RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Lifestyle

Barts vriendin stemde rechts, hij links: 'Ze voelt niet meer als mijn vrouw'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. 'Opposites attract' wordt vaak gezegd over de liefde, maar voor Bart (51) betekende het juist het begin van het einde. Hij heeft recent zijn relatie met Anita verbroken, omdat ze politiek steeds verder van elkaar verwijderd raken. "Nu ze PVV stemt, zie ik geen toekomst meer voor ons."

"In eerste instantie vond ik het flauw van mezelf. Kortzichtig misschien. De scheurtjes die ik signaleerde, wilde ik het liefst negeren. We waren zes jaar samen, en van plan om samen te gaan wonen zodra de kinderen uit huis zijn. 'Waren', ja, verleden tijd. Want nu het binnen handbereik ligt, zie ik het niet meer zitten. 

Anita was altijd vrij en impulsief, dat bewonderde ik in haar. Ze zag kansen waar anderen problemen zagen, en keek met een open blik naar de wereld. Ze was positief, maar de laatste jaren zie ik haar verharden. Ze wordt conservatiever en heeft het over 'linkse schapen', terwijl ik me juist actief wil inzetten voor het klimaat en vluchtelingen. Lang liet ik het rusten, agree to disagree, maar sinds een paar maanden kunnen we elkaar niet meer vinden. Of beter, ik haar niet."

Lieke:
Vorige week:
Lieke: 'Zoenen voelde al snel vies. Seks had ik het liefst kort en krachtig'

"Ze stemde PVV en dat strijkt in tegen alles waar ik voor sta. We discussieerden erover. Ze vertelde dat ze het vooral deed om een vuist te maken tegen armoede en woningnood, maar dan nog. Ik vind het zo erg. Op etentjes bij vrienden gooit ze allemaal stellingen op tafel, die ze vervolgens nauwelijks kan verdedigen. Ze leest geen achtergrondartikelen meer, maar kijkt video’s met kille oneliners. Ik schaam me gewoon voor mijn vriendin. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn?"

Polarisatie binnen een relatie

"We kregen vaak ruzie na zo’n avond. 'Ik mag toch zeggen wat ik vind?!', beet ze me toe. Dat mag ook, maar we hadden allebei niet in de gaten hoe het ons uit elkaar dreef. Ik had nooit verwacht dat een stem in november zo’n effect op mijn relatie zou hebben. Dat ik zes jaar liefde zou laten gaan om een verschil van inzicht. Maar ik doe het toch. 

Alles in mij zegt dat ik geen toekomst meer in ons leven samen en onze liefde zie. Het is alsof mijn verontwaardiging over haar visie op de wereld alle zuurstof uit mijn hart heeft opgezogen. Polarisatie binnen een relatie, ik wist niet dat het bestond. Het is zoals mijn vader kon zeggen: 'ik ben niet boos, ik ben teleurgesteld'. Dat is het."

Politieke
Lees ook:
Politieke verschillen in de familie: zo blijft het gezellig met de feestdagen

"Ik wil niet dat Anita tegen mijn zoon en dochter wauwelt over 'woke gejank' en 'klimaatterreur'. Kritisch denken, een brede blik, zaken van verschillende kanten bekijken, dat vind ik belangrijk. Zeker voor pubers, die worden in hun TikTok-fuik al zo doodgegooid met influencers die denken te weten hoe de wereld werkt."

Struisvogelpolitiek

"Anita lijkt in niets meer op de boeiende en wijze vrouw die ze was toen ik haar ontmoette. Hoe ze als vrijwilliger mensen hielp met hun financiën en administratie, haar kinderen meenam naar musea en het theater. Altijd met ze in gesprek ging in plaats van te dreigen en te straffen. 

Nu lijkt ze verbitterd, en ik kan niet duiden waardoor dat komt. Ze is zo op zichzelf gericht, wil tantracursussen volgen en vooral in het nu leven. Ik vind dat struisvogelpolitiek, zij vindt dat krachtig van zichzelf. We komen er gewoon niet uit."

"Ik ben er niet eens kapot van. Wat niet past, mis je blijkbaar ook niet."

"En ik dacht, of hoopte, dat ik het opzij kon schuiven. Dat ik de mooie dingen kon koesteren en dat we er door het onderwerp politiek te vermijden wel omheen konden, maar ik kan het niet. Ik zie haar met andere ogen. Anita voelt niet langer als mijn vrouw en dat heb ik haar ook gezegd. Ja, toen was het snel klaar. 

Bijna twee maanden is het nu over tussen ons, en ik voel geen twijfel. Ze was boos, verdrietig, maar ook sterk. Ze leek niet eens verrast. Go Your Own Way van Fleetwood Mac is het laatste berichtje dat ik van haar kreeg. Het gekke is: ik ben er niet eens kapot van. Wat niet past, mis je blijkbaar ook niet."

De namen Bart en Anita zijn gefingeerde namen. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.