RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Prijs benzine op Cuba stijgt honderden procenten

Een man duwt zijn auto naar een benzinestation op Cuba. Beeld © ANP / AFP

Het communistische Cuba neemt wel heel rigoureuze maatregelen om de staatskas te spekken. De prijs van benzine wordt morgen meer dan vervijfvoudigd. Dat betekent dat een liter Euro 95 zoals je die in Nederland tankt, er straks geen 1,16 euro maar ruim 6 euro kost.

Begin januari kondigde Cuba aan dat de brandstofprijs per 1 februari met meer dan 400 procent zou stijgen. Deze vervijfvoudiging ging toen niet door door een 'cyberbeveiligingsincident' en werd uitgesteld. 

Gisteren maakte de minister van Financiën Vladimir Regueiro van de communistische regering bekend dat de prijs per 1 maart alsnog vijf keer over de kop gaat. 

Geldnood

De prijs van een liter gewone benzine stijgt van 25 Cubaanse peso (een krappe euro) naar 132 peso (ruim 5 euro). Benzine zoals we die in Nederland tanken, kost op Cuba vanaf morgen 6,01 euro (156 peso) per liter. 

Ter vergelijking: in Nederland betalen we daar momenteel zo'n 2,16 euro voor. 

De reden voor de plotselinge stijging? Cuba zit in geldnood en met de maatregel probeert de regering het begrotingstekort terug te dringen. Opvallend genoeg blijft de prijs voor het openbaar vervoer wel hetzelfde.

Nasleep corona

Het land met 11 miljoen inwoners beleeft momenteel zijn ergste economische crisis sinds de ineenstorting van het Sovjetblok in de jaren negentig. 

Dat heeft onder meer te maken met de nasleep van de coronapandemie en een verscherping van Amerikaanse sancties. Daarbij is de hele Cubaanse economie de afgelopen jaren structureel verzwakt. Vorig jaar was de officiële inflatie zo'n 30 procent, maar experts denken dat geld in werkelijkheid nog wel minder waard werd. 

Overheidssubsidies

Cuba heeft voortdurend te maken met tekorten aan benzine en andere basisproducten. De overheid subsidieert bijna alle goederen en diensten die Cubanen consumeren.

Brabants
Lees ook:
Brabants Bavaria start verkoop lokaal bier op hongerig Cuba