in de eerste lentemaand?

Het grijze en natte weer dat de afgelopen winter domineerde laten we achter ons, maar de lente begint deze vrijdag en dit weekend wel wisselvallig. We zien een afwisseling van zonnige perioden, wolkenvelden en af en toe valt er regen. Het is daarbij vrij zacht met maxima rond 10 graden en dat is net iets hoger dan gemiddeld voor begin maart, maar een vrij stevige wind laat het kouder aanvoelen.

Meer detail over het weer in de komende dagen lees je in weerbericht Nederland.

Volgende week lenteachtig

Na het weekend neemt de kans op regen sterk af en krijgen we de zon veel te zien. Af en toe zullen regionale wolkenvelden nog wel roet in het eten gooien en lokaal komt het nog een keer tot een bui. Dat geldt vooral voor het begin van de week. De middagtemperatuur loopt daarbij als de zon voldoende schijnt geleidelijk op naar een graad of 13. Er staat slechts een zwakke tot matige wind en daardoor voelt het lenteachtig aan.

Terrasweer in maart. Foto: Ria Brasser
Terrasweer in maart. Foto: Ria Brasser

In de nachten kan het tijdens helder nachten afkoelen richting het vriespunt. Er is dan kans op vorst aan de grond en mogelijk moet je de autoruiten soms nog krabben. Een winterjas is dan nog wel lekker, terwijl je het er ‘s middags mogelijk te warm in krijgt.

Lees ook: Lente, wat voor kleding moet ik aan?

Door het vrij zonnige en zachte weer zal de natuur geleidelijk steeds meer beginnen te kleuren. Struiken lopen uit, de vroege bloesembomen komen in bloei en steeds meer bloembollen bloeien. De els bloeit momenteel ook massaal en kan zeker bij een reeks droge dagen steeds meer hooikoortsklachten veroorzaken.

Klimaatgemiddelde voor maart over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor maart over de periode 1994-2023.

Lees ook: Dit weer is normaal in maart

Hoe lang duurt het fraaie voorjaarsweer?

Zoals het er nu naar uitziet neemt halverwege maart de kans op regen geleidelijk weer toe. Daarbij worden normale hoeveelheden regen verwacht. Vanaf midden maart regent het normaal gesproken niet veel en langdurig, dus we keren niet terug naar het natte weer van de afgelopen maanden. Het blijft daarbij waarschijnlijk ook beduidend zachter dan normaal. Gemiddeld mogen we halverwege maart rekenen op 9 graden in het noorden tot 11 in het zuiden. Nu komen we vaker uit op 10-15 graden en de kans op vorst in de nachten neemt af.

Maartse buien. Foto: Edwin Barendrecht.
Maartse buien. Foto: Edwin Barendrecht.

Voor eind maart slaan de signalen van de weermodellen wel door naar natter weer dan normaal. Regenzones vanaf de Atlantische Oceaan weten ons weer vaker te bereiken. Daarbij wordt waarschijnlijk met zuidwestenwinden ook milde zeelucht aangevoerd, maar dat resulteert vooral in hogere nachttemperaturen. Overdag kan het met meer bewolking, wind en regen dan soms herfstachtig aanvoelen.

Een belangrijke kanttekening is wel dat de verwachting nog erg onzeker is. Er bestaan ook berekeningen waarbij de wind naar het noordwesten draait. In dat geval wordt het eind maart ronduit guur met de typische maartse buien en temperaturen die blijven steken rond of onder de normaal van 10-12 graden.

Volg het weer in maart via ons nieuwsblog en weerbericht Nederland.

Banner Whatsapp WOL

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven