Door Jelle Stuip

Redacteur

Q&A met reviewer Jelle Stuip

Alles over laptops en wifitests

28-02-2024 • 12:00

46 Linkedin Whatsapp

Q&A Jelle Stuip

Videokaarten, e-readers, iPhones, wifi, beeldschermen en namaakhardware uit China: er is weinig hardware waar Jelle de afgelopen tien jaar geen review of video over gemaakt heeft. De rode draad is echter laptops, waarmee hij zich sinds 2013 bezighoudt. Op woensdag kun je Tweakers-redacteur Jelle Stuip alles vragen over laptops, wifitestprotocollen en meer.

Jelle begon in februari 2013 als stagiair bij Tweakers en is nooit meer weggegaan. Hij specialiseert zich in laptops en weet alles van de hard- en software. In zijn vrije tijd knapt hij samen met vrienden een Frans huis op en houdt hij de vorderingen bij op zijn YouTube-kanaal. Samen met netwerkredacteur Olaf Weijers schreef hij ons wifitestprotocol en stelde hij een testprotocol op voor wifi op laptops.

Waar, wanneer en hoe?

Over Jelle Stuip

Jelle Stuip

Jelle werkt sinds februari 2013 bij Tweakers. Hij weet alles over laptops en stelde mede Tweakers' wifitestprotocol op.

Jelle zit donderdag tussen 11.00 en 13.00 uur klaar om jullie vragen te beantwoorden. Die kun je nu al stellen in de comments onder dit artikel. Wil je live meelezen of vervolgvragen stellen, check dan de comments tussen de genoemde tijden of zorg dat je notificaties voor reply's op jouw reactie aanstaan (belicoontje rechtsbovenin > 'Ontvang pushnotificaties').

Een Q&A? Hoe zit dat?

Tweakers organiseert sinds vorig jaar Q&A's met redacteuren. Tijdens een Q&A kun je vooraf vragen stellen aan een redacteur, die de vragen in de middag beantwoordt. Later publiceren we ook een overzichtsartikel met de beste vragen en antwoorden.

We organiseerden eerder al Q&A's met andere redacteuren:

Laat ons in de comments dan ook vooral weten welke redacteur jij graag het vuur na aan de schenen zou willen leggen!

Reacties (46)

46
46
16
2
0
28
Wijzig sortering
Heeft het onderste deel van de gaminglaptopmarkt nog wel een toekomst? Bedoel dan alles met een 4060 of 4050. Met de opkomst van handheld gaming computers zoals de Steam Deck, ROG Ally of Legion Go lijkt dit segment me eerlijk gezegd minder interessant. Voor een vergelijkbare tot lagere prijs heb je een OLED Steam Deck met een dock en een toetsenbord/muis combo, of speel je zelfs gewoon met de ingebouwde controls. En dan heb je een volledig draagbare gaming PC waar je overal mee kunt gamen.
Zeker zie ik daar toekomst in! Een Steam Deck is leuk, maar qua grafische kracht kun je er ook niet al te veel van verwachten, het blijft een handheld met een beperkt power budget. Ik heb even in de database zitten graven en de ROG Ally erbij gepakt, want die draait windows en daarmee kun je makkelijk 3dmark-scores vergelijken en als je naar de Time Spy graphics scores kijkt van deze drie zie je dat er een mooi plekje in het midden is voor de 4050, maar dat die gpu ook drie keer zo snel is als die van de Ally.

3Dmark Time Spy Graphics:
ROG Ally (Z1 Extreme): 2906
Medion E40 (RTX 4050): 9076
Razer Blade 18 (RTX 4080): 18704

De laptop in kwestie kost nog geen 900 euro, een stukkie duurder dan een gaminghandheld, maar grafisch een stuk vlotter en toch niet meteen 2000+ euro, wat je op dit moment betaalt voor highend gaminglaptops.
Gamen met een handheld zoals de steam deck is toch totaal een andere ervaring dan gewoon op je eigen pc/laptopje? Dan moet je die weer aan je scherm koppelen en dat soort dingen. Ik snap wel waarom dat die twee nog steeds bestaan
Met een Steam Deck Dock heb ik de Steam Deck op 1 gbit hangen. Bovendien wordt deze opgeladen. Het scherm wordt beschermd door een D-brand ding (er zit ook nog een screen protector op). In de nacht doet hij alles updaten (OS, games). Daarnaast heeft Steam Deck Dock USB en HDMI, en de Steam Deck heeft ook nog eens Bluetooth. Bluetooth kun je gebruiken om er een keyboard of muis aan te hangen. Zelf gebruik ik dat niet; ik gebruik een Steam Controller. De HDMI hangt aan de TV. Via een splitter kan ik met een druk op de knop een andere HDMI port gebruiken (de TV heeft meerdere HDMI ports maar ik zit met de soundbar). M'n oudste vindt het geweldig, YMMV.

Het geniale van de Steam Deck (en soortgelijke devices) is dat het een gameconsole, handheld en PC in 1 is daar waar een Nintendo Switch 'enkel' een gameconsole en handheld is. Hekel aan Linux? Dump je er Windows op of je gaat voor één van de soortgelijke devices. Je zou er zelfs nog een SATA HDD oid aan kunnen hangen, dan heb je een offline STB/NAS (online STB zonder SATA HDD zou ook kunnen). Wil je minimale latency dan moet je voor wired gaan. Dan neem je lange USB kabels ipv Bluetooth. Is het mij niet waard.

Ik heb wel een vraag voor Jelle, ik hoop dat hij hem interessant vindt (zo niet lekker links laten liggen :P): welk product of trend vindt Jelle het meest jammer dat deze is geflopt? Hoeft niet recent te zijn, mag natuurlijk wel. En misschien nog interessant ter aanvulling: ziet Jelle nog een kans voor dat product, of een soortgelijk product van een competitor?
Toen jullie naar het nieuwe kantoor verhuisden, hebben jullie de Wi-Fi testopstelling uitbreid met de mogelijkheid om mesh opstellingen te testen. Ik kan me alleen voorstellen dat hier nog het eea aan interne tests ook gedaan voor moeten worden om de testopstelling naar een punt te krijgen dat jullie er tevreden mee zijn.

Mijn vraag is, zou jij iets kunnen delen over jouw ervaring en de voortgang van Wi-Fi mesh testopstelling?
Zoals @PiweD al aangaf is dat inderdaad mijn 'kindje' ;)

De implementatie van Mesh verloopt absoluut niet zonder slag of stoot. We zijn daar al sinds ver voor de verhuizing mee bezig en hebben de afgelopen maanden het nodige te verduren gehad aan hoofdbrekens voordat de opstelling fysiek klaarstond om de eerste testruns uit te voeren met mesh-apparatuur.

Zoals te zien was in mijn eerdere artikel over onze mesh-plannen zitten er een flink aantal antennepaden in de opstelling die allemaal afzonderlijk (van link naar link) getest moesten worden op lekkage. Na uitvoerig testwerk van @Intergalactic kwamen een defecte attenuator en lekkende connectors aan de apparatuurzijde van een aantal andere attenuators en de splitter boven water. In sommige gevallen konden we dit oplossen door de connector goed vast te schroeven, in andere gevallen hebben we de connector kunnen vervangen met behulp van de vaste soldeerhand van @rsnubje ( _/-\o_ )

Na goedkeuring van de antennepaden en de eerste metingen met mesh-apparatuur met een 4-streams backhaul-verbinding (die een beter bereik kent dan een 2-streams router-clientverbinding) bleken de octobox 18 behuizingen lekkage te vertonen. Met gesloten deur en volle demping kregen mesh-punten binnen en buiten de behuizing een verbinding met 150Mbit/s tot stand. Dit hebben we uiteindelijk weten op te lossen door de pakkingen rondom de deur te verfrissen en extra isolatie aan te brengen rondom de honeycombs die de ventilatie verzorgen.

Na deze werkzaamheden stond de verhuizing op stapel naar ons nieuwe kantoor, waar de apparatuur terechtkwam in een gloednieuwe kooi van Faraday. Deze is in elkaar gezet door ondergetekende en @Intergalactic en vervolgens volledig doorgemeten door de leverancier op lekkages. Na alles opnieuw opgebouwd te hebben is de opstelling gevalideerd door een aantal routers te testen en de prestaties te vergelijken met eerdere resultaten in de oude kooi. Hierbij bleek alles net zo goed of beter te presteren waarna de werkzaamheden met de meshopstelling weer konden worden hervat.

Daarmee komen we uit in de huidige tijd want op dit moment zijn we aangekomen bij het testen van ons powershell-script (dat inmiddels naast de uitbreiding met mesh-functies ook nog eens enorm onder de motorkap is opgefrist door @Ch3cker ), in combinatie met mesh-sets van verschillende fabrikanten. Hiermee hebben we de meeste ruwe randjes van het testscript weten te polijsten maar uit de eerste resultaten bleek wel dat er in sommige gevallen nog weinig consistentie zat in de testresultaten van dezelfde mesh-set over verschillende testruns.

Om die reden hebben we het aantal runs uitgebreid om te kijken hoe vergelijkbaar (bijvoorbeeld) tien runs onderling zijn. Inmiddels is onze ervaring dat een router of accesspoint niet elke run in de testopstelling de maximale capaciteiten laat zien. Onze testopstelling is een zeer schone RF-omgeving dankzij de omhullende kooi van Faraday, wat toelaat om elke router of accesspoint onder exact gelijke omstandigheden te testen maar dit blijkt de algoritmes soms ook in de war te brengen. Als het beeld dat we zien met een grotere hoeveelheid runs net zoveel consistentie vertoont als we inmiddels gewend zijn van de wifitestopstelling is de laatste horde genomen en kunnen we aanvangen met de eerste reviews van mesh-apparatuur.

[Reactie gewijzigd door OlafWeijers op 29 februari 2024 14:46]

Mijn ervaring met de mesh-opstelling is helaas niet-bestaand :D Ik heb samen met het testlab en Olaf het wifitestprotocol opgezet en ook het testprotocol voor laptops bedacht, maar mesh is echt het kindje van @OlafWeijers , dus misschien kan hij je verder helpen.
Is het testprotocol voor laptops nog gewijzigd door de verhuizing van de testopstelling, of kon die hetzelfde blijven?
Dat gaat realistisch gezien nog een beetje wijzigen. Vlak voor de verhuizing is de basis ervan gelegd en nu moet het nog geïmplementeerd worden in een mooi scriptje, zodat we het efficiënt kunnen draaien en er zo weinig mogelijk handwerk aan te pas komt.
Waarom gebruiken jullie eigenlijk geen Framework laptops, is het niet de ideale Tweakers laptop?
Ja, maar in bedrijfscontext wil je gewoon iets zonder zorgen wat out of the box werkt.
In bedrijfscontext wil ik iets wat makkelijk te onderhouden is...
In bedrijfscontext wil ik iets waarbij er de volgende werkdag een monteur voor de deur staat en het probleem oplost en niet dat ik enkele dagen moet wachten op onderdelen uit de VS. ;)
Jessy100 I am retired but still use my laptop in a business sense. I have several laptops that I can use and they have been bought as the one currently (at the time) "near"s end-of-life. I expect/hope that the next one will be "better" than its predecessor. Unfortunately, in the case, of trackpads they have deteriorated. There was a time when the "sensitivity" of the trackpad to touch was adjustable. My latest two laptops have that "facility" but I have set both to the lowest of the "sensitivity" graduations and they, both, are still too sensitive. Also, the "scroll" zones and, if I am correct, the "left-mouse" and "right-mouse" click zones were definable. The ability to "define" those zones has/have disappeared/been removed. I have purchased a laptop that I hoped would be better than the one I purchased in November 2018. It is not. It does not have facial recognition. The only advantage it does have is that I could buy it on a "Buy now, Pay later" plan with 0% interest charge. I invested the same amount of money as the total price of the laptop in a fixed rate bond earning me 4.25% interest per year for the same duration as the "Buy now, Pay later" plan. Net "profit" for me will be near 400. Thus reducing the original price of the laptop. The Framework 16 laptop I have ordered will have to be very good, financially, to beat that. The Framework 16, I hope, will give me the option to improve my access to more microSD slots, USB-A and USB-C ports and SSD storage within the laptop. All of those I have hoped for but not ever achieved in my "working" life. Why laptop manufacturers could not concieve of that requirement is as inexplicable as the fool at the head of IBM uttering that he/they could not see the possibility of PCs being of interest to consumers. There is not enough breadth of thought when it comes to conception of technological creations.

[Reactie gewijzigd door witstert op 28 februari 2024 14:28]

Om hierop in te haken: kunnen we een review van de Framework 16" laptop verwachten? Eventueel in combinatie met 3d geprinte onderdelen? En een review van een htpc met framework onderdelen? Coolermaster heeft daar een concept voor.
Ik heb (al een tijdje) contact met framework over een reviewsample van de Framework 16, maar we hebben ‘m nog niet in huis helaas. Ik heb een tijdje geleden een review gemaakt over de case van CoolerMaster voor de Framework 13 en die vergeleken met een zelf geprinte behuizing, bedoel je die? review: Zelf printen of kant-en-klaar - Wat is de snelste Framework-mobocase?
Bedankt! Ben benieuwd wanneer hij binnen is dan. Ik zit ook nog met het feit dat hij 16" is, ik heb nu 17" en met een 16:10 verhouding kom je dan op 18" uit lijkt me. Als die er is, ga ik daarvoor.

En inderdaad, die review over de mobocase was fijn om te lezen! Als ik het goed heb onthouden ging dat artikel meer over het maken van de case en vergelijken, maar niet per se het praktisch toepassen als htpc. Wat doe je bijvoorbeeld met geluid, de aansluitingen daarvoor Etc?
Dat klopt ja, het artikel was meer ingestoken op het idee van de vergelijking tussen dat ding van coolermaster en zelf printen. Als ik hem als HTPC zou gebruiken zou ik alles via een USB-C-dock proberen te doen, dan kan je het mooi wegwerken.
Ik vind het een goed idee! Zeker de Framework 16 vind ik heel goed bij ons passen, niet alleen kun je onderdelen vervangen, maar je kunt ‘m ook nog eens dingen toevoegen, zoals wel/geen numeriek toetsenblok en wel/geen dedicated videokaart, iets dat niet iedere redacteur bij ons nodig heeft. De realiteit is alleen dat we afhankelijk zijn van het contract dat DPG met Dell heeft, dus daarom werkt (bijna) iedereen met Dell-laptops. Alleen het videoteam werkt op Apple-laptops.
Een hele tijd terug heeft Bloomberg een artikel gepubliceert met de titel, "The Big Hack". De kern van het artikel was dat er in servers van grote bedrijven allemaal chips zaten (van Super Micro), die bedrijven zouden bespioneren.

Achteraf bleek Bloomberg daar geen enkel bewijs voor te kunnen leveren, maar ze hebben hun artikel nooit ingetrokken. (Tussendoor: wat vind Tweakers van dat artikel en het respons daarop? Ik kon er, naast een podcast aflevering, zo snel niks over vinden)

Mijn vraag is wat dat betreft tweezijdig: 1) trekt Tweakers wel eens artikelen in als ze onjuist blijven, en publiceerd zij dan ook correcties? 2) Met Huawei als producent voor consumenten electronica, hoe reeël is de aanname dat zij consumenten kunnen / gaan bespioneren?

[Reactie gewijzigd door kokosnoten op 28 februari 2024 12:08]

1: Artikelen intrekken hebben we voor zover ik weet nooit gedaan, maar wat wel voorkomt is dat we updates plaatsen bij artikelen als er iets niet klopt. In het geval van reviews heb ik wel eens wijzigingen aangebracht als ik door lezers of door fabrikanten werd gewezen op iets dat niet klopt. Vervolgens zetten we aan het eind van het artikel een update waarin we aangeven wat er gewijzigd is.
2: Pfoeh, ik ben ben geen expert op dit gebied, dus ik kan je niet een getal geven hoe reëel ik die kans acht. Maar ik heb persoonlijk bijvoorbeeld bewust niet voor een Chinese telefoon gekozen. Sowieso probeer ik zo weinig mogelijk van clouddiensten en dergelijke gebruik te maken, maar als je het dan doet heb ik er een fijner gevoel bij dat die data ergens bij een Amerikaanse partij staat, wat ideologisch gezien dichter bij mij staat dan een Chinese club.
Dank voor het respons!

Wat zou de grens zijn om een artikel in te trekken? Kan mij voorstellen dat je dat niet zomaar doet, maar als de kern van een artikel onjuist blijkt -- in tegenstelling tot enkel een paar details -- behoort intrekken dan wel tot de mogelijkheden?

Wat Chinese telefoons snap ik de afweging wel; de CCP is ronduit fascistisch op dit moment, in tegenstelling tot hun naam. Bij dat wantrouwen wil ik altijd wel onderzoeken wat ze daadwerkelijk doen om te bespioneren, ik zoek als het ware bevestiging. Zo weten we dat TikTok (en Instagram in dezefde mate) hun in-app browsers gebruiken om elke click en gesture daarin te tracken. In hardware heb ik dat nog niet gezien, dus dan denk ik soms wel er aan om dat soort hardware te gebruiken en er dan Linux op te zetten.
Geen idee waar die grens ligt, zoals ik al zei kan ik me niet herinneren dat we dat ooit gedaan hebben. Probleem is ook dat op het moment dat je een artikel intrekt/verwijdert, dan roept dat natuurlijk allemaal vragen op, dus is het altijd beter om het aan te passen en de verklaring daarvoor te noemen.
Zeer zeker heeft zo'n intrekking / wijziging een annotatie nodig. Verschillende publicaties hebben een hele aparte pagina waar ze hun correcties op publiceren. Ik vind dat altijd wel een goed teken voor een publicatie, een teken dat journalistieke verantwoordelijkheid wordt genomen, zeg maar.
Wifi tests zijn nuttig maar zoals vaker benoemd, neem ook de doorvoersnelheid van een wifi router over ethernet mee (internet van / naar LAN, liefst met een QOS protocol actief, zodat er ook prio gegeven kan worden aan gamen, streams of Teams vergaderingen), aangezien de meesten niet als AP worden gebruikt maar ook als router.

Hiermee krijg je veel meer beeld wat een router echt kan en dit lees ik te vaak niet terug in reviews.

Of als vraag gesteld, waarom is dit geen onderdeel van reviews?
Is hier geen (objectieve) testprocedure voor mogelijk?
Bij het testen van de wifirouters maken we sowieso gebruik van de WAN-aansluiting, dus alle tests die je in reviews ziet maken daar gebruik van de 'internetpoort'. Het testen met een echte internetverbinding is niet te doen, omdat je niet echt controle hebt over wat er buiten de deur gebeurt. Je kunt niet kiezen met welke Microsoft-server je verbindt als je een Teams-meeting opzet bijvoorbeeld. Qos is ook een lastig verhaal om routers onderling mee te vergelijken, want hoewel ze het allemaal qos noemen hebben verschillende fabrikanten verschillende opvattingen van wat het betekent. Voor sommige is dat 'een bepaalde client prioriteren', terwijl bij andere het om bepaalde software gaat en bij nummer 3 is het de 'Xbox-versneller' (of iets dergelijks, ik weet de precieze term niet meer ;))
Bedoel je met de doorvoersnelheid van een wifi router over ethernet dan de max snelheid van de ethernetaansluiting? Of het scenario waarbij je zowel wifi als ethernet gebruikt? (om te kijken hoe de bandbreedte dan verdeeld wordt?)
Hoi Jelle,

Goed te weten dat je al wel over de WAN poort test, dit heb ik eerder over het hoofd gezien, of het stond er niet in bij eerdere testen.
Ik doel op de aanwezige processorhardware die wan verkeer moet filteren (firewall functie) en dan een doorvoersnelheid moet borgen. Dat er een ethernet poort van 1 Gb binnen en buiten op zit, wist mijn TP-Link Archer 2600 ook, maar die kwam niet aan de potentiële gigabit doorvoer en zakte helemaal in bij qos (cake in Openwrt).
Welke router heeft dus niet alleen de poorten maar is écht voorbereid op de nieuwe bandbreedtes die we gaan gebruiken, is dus mijn wens om terug te zien in testen.

QOS implementaties verschillen inderdaad, maar zou je ook functioneel kunnen beoordelen, ofwel kun je een scenario bedenken waar dit zich functioneel moet bewijzen? Ofwel geen gamelag en geen bevriezende schermen bijvoorbeeld bij streams tegelijk met zware downloads. Toegegeven, als je dit van een externe partij als Microsoft af laat hangen, is dit lastiger, misschien kun je ook hier iets aan de WAN kant op simuleren.

Dit zou het plaatje wel completer maken, vandaar mijn vragen hierover.

(ook al heb ik zelf intussen een BPI-R3 aangeschaft, wat echt een dev bord is, dus geen aanrader (draait ook nog niet stabiel, steile leercurve als ook support die nog niet volledig is))

[Reactie gewijzigd door roelofz op 29 februari 2024 13:01]

Interessant ding, die BPI-R3, en ik denk dat verschillende qos-implementaties vergelijken en ook kijken naar de performance impact ervan, een heel leuke insteek is voor een artikel. Dat zou er dan wel eentje voor @OlafWeijers zijn om te schrijven, want ondanks dat ik me er ongetwijfeld mee ga bemoeien heb ik het druk genoeg met laptops en video's maken.
Die BPI-R3 is enorm compleet, dat was ook reden van aanschaf en het werkt op een glas aansluiting, dus geen extra hardware meer. Maar ik heb het sinds een week na 4 maanden draaiend zoals ik wil en dat op basis van Snapshots, wachtend op eend driver fix in de stable release. Ontwikkeling van dit soort oplossingen is dus goed, maar ben voorzichtig nog met beoordelen (of in mijn geval best een teleurstellende ervaring). Ik wil best meer ervaring delen trouwens, mocht daar vraag naar zijn.

Ik denk dat je functioneel iets als QOS wel plat kan slaan in ervaringstesten, want leuk die kreten, maar doet het ding wat ie behoort te doen, prio geven aan verkeer wat prio nodig heeft.

Benieuwd hoe dit vorm gaat krijgen in testen, als ook de andere feedback (niet alleen van mij natuurlijk)!
Aangezien ik op dit moment verantwoordelijk ben voor de router-reviews pak ik je vraag ook even op.
Zoals @PiweD al vermeldde testen we de meeste scenario's in onze wifitestopstelling bewust via de WAN-poort. De de bekabelde doorvoer van WAN naar LAN meten we ook, maar zonder QOS op het verkeer toe te passen, puur om te kijken of de router zo zijn doorvoer haalt. Ik kan me overigens niet heugen dat we een router hebben gehad die de maximale doorvoer niet haalde (even afgezien van de zwakste schakel in een keten van bijv. 1Gbit/s naar 2,5Gbit/s) dat lijkt gelukkig inmiddels iets van 'vroeger'.

Op dit moment zijn onze routertests voornamelijk gericht op de wififunctionaliteit. Dat komt met name omdat we de afgelopen jaren sinds ik binnen ben gekomen bij Tweakers enorm hard hebben gewerkt aan (en veel hebben geinvesteerd in) die wifitestopstelling. De wens om ook meer testen op QOS-gebied uit te voeren is er ook zeker maar we zijn er, mede door de uitbreiding naar Wi-Fi 6E en mesh nog niet aan toegekomen. Ook Wi-Fi 7 staat alweer op de stoep en er is bijvoorbeeld ook de wens om losse accesspoints te kunnen testen.

Het lastige met een testopstelling is dat deze er niet stabieler van wordt als je er aan gaat lopen hannesen. Elk detail waar je iets aan doet moet je valideren om de stapel testresultaten die je hebt liggen niet weg te hoeven gooien. Bij een grote verandering kun je niet anders en zul je naast validatie van de opstelling ook weer een hele stapel routers moeten testen om vergelijkingsmateriaal te behouden voor reviews; We willen geen appels met peren vergelijken en dus zal een router die getest is in een nieuwe revisie van de opstelling enkel vergeleken kunnen worden met andere testresultaten uit dezelfde revisie.
Dat maakt dat de implementatie van nieuwe technieken en testscenario's over het algemeen veel stroperiger gaan dan iedereen zou willen, anders hadden die QOS tests er allang geweest ;)

[Reactie gewijzigd door OlafWeijers op 29 februari 2024 14:54]

Ik snap zeker dat je niet alles "even" kan implementeren, dit kost best (kostbare) tijd en sprints...
Als je qos testen als een aanvullende test implementeert, geeft het denk ik geen vervuiling aan resultaten uit het verleden, wie weet versnelt dat eea, naast dat een goed testprotocol echt tijd kost om te bedenken, testen en in te richten.


Ik weet dat Openwrt echt hogere eisen stelt aan routers om hogere performance te halen (zeker wanneer qos een rol speelt), zal mij niets verbazen als de andere router OS-sen dan ook ineens onderling gaan verschillen icm met zwakkere en sterkere hardware, dus dan ga je vermoedelijk wel verschillen zien boven de 500 Mbit.
Wat vind jij de beste beeldverhouding voor een laptop?
3:2! Op desktops met een resolutie van 2560 pixels en hoger werk ik het efficiëntste met twee vensters naast elkaar, maar op een laptopscherm wordt dat te priegelig dus dan werk ik het liefste gewoon in een enkel fullscreen venster en dan kan je maar beter wat extra pixels in de hoogte hebben.
Er zijn geruchten over een aankomende DexBook (DexTop?) laptop van Samsung en een merk als Nex biedt al jaren de Nexdock; een dock om je smartphone te gebruiken als een laptop.
Voorheen waren beperkte hardware zoals trage SoC en weinig geheugen en onvolwassenheid van software zoals Samsung's DeX of Huawei's EMUI easy projection nog redenen dat dit concept niet lekker van de grond kwam.

Nu hebben we echter telefoons met krachtige SoCs en 8, 12 of zelfs 16GB aan geheugen. ARM (en Android apps) support in Windows maakt het makkelijker om apps te ontwikkelen voor zowel Android als Windows. Daarnaast zijn steeds meer diensten (er ook als) web-apps ergens in de cloud en maakt het helemaal niet meer uit op welk platform je draait zolang je maar een moderne webbrowser hebt.

Zie je de traditionele laptop als iets wat op termijn zal verdwijnen; want overbodig gemaakt. Of blijven deze smartphone dock oplossingen een niche?
Ja! Ik zie het nog best wel gebeuren dat je op een gegeven moment een smartphone van je werkgever krijgt, die je vervolgens op verschillende plekken kunt docken en met los scherm en toetsenbord ook als een soort van desktop kunt gebruiken. Ik zie de laptop alleen niet helemaal verdwijnen, net als dat de desktop ook niet overbodig is gemaakt door laptops. Voor gamers en mensen die zware software draaien zijn desktops nog altijd the way to go en dat zal met laptops ook wel zo blijven, want ik zie een smartphone niet snel 250W+ aan warmte dissiperen, zoals highend gamelaptops doen.
Dankjewel voor je antwoord. En eens met het (werk)scenario smartphone + dock. Lijkt me persoonlijk best prettig om geen laptop meer mee te hoeven. Nog wel zien hoe ik VS:Code gebruik op een Android telefoon. Misschien toch een geval cloud desktop (bijv. Windows 365 cloud-pc / Azure virtual desktop).
Qua overblijvende traditionele laptops heb je het in dat geval dus alleen nog de power-user / 'desktop replacement' tier.
Hey Jelle,
Niet tech-gerelateerd, vanwege redenen. Wat zijn je leukste herinneringen van de middelbare school?
p.s. volgens mij krijg je sindsdien nog een kratje van me
Ha Joost, dat is lang geleden! Leukste herinnering? Moeilijk te zeggen, maar ik kan me nog wel herinneren dat ik voor mijn gevoel als enige in de brugklas Techniek een leuk vak vond...misschien dat ik daarom bij Tweakers terecht ben gekomen en de rest niet ;)
Eh, @ redactie (geen idee wie).. Ik loop een beetje vast op de verwijzingen, onderaan. Klik ik bijvoorbeeld Arnoud of Wout aan, dan kom ik bij zo'n zelfde artikel als dit. Ik zou verwachten dan uit te komen bij het interview, of dat toch tenminste direct te kunnen vinden vanaf daar. Maar dat komt op de hele pagina niet voor?
De vragen en antwoorden daarvan vind je in de reacties van die artikelen!
D'oh! Dank.

Het 'live' e.d. gaf mij de indruk dat het op een podcast achtige wijze behandeld werd. Stond ook nog ergens een linkje naar het YouTube kanaal.. en toen zat ik rotsvast in die overtuiging |:(
Is het mogelijk om ook eens naar andere gebruiksscenario's en games te kijken bij laptoptesten en best buys? Een populaire franchise zoals Football Manager (veel data!) vraagt weer heel andere dingen dan al die AAA-titels en ook dingen zoals AI image generatie worden steeds populairder. Kan je beter die losse 4080 kopen voor je zelfbouwdesktop, of kom je met die oudere of minder krachtige mobiele Geforcekaart ook nog tot mooie plaatjes? Zo zijn er vast nog meer populaire gebruiksscenario's te bedenken. Is het wel aan te bevelen om een Clevo zelf samen te stellen, of zijn we bij Dell net zo goed af? Of koop je toch liever een kant en klare laptop bij Asus en Acer?
Ik heb even bij Football Manager 24 gekeken, maar de systeemeisen daarvan zijn zo laag (Intel Core 2/Athlon 64 X2 - dit zijn chips uit 2007), dat het op een spreekwoordelijke aardappel nog draait. Ik zie de gebruiksscenario's die je noemt niet zo snel hun weg naar de standaard laptopreview vinden, maar het zijn wel goeie ideeën voor losse artikelen.
Dank voor je reactie Jelle!

Klopt, de gebruikseisen zijn niet zo hoog om maar een paar competities te draaien, maar neem nu de populaire England level 10 database, die wordt meteen stroperig. Hoe reëler je je spelwereld wilt hebben, hoe meer diepgang (competities en spelers) er nodig is en hoe meer de game vertraagt. Het real time berekenen van honderden wedstrijden, en duizenden spelersstatistieken, etc vraagt meer dan alleen het kunnen draaien van de Premier League is mijn ervaring.

Fijn dat zoiets wel interessant kan zijn voor een los artikel! :) :)

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 29 februari 2024 13:04]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee