Sabrent introduceert Rocket 5-ssd met snelheden tot 14GB/s en capaciteit tot 4TB

Sabrent introduceert een nieuwe PCIe 5.0-ssd. De Rocket 5 haalt volgens de fabrikant maximale lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 14 en 12GB/s. De ssd komt beschikbaar met maximaal 4TB opslagcapaciteit.

De Sabrent Rocket 5 beschikt over een PCIe 5.0-interface met vier lanes. De drive is gebaseerd op de Phison E26-controller en heeft 232-laags tlc-nand van Micron. De ssd beschikt ook over een dram-cache die is gebaseerd op Lpddr4. Naast het 4TB-model, komen er ook varianten uit met 1 en 2TB opslag.

De willekeurige 4k-lees- en -schrijfsnelheden bedragen maximaal 1,55 en 1,80 miljoen iops, claimt Sabrent. De genoemde sequentiële lees- en schrijfsnelheden van 14 en 12GB/s worden volgens de fabrikant gehaald door de 2TB-variant. De fabrikant deelt geen prestatiecijfers voor de 1TB- en 4TB-modellen. Doorgaans verschillen dergelijke ssd's met andere capaciteiten onderling op het gebied van snelheid.

De drive komt los beschikbaar, maar kan ook geleverd worden met een optionele heatsink van Sabrent, die is voorzien van een 20mm-fan voor actieve koeling. De 1TB-variant krijgt een adviesprijs van 270 dollar. Het 2TB-model kost 440 dollar en de 4TB-variant gaat 900 dollar kosten. Sabrent heeft momenteel ook lagere prijzen op zijn website staan, maar het is niet duidelijk of dat een tijdelijke aanbieding betreft. De fabrikant neemt vooruitbestellingen aan in de Verenigde Staten en noemt een leverdatum van 2 juni 2024.

Sabrent Rocket 5Sabrent Rocket 5Sabrent Rocket 5

Door Daan van Monsjou

Redacteur

27-02-2024 • 14:10

37 Linkedin Whatsapp

Submitter: Balance

Lees meer

Reacties (37)

37
37
7
0
0
29
Wijzig sortering
Is er een toepassing te bedenken waar deze snelheden merkbaar nut hebben boven een SSD die de helft kost en ongeveer de helft van de prestaties levert? En dan doel ik op een consumententoepassing met op dit moment beschikbare consumentenhardware. Want dat is waar ze het product op richten.
Voor gaming heb je er vrijwel niets aan en voor de meeste andere toepassingen lijkt het mij dat de cpu de beperkende factor gaat zijn.
Videobewerking kan aardig disk-intensief zijn. Of als je bijvoorbeeld veel VM's draait, dan heb je ook best wel wat IO die het systeem moet verwerken.

Dit produkt is dan ook niet voor de gemiddelde consument bedoeld uiteraard (daarvoor is dit inderdaad overkill), maar voor het hogere segment.
Videobewerking was ook het enige dat ik kon bedenken waar het misschien nog nut zou hebben, maar ik heb recent ook een video gezien waar een hdd, sata ssd, pcie 3.0 en een 4.0 M.2 ssd met elkaar werden vergeleken voor videobewerking. De 4.0 was iets sneller, maar in de meeste gevallen bijna niet merkbaar en volgens de tester was vooral de cpu de bottle neck. Dus tsja, leuk dat het kan, en er zijn altijd mensen die het snelste van het snelste willen hebben, maar logisch gezien heb je er niet zo veel aan waarschijnlijk.
Voor alledaags gebruik is er zelfs nauwelijks verschil merkbaar tussen een 2.5" SATA-SSD en een NVMe SSD. Opstarten van de PC en het laadtijden van games zullen vrijwel net zo snel zijn bijvoorbeeld.

Waar je wel tegen aan loopt met een SATA, is dat je internetsnelheid tegenwoordig misschien hoger is dan de maximale 600 Mbit/s van de schijf. Ineens is je SSD dan de bottleneck bij het downloaden van een game of ander groot bestand. Maar als je een NVMe schijf hebt, zul je in vrijwel alle gevallen marginale (of geen) verschillen merken tussen PCIe 3.0, 4.0 en 5.0.

Hier een interessant filmpje van PC Centric met aan het einde vergelijkingen tussen HDD, SATA, Gen 3, 4 én 5.
https://www.youtube.com/watch?v=tOugahwVHfY

Edit: duidelijk foute informatie over SATA snelheid gegeven.

[Reactie gewijzigd door mullerT op 27 februari 2024 17:11]

Correct me if I'm wrong, maar ik dacht toch dat SATA aan 600MB/s zit.
Om die vol te trekken heb je toch nog wel een heel stevige internetverbinding nodig? :-)
Zoals de 8G van Delta en Odido bijvoorbeeld?
Ik heb officieel 10 Gb/s (Salt in Zwitserland), maar ik heb nog nooit een snelheid boven 1 Gb/s gezien. 700 Mb/s is wel zo'n beetje de max.
Vanaf m'n Usenet provider haal ik rond de 3 Gbps download. Met Ookla speedtest kom ik tot 5.5 Gbps en met iperf naar een 100G connected server kan ik m'n 8G volkrijgen (7.7G). Maar bij die laatste twee is er natuurlijk geen disk I/O.
Ik heb 'slechts' een 1-Gb-netwerk-chip op mijn moederbord, maar dan nog. Ik had verwacht dat ik met een 1-Gb-verbinding wel dichter bij 1000 Mb/s zou kunnen komen.
Met andere woorden: Ik heb het vermoeden dat mijn netwerkchip niet de beperkende factor is.

Net getest (0:40 uur nota bene):
500 Mb/s down
300 Mb/s up

Is voor mij meer dan genoeg, maar het is redelijke oplichterij om dat als 10 Gb/s te verkopen :(

[Reactie gewijzigd door STFU op 29 februari 2024 21:03]

test jij in de browser?
in de browser haal ik ook niet de volledige snelheid.
je kan in de windows store ook een app van bijv. ookla downloaden, probeer die eens..
Hmmm, interessant. Ja, ik test in een browser (Firefox).

Ik zal eens met een app proberen. Dank!

940 Mb/s down
930 Mb/s up

That's more like it.

[Reactie gewijzigd door STFU op 29 februari 2024 21:03]

dat lijkt er meer op! :)
Mits je alle data sequentieel kunt lezen anders haal je die snelheid doorgaans niet.
My bad! Heb mijn reactie aangepast. Het kán inderdaad wel, maar was niet wat ik bedoelde en ik zat fout.

Verder blijf ik bij mijn verhaal: een SATA SSD heeft zeker nadelen. Maar tijdens gewone taken, merk je dat nauwelijks.
Sata 3.0 is 6Gbit, ofwel ~600MB/sec.
Er zit weldegelijk een merkbaar verschil tussen een SATA SSD en een NVME. Dat zie je zelfs terug in jouw YT link (SATA SSD 1m27 vs 0m28 Gen3). Afgezien van de hogere bandbreedte, is NVME een veel efficiënter protocol voor flash storage, dit verhoogt met name de IOPS, dus minder latency, een NVME doet meer aanvragen per seconde, ofwel er kunnen sneller kleinere stukjes data en bestanden verwekt worden.
Ik moest laatst voor nood even terug naar een sata ssd (een top model) ipv mijn NVME. Was niet te doen. En dat ging me niet eens om de snelheid van data kopiëren. Die testjes zijn al vaker gedaan (LTT deed het ook) maar als je het gewend bent, merk je het snel genoeg. Net als het terug gaan naar een 60hz monitor als je 90+ gewend bent.
Monitoren vind ik toch wel wat anders, daarbij gaat het meer om de ervaring dan alleen de simpele specificaties.
Zo hou ik bijvoorbeeld helemaal niet van monitoren met een hoge refreshrate, ik vind het beeld dan heel erg onrustig (een soort flikkering?) en krijg daar al na korte tijd knallende hoofdpijn van.
Doe mij maar lekker 60hz..

Voor NVME zijn er niet echt nadelen, enkel de prijs misschien ;)
I was wrong! Heb mijn reactie aangepast.

Maar volgens mij haal je nu ook verkeerde informatie uit het filmpje? De enige 1:27 en 0:28 die ik kan vinden ging over DirectStorage titel Ratchet & Clank. En dat gaat niet over minuten. Check maar vanaf 8:35 in het filmpje.
Ik heb een glasvezelverbinding van 1Gbit. Mag blij zijn als ik een keer 90MB/s haal. Dat haalt elke SSD.
test jij in de browser?
in de browser haal ik ook niet de volledige snelheid.
je kan in de windows store ook een app van bijv. ookla downloaden, probeer die eens..

maar 90 is wel heel langzaam.. kijk ook eens of je netwerk verbinding wel op gigbit verbinding staat.
het lijkt er meer op dat je een 100mbit verbinding hebt. heeft je utp kabel misschien maar 4 draadjes ipv 8?
MB Mbit... Lokaal haalje ongeveer 110MB/s met een 1Gbit verbinding.
ah ja, te snel gelezen..
normaal gaan die speed tests in Mb/s dus toen ik 90 las dacht ik dat je mogelijk een kabel met 4 aders had, gebeurd wel vaker..
maar 90MB/s is 720Mb/s dus dan kom ik op het eerste stuk terug, test je in de browser? zo ja dan moet het eens proberen met de app uit de store, die haalt hogere snelheden dan de browser..
Stronger nog, uitgaande van TLC en een minimum leeftijd van 10 jaar voor een SSD, kun je voor 900 dollar beter 3 keer een 4TB nvme kopen van een ander merk, uitzonderingen daargelaten.
Als cache drive voor foto en video bewerking?
Pimp yo ride.

En 4K videoediting voor streamers, maar dat is ook niet echt een consumenten toepassing meer.

Ze proberen gewoon winst mee te pakken door deze spullen ook aan consumenten aan te bieden.

Verder heeft er niemand ook 10 led lampen en toeters in de computer nodig en toch word het gedaan.
Ik heb nog nooit een toeter in een PC gezien, laat staan toeters. :+
Heeft nog geen digitale toeters er in zitten? Wacht dan maar even met de hypersonische SSD.
Hangt een beetje van de definitie van consumententoepassing af. Als je al een bak hebt die PCIe 5.0 ondersteunt dan is het best leuk om dat te benutten als je daar het budget voor hebt. Je kunt je bij alles wel afvragen wat het nut ervan is voor de consument.
Wat is een consument, dat kan slaan op iemand die niet verder komt dan Netflix, bankieren en Facebook, of een hobbyist (de Tweaker ®)
Voor de eerste is deze SSD zeker geen doelgroep, alleen al omdat ze doorgaans lowbudget laptops gebruiken waar deze SSD niet de snelheid haalt en waarschijnlijk ook de benodigde koeling niet krijgt.
Voor de Tweaker met zelfbouw servers waar veel test VM's en containers draaien, kan deze SSD zeker wel een toegevoegde waarde hebben, alleen al vanwege de IOPS.
Maar diezelfde Tweaker weet ook dat 2 veel goedkopere SSD's in een stripe/raid0 minstens hetzelfde presteren tegen een veel lagere prijs (€350 vs $900). Dan blijft de video editor over, die (semi) hobbymatig of op freelance basis aan videobewerking doet, en daar ook een bijpassende workstation voor heeft.
Al met al, voor die prijs per GB zie ik er ook weinig toepassingen voor.
Leuk hoor die opgegeven snelheden, maar gaat het hier echt om een stabiele snelheid of puur om burst?
Want dat zie je bij SSD's steeds vaker, dat de schijf met een klein stukje cache van een paar gb de hoge snelheid haalt en dan na +/- 8gb terugzakt naar ~150MB/s.
Ik heb toevallig een Samsung SSD die dat doet, maar er zullen vast veel meer merken zijn.
Jammer weer tot 4TB.
Leuk die race van wie is de snelste, zie liever betaalbare 8TB NVME.
Goed verkrijgbaar vanaf zo 500 euro incl. BTW zie ik ze al. Dat is grofweg een kwart van de prijs per TB van de in dit artikel genoemde SSD's.
categorie: Solid state drives

Tegelijk, ook die hele snelle SSD's mogen graag groter en de prijs mag altijd lager :Y)
Gewoon te duur voor 500 euro
Tis een print met een controller en wat opslag chipjes erop.
Snap niet waarom het zo duur moet zijn.
Als je kijkt wat een 8TB harddisk kost.
Vraag me echt af waar bij een NVME nu de kosten inzitten om daar 500 euro voor te vragen.

[Reactie gewijzigd door BHD294 op 27 februari 2024 18:32]

In ieder geval is NAND een aardig deel van de prijs. En die prijzen lijken niet uit de lucht te komen vallen toch, dat is niet zoals NVidia 72% van elke dollar winst maken in die business.

https://www.trendforce.co...nand-flash-in-short-term/
The industry indicates that due to the lower profitability of NAND Flash compared to DRAM, international giants are actively reducing NAND Flash production.

Taking Samsung as an example, since September of this year, the reduction in NAND chip production has expanded to 50% of total capacity, focusing on products with stacked layers up to 128 layers. The goal is to accelerate destocking and stabilize prices, with plans to gradually increase prices in 2024.
...
Industry sources revealed that the NAND chip prices had plummeted too deeply before. Although the quarterly increase in contract prices seems substantial, there is still a distance for chip manufacturers to achieve a turnaround. It is expected that prices need to increase by another 40% to allow suppliers to cross the breakeven point. Therefore, prices are expected to be quite strong in the coming quarters.
Als ook Gartner kennelijk al:
https://www.eenewseurope....p-market-growth-forecast/
NAND flash revenue is set to fall to US$35.4 billion in 2023 but over the next three to six months industry pricing will hit bottom, and conditions will improve for vendors. Gartner analysts forecast NAND flash revenue growing to US$53 billion, up 49.6 percent year-over-year.
Ik zou niet snel verdere prijsdaling verwachten op basis van zulke berichten, eerder prijs stijgingen. Wil je plat gezegd met 8 chips van elke 8Tb aan 8TB komen totaal, en er zal al snel een negende of tiende nodig zijn met controllers parity en zo meer, dan gaat het om serieuze prijzen voor 8Tb chips:
https://eu.mouser.com/c/s...h/?memory%20size=8%20Tbit

Wat de achterliggende inkoop is per miljoen stuks is de vraag, maar dit zijn geen chips van in totaal maar een paar tientjes op een printplaat die ze jou voor 500 euro verkopen, zoveel lijkt wel zeker.

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 27 februari 2024 19:04]

Dankjewel voor je reactie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee