2023 was het eerste jaar sinds 2019 dat de horeca niet te kampen had met coronamaatregelen. Aan het begin van 2022 waren er nog beperkende maatregelen. In het afgelopen jaar konden gasten weer volop naar restaurants, cafés en hotels.
Dat leidde dus tot een 13 procent hogere omzet, blijkt uit de nieuwste cijfers van statistiekbureau CBS. Dat kwam deels door prijsverhogingen, want we rekenden maar 6 procent vaker af dan in 2022.
Hotels zagen hun omzet met maar liefst 17,8 procent toenemen ten opzichte van 2022. Bij vakantiehuisjes nam de omzet met 4,3 procent toe.
Kantines en cateraars haalden bijna 20 procent meer omzet binnen en bij restaurants was er een toename van bijna 14 procent. In cafés en fastfoodrestaurants nam de omzet iets minder hard toe, met een stijging van ongeveer 10 procent.
Het einde van het jaar was minder goed. In het laatste kwartaal van 2023 groeide de omzet met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. En we rekenden 0,6 procent minder vaak af in de horeca.