Translate

dinsdag 27 februari 2024

In Bangladesh zijn er nog maar 200 Aziatische olifanten waarvan 100 in gevangenschap: volgens het Hooggerechtshof (veel te laat) is het nu verboden


Foto: World Animal Protection www.worldanimalprotection.nl

 In Bangladesh mogen wilde olifanten niet langer worden gevangengenomen, dat heeft het Hooggerechtshof beslist. Voorheen konden houtkapbedrijven een vergunning aanvragen om jonge olifanten gevangen te nemen en ze te gebruiken om boomstammen te verslepen. Ook circusgroepen konden zo'n vergunning verkrijgen.


Zware mishandeling van jong olifantje voor de toeristenindustrie

Foto: World Animal Protection

Maar uit de praktijk is gebleken dat veel olifanten in gruwelijke omstandigheden leven. Om de dieren te trainen, werden ze onder meer vastgeketend en gemarteld. Andere olifanten kregen een kleurrijke laag verf en moesten de straat op om mee te bedelen. De eigenaars lieten hen allerlei trucjes doen en vroegen nadien geld voor de opvoering.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaanse_olifanten  Leerzaam 

Volgens het Hooggerechtshof schenden zulke praktijken de licentievoorwaarden, daarom worden de vergunningen allemaal geschrapt. De uitbuiting van olifanten kwam vorig jaar onder de aandacht, nadat twee olifanten tijdens het bedelen werden aangereden door een trein.

Vroeger was Bangladesh een van de belangrijkste woonplaatsen voor Aziatische olifanten. Nu wonen er nog ongeveer 200 dieren, waarvan de helft in gevangenschap leeft. Dierenrechtenorganisaties reageren tevreden op de uitspraak en noemen het een mijlpaal in de strijd tegen de mishandeling van olifanten. Ze willen de gevangen olifanten opnieuw vrijlaten.  

https://www.wionews.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten