RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Toch geen DNA-onderzoek naar achtergelaten hondenpoep in Zeeuwse gemeente

Beeld ter illustratie. Beeld © Venema Media

Onenigheid in de gemeenteraad van Reimerswaal over hondenpoep. De gemeenteraad had gestemd voor het aanleggen van een hondenpoep-database om baasjes te kunnen bekeuren als zij de poep van hun hond niet opruimen, maar wethouder Nico van der Hoest weigert die opdracht uit te voeren.

Zo'n database zou in strijd zijn met de wetgeving rond privacy, blijkt uit een bericht van Streekomroep De Bevelanden. In de publicatie zegt Van der Hoest: "We kunnen niet zomaar een database met privacygevoelige gegevens aanleggen, alleen om de oorzaak van hondenpoepoverlast te kunnen herleiden."

Alle moeite om toch het DNA van poepende honden in kaart te brengen, zou vergeefs zijn omdat een rechter er bij het eerste bezwaar een stokje voor zou steken.

DNA-test
Lees ook:
DNA-test voor hondendrol: SGP wil overlast in Reimerswaal aanpakken

SGP-raadslid Rien Sinke van de partij die het plan ook bedacht is van plan de afwijzing aan te vechten. Hij wil een second opinion aanvragen bij een deskundige op het gebied van privacywetgeving. Sinke vindt dat het college van burgemeester en wethouders 'zich verschuilt achter een ingewikkelde juridische uitleg die voor niemand begrijpelijk is'. Het raadslid wijst erop dat zo'n database in onder andere Amerika en Duitsland wel mag.

Eerder schreven we al dat er zo'n 2000 honden in Reimerswaal wonen. Alle baasjes van die honden zouden volgens het plan verplicht de drollen van hun honden moeten inleveren om van elke hond het DNA-profiel vast te leggen.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS