Samsung komt met 256GB-microSD-geheugenkaart met leessnelheden tot 800MB/s

Samsung komt met een 256GB-microSDXC-geheugenkaart met leessnelheden van maximaal 800MB/s. Dat is vier keer sneller dan microSD-kaarten die gebruikmaken van de UHS-I-interface. Daarnaast is het bedrijf gestart met de massaproductie van 1TB-microSD-kaarten.

De 256GB-microSD-kaart van Samsung maakt gebruik van de 7.1-versie van SD Express-interface. Deze versie van de standaard stamt uit februari 2019 en maakt gebruikt van PCIe 3.1 en het NVMe-protocol voor een theoretische maximale overdrachtssnelheid van 985MB/s.

De geheugenkaart heeft volgens Samsung een sequentiële leessnelheid van ongeveer 800MB/s. Ter vergelijking: SATA-ssd's hebben een snelheid tot circa 600MB/s en UHS-I-SD-kaarten hebben een snelheid van circa 100MB/s. De Dynamic Thermal Guard-technologie moet ervoor zorgen dat de geheugenkaart niet oververhit raakt. Het is de bedoeling dat de SD-kaart ergens dit jaar beschikbaar komt.

Samsung laat verder weten dat het gestart is met de massaproductie van zijn eerste 1TB-microSD-geheugenkaart. Deze kaart maakt gebruik van acht lagen van Samsungs V-NAND-geheugenchips. De fabrikant laat weten dat de UHS-I-interface wordt gebruikt, maar vermeldt geen lees- en schrijfsnelheden. Volgens Samsung moet deze kaart in het derde kwartaal van 2024 beschikbaar zijn. Er zijn nog geen prijzen voor de microSD's bekendgemaakt.

Samsungs micro-sd-kaartenSamsungs micro-sd-kaarten

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

28-02-2024 • 13:28

23 Linkedin Whatsapp

Reacties (23)

23
22
5
1
1
17
Wijzig sortering
UHS-I-SD-kaarten hebben een snelheid van hoogstens 200MB/s
@Kevinkrikhaar dit is incorrect. De volgende snelheden kunnen op de verschillende standaarden gehaald worden:
  • UHS-I haalt 104 MB/s (full-duplex).
  • UHS-II: 156 MB/s full-duplex of 312 MB/s half-duplex
  • UHS-III: 312 MB/s full-duplex, or 624 MB/s half-duplex
  • SD Express 7.1 (PCIe 3.0): 985 MB/s full-duplex
  • SD Express 8.0 (PCIe 4.0): 1970 MB/s full-duplex
Alle hogere snelheden die gehaald worden zijn proprietary technology, die vallen buiten de standaard en werken vaak alleen met SD-kaarten en -readers van hetzelfde merk. In de praktijk overklokken ze de UHS-I bus.

SD Express-kaarten zijn backwards compatible met UHS-I, maar ondersteunen geen UHS-II of UHS-III.

UHS-I (nu dik 13 jaar oud, uit 2010) is eigenlijk nog steeds de standaard in de meeste consumentenapparatuur. UHS‑II (uit 2011) vind je vooral op high-end camera's, en wordt ondersteund in de SD-kaartlezers van high-end laptops en computers (zoals sommige Macs na 2020 en wat XPS/ThinkPad-klasse laptops). UHS‑III (uit 2017) is nooit geadopteerd door de industrie en ik ken geen enkel apparaat wat het ondersteund.

Voor cameras kwam SD Express (2018) eigenlijk net te laat, die zijn grotendeels over aan 't gaan naar CFexpress (een standaard van de CompactFlash Association uit 2016). Technologisch grotendeels hetzelfde, beide gebruiken PCIe en NVMe, en een doorontwikkeling van XQD.

Als we kijken naar systeemcamera's, was Nikon de eerste die een CFexpress-slot in zijn Nikon Z6 systeemcamera stopte in februari 2019. Sindsdien:
  • Zijn er 11 systeemcamera's met CFexpress Type B geïntroduceerd (van Nikon, Canon, Panasonic en Fujifilm)
  • Zijn er 4 systeemcamera's met CFexpress Type A geïntroduceerd (van Sony)
De meeste moderne camera's met een SD-kaartslot ondersteunen minimaal 1 daarvan UHS-II. Dat zijn er een stuk meer, hier een volledige lijst. Camera's met SD Express zijn er tot zover niet.

Het meest interessant: Sony heeft op een aantal nieuwere camera's SD UHS-II + CFexpress Type A sloten. In hetzelfde slot passen dus beide type kaarten. Ik zie Sony in de toekomst nog wel upgraden naar SD Express + CFexpress Type A, en dan heb je het beste van twee werelden.

[Reactie gewijzigd door Balance op 28 februari 2024 14:52]

UHS-III heeft volgens mij geen half-duplex mode meer en is altijd 624 MB/s raw. En UHS U3 moet niet verward worden met UHS-III want U3 is slechts garantie op 30 MB/s.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 28 februari 2024 21:08]

Dus als ik denk: Dat is een leuke storage verdubbeling voor mijn Lenovo X1 Yoga uit 2017, dan zal deze 800 MB/s kaart helaas maar op 100 MB/s werken?
Het zal mijn beleving zijn (dus veel minder data-gedreven dan mij lief is), maar mijn beeld is dat dergelijke kaarten niet heel betrouwbaar zijn. Is dat met de moderne kaarten inderdaad het geval, of zijn technische oplossing die voor kritieke dataopslag op deze kaarten aangewezen zijn tegenwoordig wel betrouwbaar?
Voor kritieke opslag regel je backups, zo'n kaartje mag nooit het enige opslagmedium zijn. Geen enkele kritieke opslag mag trouwens afhankelijk zijn van een enkel storage-medium, of het nou een SD-kaartje, SSD, HDD, CD-ROM of floppydisk is. Alle opslagmedia kan namelijk op elk moment kapot gaan of last krijgen van dataverlies vanwege een grote hoeveelheid aan domme redenen zoals brakke hardware, user error, virus/ransomware, bliksem, brand, diefstal, verlies, vallen, ga zo maar door. Gemaakte foto's/video's (of wat voor bestanden dan ook) die op een enkel kaartje bewaard worden zijn blijkbaar geen "kritieke data", anders was er wel een backup. Niet willen investeren in een backupoplossing betekent dat de data die op dat kaartje is opgeslagen je blijkbaar ongeveer 0 euro waard is. Datarecovery is geen backup. Enz, enz. enz., zo kan het nog een tijdje doorgaan met simpele oneliners, maar het lijkt alsof mensen alleen maar tevreden zijn met storagemedia die nooit kapot kunnen gaan en tegelijkertijd wel spotgoedkoop zijn. Als je een backup hebt maakt het niet zoveel uit als een kaartje kapot gaat, dan herstel je de backup op het nieuwe kaartje wat je krijgt nav je garantieclaim, of op een reservekaartje wat je al had liggen terwijl je de garantieclaim afwacht.

Als je het over uptime van een systeem hebt, SD-kaartjes zijn doorgaans minder betrouwbaar dan "grotere" storagemedia zoals SSDs en HDDs dus dan loont het om die te gebruiken. Of je moet RAID doen over die SD-kaartjes, dat kan ook.

That said, er zijn kaartjes die geadverteerd worden als beter ingericht voor constant overschrijven. Dat kan afhankelijk van je workload nuttig zijn. Of deze diezelfde techniek gebruiken, geen idee.

[Reactie gewijzigd door DataGhost op 28 februari 2024 13:56]

Desalniettemin heeft een consument doorgaans nog wel te maken met een bepaalde periode dat een bestand zich enkel op de sd kaart bevindt. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is het maken van foto's op een reis. Ik probeer dan elke avond de foto's te back-uppen maar in principe kan ik nog altijd een dag kwijt zijn bij onbetrouwbare sd kaartjes.
Die optie is er altijd inderdaad. Als je dat wilt voorkomen kan dat met een duurdere camera die op meerdere kaartjes tegelijk kan schrijven. Wat ik persoonlijk doe is ervoor zorgen dat de geheugenkaartjes voor mijn fotocamera maximaal 4GB groot zijn. Zo kan ik nooit "te veel" foto's maken en dat beperkt de hoeveelheid data die verloren gaat als zo'n kaartje stuk gaat. Op het moment dat ik het kaartje wissel in mijn camera maak ik direct een backup van het zojuist gewisselde kaartje. Dan ben je dus maximaal 4GB aan foto's kwijt mocht er wat misgaan. Maar ook dat is niet waterdicht natuurlijk.

Bij de meeste telefoons tegenwoordig kan je (naast evt een microSD) ook een USB-stick aansluiten, meestal via USB-C. Dus dan kan je ook on the go backuppen naar zowel de interne microSD als een externe stick. Dan kan je het 's avonds nog eens rustig backuppen naar "echte" storage, en iets meer zekerheid hebben door de dag heen.
Ik koop juist wel weer grote kaartjes maar zorg ervoor dat er nooit meer dan een dag foto's op staat die niet op een andere locatie staan. Als het kaartje uiteindelijk vol is dan archiveer ik het en start ik met een nieuw.
Ik heb zelf zo'n 256GB Kingston canvas gekocht en na 0,5 jaar Foto's op laten staan in de camera waren ze nog allemaal intact en had ik geen problemen met overschrijven. Maar die Foto's zijn ook "waardeloos" dus dan maakt het niet uit. Zelf verzorg ik altijd dat mijn data in de cloud staat en op een hdd of ssd want de kans dat de cloud faalt is heel klein en op een ssd/hdd is dat ook klein want die dingen gaat heus lang genoeg mee.
N=1 maar ik heb van 2011 tot en met 2022 dezelfde microSD kaart van smartphone naar smartphone gemigreerd en daar altijd mijn galerij, apps, roms, ds games etc op gehad. Ik heb hem zelfs nooit geformatteerd ofzo. Collega gebruikt al minstens 5 jaar een microSD kaartje als backup drive voor de ingebouwde windows system backup.

Op je betrouwbaarheidsvraag: Dat maakt natuurlijk niet uit. Je moet altijd 2 backups maken naast het origineel van data die ook maar enigzins waarde heeft. Niemand wil het horen en niemand doet het, maar je betaalt dat leergeld vanzelf een keer. Betrouwbaarheid van de hardware bepaalt alleen maar hoe veel kosten je hebt aan het vervangen van de hardware en verder niets.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 28 februari 2024 13:53]

Dan zal wellicht het aantal lees/schrijfacties niet dusdanig hoog zijn geweest dat het een probleem veroorzaakt. Heb menig keren gehad bij raspberry pi's, jetson nano's en dashcams dat mn kaartjes het na een tijdje gewoon begeven. Dit kan mede komen door warmte en een hoog aantal lees/schrijf acties waardoor de kaartjes corrupt raken.
Heeft andere oorzaken denk ik. Dat backup kaartje wordt wekelijks voor minstens een kwart overschreven voor zover ik weet. Raspberry Pi's vermorzelen inderdaad SD kaartjes ja.
Zelfde ervaring hier.
Eén micro-SD-kaart jarenlang van telefoon naar telefoon doorgegeven.

De afgelopen tijd mogelijk wat problemen gehad. Ik had het idee dat schrijf- en leesacties soms even op zich lieten wachten en ik had op een gegeven moment drie fotobestanden die corrupt waren (waar ik back-ups van had).
Omdat de 128 GB ook al aardig vol aan het raken was vorige maand ingeruild voor een nieuwe, snellere, met wat meer ruimte.

Ik weet niet of mijn oude kaart gaar aan het worden was, maar wanneer dat zo is, dan heeft het daarvoor wel vele jaren lang probleemloos gefunctioneerd.
Het was wel een Sandisk kaartje en niet een El-cheapo van AliExpress.
De TB kaart is alvast betrouwbaarder dan de heel snelle 256GB
De nieuwe 1TB microSD-kaart doorstaat de strengste tests en is zeer betrouwbaar, zelfs in uitdagende omgevingen, met bescherming tegen water, extreme temperaturen, vallen, slijtage, röntgenstraling en magnetische velden[4]
...
[4] ... De zes genoemde soorten bescherming zijn alleen van toepassing op een UHS­-1 microSD-kaart van 1TB, niet op een SD Express microSD-kaart van 256GB. 1M diepte, zout water, 72 uur. Operationele temperaturen van -25℃ tot 85℃ (-13°F tot 185°F), niet-operationele temperaturen van -40℃ tot 85℃ (-40°F tot 185°F). Bestand tegen standaard röntgenapparatuur op luchthavens (tot 100mGy). Magnetisch veldequivalent van een high-field MRI-scanner (tot 15.000 gauss). Bestand tegen vallen tot 5 meter (16,4 voet). Tot 10.000 swipes.
Bron

Imho is een SD kaart en welke vorm dan ook niet bedoeld als 'betrouwbaar voor krititeke dataopslag'

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 28 februari 2024 13:52]

Het zal mijn beleving zijn (dus veel minder data-gedreven dan mij lief is), maar mijn beeld is dat dergelijke kaarten niet heel betrouwbaar zijn. Is dat met de moderne kaarten inderdaad het geval, of zijn technische oplossing die voor kritieke dataopslag op deze kaarten aangewezen zijn tegenwoordig wel betrouwbaar?
SD kaarten gebruiken NAND net als SSD maar hebben veel minder P/E (program/erasure) cycles, grofweg writes. De V-NAND refereert aan vertical stacking, meerdere laagjes.

De meest betrouwbare SD kaarten vind je in de "Industrial" klasse met P/E waarden van 30K-100K (b.v. van SanDisk of Samsung, vergelijkbaar met SSD) met aanzienlijk hoger prijskaartje, en soms ook eigen S.M.A.R.T. ondersteuning om b.v. overgebleven levensduur in te zien (dit is v.z.i.w. nog geen standaard binnen SD).

De lagere klassen vermelden vrijwel nooit P/E waarden maar dit is meestal 4K-10K met nog lagere getallen (en mogelijk verkeerd aangegeven aantal) bij die te goedkope aanbieding online of hele oude kaarten.

Als de P/E cycles opraken begint de kaart te krimpen qua grootte en kan in mijn ervaring de data corrupt worden weggeschreven (niet geconstateerd bij kwaliteitskaarten).

De kaart stopt er hoe dan ook niet ineens mee (behalve dubieuze kwaliteit) en wat geschreven is blijft leesbaar. Als je onder kritiek verstaat, blijft een appliance booten ook al is de SD kaart einde schrijfbaar leven, jazeker (mits niet vlak voor einde mislukte update aan bootloader, basic os).

Maar qua gecollecteerde data is het sowieso zaak deze over te zetten nadat het binnengekomen is.

Verder, die beleving ligt denk ik ook aan het enorme aanbod nepkaarten, sterk wisselende kwaliteit van merken als Kingston, complete rommel die Kruidvat durfde te verkopen en opkomst van RPi, waar logging en commits veel cycles opaten in het begin.

Bij de hier genoemde kaarten wacht ik even af na de aankondiging DTG (thermal guard), warmte is een absolute killer en zorgt ervoor dat een kaart niet meer aanspreekbaar is.

[Reactie gewijzigd door Xander2 op 28 februari 2024 14:47]

Paar GB overzetten is geen probleem.... maar zodra het tientallen GBs zijn moet je wel oppassen de temperatuur loopt al gauw op en ook al staat er max temps 85°c.... 30min schrijven met die temperatuur zal voor fouten zorgen of de kaart read only maken.....heb meerdere 200gb en 512gb kaartjes read only. Mocht je spellen overzetten voor steamdeck zou ik er fan opzetten of af en toe pauzeren om kaartje te laten afkoelen zeker in de zomer.... ooit 80gb naar een microsd 200gb gekopieerd...kaartje was te heet om vast te pakken.

[Reactie gewijzigd door Ikbenjelly op 28 februari 2024 14:26]

En daarom hebben die kaartjes ook temperatuurmanagement aan boord, volgens andere media, zoals engadget.
Hopelijk werkt "Temperatuur management " ook...zodat de kaart niet beschadigd. Probleem is gewoon dat wegschrijven naar flash geheugen veel warmte kan genereren.. microsd kan die niet afvoeren en worden niet actief gekoeld. Snellere ssd voor gebruik in ps5 heeft ook heatsink nodig om warmte af te voeren... vrijwel alle microsd kaartjes geven 85°c als max temp. maar de enige die daadwerkelijk nog functioneren na herhaaldelijk wegschrijven en dus constant hogere temperaturen zijn endurance kaartjes in dashcams en zelfs die kunnen vroegtijdig kapot.
Is de bijbehorende fysieke (express) interface backwards compatible met de huidige micro-sdxc (uhs) standaard?

Edit. Blijkbaar wel
Any high speed cards can be used in UHS-I, UHS-II or SD Express host devices.
https://www.sdcard.org/co...large-size-data-transfer/

[Reactie gewijzigd door Totoro88 op 28 februari 2024 14:54]

Springende punt blijft de ingebouwde cardreader van een smartphone of tablet of die snelheid daadwerkelijk gehaald kan worden. Veelal zitten vooral in tablets nog wel eens oudere cardreaders en je dan alsnog maar lagere snelheden haalt.

En tja daarnaast blijven sd-kaartjes niet geschikt om er b.v. dan een OS op te zetten vooral vanwege de beperkte lees/schrijf cycli.
mooi, dan kan ik deze lekker in mijn Galaxy s23 Ultra prikken am i right? :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee