Terug naar de krant

Onlinesupermarkt Picnic en flitsbezorgbedrijven vallen onder supermarkt-cao

Leeslijst Nieuws
Rechtszaak Volgens rechtbank Utrecht vallen boodschappenbezorgers als Picnic en Flink onder de cao levensmiddelen. De bedrijven moeten nu dezelfde arbeidsvoorwaarden als supermarkten hanteren.
Leeslijst

Het personeel van onlinesupermarkt Picnic en flitsbezorgbedrijfen als Flink en Getir valt onder de cao levensmiddelen, en niet onder de cao E-commerce. Dat heeft de rechtbank Utrecht woensdag bepaald. Dit betekent dat de personeelskosten voor de boodschappenbezorgers gaan stijgen. Zo krijgen medewerkers bijvoorbeeld recht op toeslagen voor werken in de avonduren en op zondagen.

De rechtszaak was aangespannen door flitsbezorgbedrijven Gorillas, Flink en Getir, branchevereniging E-commerce Nederland en Picnic. Zij vinden dat zij niet onder de cao voor supermarkten vallen, omdat hun personeel ander soort werk zou verrichten. Zo zouden medewerkers voornamelijk bezig zijn met inpakken en bezorgen van boodschappen vanuit magazijnen. Enkele jaren geleden sloten ze een eigen cao af voor e-commerce, waarin onder meer geen toeslag voor personeel was opgenomen.

Voor Picnic en de flitsbezorgers betekent het vonnis dat zij met terugwerkende kracht de cao levensmiddelen moeten toepassen, die in september 2022 door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bindend werd verklaard. Hierdoor heeft het personeel voor de negen maanden dat de cao liep alsnog recht op gemiste toeslagen.

In de nieuwe supermarkt-cao is de definitie van werkgever gewijzigd, waardoor Picnic en de flitsbezorgbedrijven nu wel dezelfde arbeidsvoorwaarden als supermarkten moeten hanteren. De rechtbank oordeelt dat de bedrijven weliswaar op een andere manier de boodschappen bij de klant krijgen, maar dat het product hetzelfde blijft: ook zij verkopen levensmiddelen en vallen dus onder de supermarkt-cao.

Lees ook Is een flitsbezorger een winkel of niet?
‘Darkstore’ van  flitsbezorgdienst Getir in  Amsterdam.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in