Kleinere UFS 4.0-opslagchip Micron moet telefoons meer ruimte geven voor accu

Micron heeft een kleinere versie van zijn UFS 4.0-opslag gepresenteerd. In plaats van 11x13mm meet de nieuwe chip 9x13mm, waardoor er in de behuizing van smartphones meer ruimte moet zijn voor de accu.

Micron UFS 4.0
Micron UFS 4.0

De opslag is onder meer voor vouwbare smartphones en dunne reguliere modellen, schat Micron in. Het gaat net als bij de voorganger om 232-laags 3d-nand en dezelfde lees- en schrijfsnelheden van 4300MB/s en 4000MB/s bij sequentieel lezen en schrijven. De capaciteiten die Micron beschikbaar stelt zijn 256GB, 512GB en 1TB.

In tegenstelling tot chips voor goedkopere smartphonesb combineert Micron de UFS 4.0-opslag niet met werkgeheugen. Het is onduidelijk waardoor de opslag nu in een kleinere behuizing past dan de versie die de fabrikant vorig jaar presenteerde.

Die kleinere behuizing maakt volgens de fabrikant een grotere accu in smartphones mogelijk, maar dat verschil zal klein zijn. De ruimtebesparing is rond 21 kubieke millimeter en bij een dichtheid van de accu van 1000Wh per liter kom je uit rond 5 of 6mAh extra. Micron heeft de opslag nu beschikbaar gesteld aan klanten, maar het is onduidelijk of de fabrikant al is gestart met de massaproductie.

Micron-opslag 'Flagship' 'High-end' 'Mid-tier' 'Low-end'
Opslag UFS 4.0 UFS 3.1 UFS 2.2 eMMC 5.1
Capaciteit 256GB-1TB 128-512GB 64-256GB 64-128GB
Werkgeheugen - Lpddr5x Lpddr4x Lpddr4x
Formaat 9x13mm 11x13mm
11,5x13mm (met geheugen)
11,5x13mm 11,5x13mm

Door Arnoud Wokke

Redacteur

27-02-2024 • 12:14

41 Linkedin Whatsapp

Reacties (41)

41
39
12
0
0
19
Wijzig sortering
telefoon kan ook prima wat dikker zijn, wereld vergaat echt niet was deze 8mm is ipv 5mm
Juist! Verschil van een 7.6 mm dik telefoon en een 8.3 mm is een verschil van ongeveer 500 mAh. Het aantal mensen die het verschil merken is beperkt. Maar een verschil van een 4000 naar een 4500 mAh accu is echt wel merkbaar is dagelijks gebruik.
Dat vind ik alsnog best een verschil trouwens, dat je voor minder dan een millimeter 500mAh er voor terug krijgt. Als ik kon kiezen zou ik dat haast wel doen.
LoL ik merk er weinig tot niets van hoe dan ook moet het ding altijd aan de lader of ik nu wel of niet bel
In het begin hield het ding als ik niet belde het iets langer vol.
We weten allemaal als je wel belt moet je een slagschip kopen met de enorme formaten en die moeten ook constant aan de lader hangen omdat ze letterlijk leeg geklept worden.
Ik heb kennissen die rondlopen met 3 toestellen omdat die dingen zo snel leeg gaan dus ondanks het idiote formaat heeft het blijkbaar amper tot niets geholpen dat de accu's groter zijn geworden.
Als deze kleppers die hier komen, hangen hun telefoons aan mijn snelladers te lurken zodat de baasjes lekker door kunnen kleppen.
Waardoor ik mij vaak afvraag waarom ze eigenlijk langs komen, nog maffer enkele van hen praten niet meer met elkaar in mijn huis direct nee men belt elkaar IN MIJN HUIS.
Laatst waren enkele kennissen en ik uit naar een restaurant en er zaten twee redelijk grote families
De obers stonden klaar om een bestelling op te nemen maar werden compleet genegeerd
Tot op een gegeven moment een kerel de ober aansprak waar de bestel kaart was waar zij met de telefoon hun bestelling konden doen.
Maar nog vreselijker was dat geen van hen direct met elkaar sprak en elkaar aan keek....
Nee de hele achterlijke familie had contact met elkaar op die domme telefoons
Direct praten met elkaar bestaat niet meer, dit is echt krankzinnig.
Hoe ziek de huidige generatie al is afgezakt naar dit gedrag
Ik keek de verbaasde mensen van het restaurant aan, en heb deze familie recht in het gezicht wat ik van ze vond : Jullie zijn idioten !!!!
Dat gaf wel even een leuk effect. ze konden op dat moment toch even zonder die achterlijke telefoons
Echt hoe diep de mensheid aan het zakken is sociaal, buren die amper nog met elkaar praten.
Tot ze kanker blijken te hebben maar zelfs dan toch ook weer weg kruipen in een eenzaam bestaan.
Maar misschien ook niet elkaars ellende willen aan horen, aangezien iedereen in mijn woonomgeving kanker blijkt te hebben in vele varianten.
Meestal de meest gehate varianten waar nooit werkelijk een kuur voor is bedacht.
Men schiet in ziekenhuizen met een pistooltje op de ziekte in de hoop dat het lukt.
Heel vaak lukt dat niet blijkt in mijn omgeving, dus meerdere jaren hel met valse hoop
Want die chemo kuren zijn vaak nog erger, dan de kanker op dat moment heeft mijn ervaring geleerd.

[Reactie gewijzigd door rschwartnld op 27 februari 2024 14:23]

nofi; maar dat deden wij thuis ~30jr geleden ook alleen met de vaste telefoon en intern nummer. of bij de 'rijkere' vinden via een intercom.
Ik ga even de rest van het verhaal negeren, ga ik me niet over uitspreken hier :)
Ik heb kennissen die rondlopen met 3 toestellen omdat die dingen zo snel leeg gaan
Hebben die mensen ooit van een powerbank gehoord!? 8)7
Ja dikte is ook echt het laatste waar ik op let als ik een telefoon koop. De Redmagic 7 pro die ik nu gebruik is ook wel een beetje een "chonker". Dat zit me echt niet dwars.
Juist door de dikte valt mijn Samsung A54 toch een beetje tegen. Mijn Poco F3 met groter scherm en bijna dezelfde specs was bijna de helft dunner!
Dat snap ik niet. De A54 is 8.2mm dik, de F3 is 7.8mm dik. Geen van beiden lijken veel van die dikte in de camera's te hebben, dus zouden zo toch niet veel moeten verschillen.
Ik heb hem er even bijgepakt en je hebt gelijk. Voor het gevoel lijkt de Poco echter een stuk dunner. Ik vond hem ook veel mooier dan de A54 maar dat terzijde. De accu werd slecht dus hij moest vervangen worden.
Een millimeter of zelfs wat minder verschil kan je wel al snel voelen. Ik merkte het ook direct op toen ik de RM7p voor het eerst in de hand nam. Het is gewoon iets dat ik geen issue vind.
Inderdaad. De grootte van het scherm vind ik belangrijker. Groter is voor mij beter. Als mijn tablet van 11" in mijn broekzak zou passen zou ik daarmee bellen :) :) :) .
Als het scherm groter is is daardoor de hele telefoon groter; dan kan hij dus dus dunner zijn, als je dezelfde accu-inhoud zou willen. Maar een groter scherm verbruikt een stuk meer energie, dus wellicht komt je op gelijke accuduur uit.
Hoe groter het scherm is, bij dezelfde dikte, hoe zwakker de constructie wordt. Op een 5" telefoon kan je bijvoorbeeld makkelijk gaan zitten (doe dit alsjeblieft desondanks niet), op een 11" tablet kan je dat hoogstens 1x doen. Als je het dan ook nog eens dunner gaat maken wordt het helemaal een glasplaatje.

Doe mij maar iets lompers en degelijkers dan alles maar zo dun als mogelijk te maken. Bijkomstig voordeel is meer ruimte voor accu en koeling. Broekzakken noch handtasjes zijn beperkingen voor de dikte van een 'foon. Het enige echte nadeel is gewicht.
Voor mij ook, hoor. Geef mij maar een maximale accu.
Dat klopt natuurlijk, maar een groter scherm is ook wel waardevol. Mijn huidige foon is 6.8" en ik vind het gewoonweg te klein voor veel dingen.

Laten we het nog maar niet hebben over het feit dat we al geruime tijd spreken over "computers in onze zak" maar dat je er nog steeds bar weinig computerdingen mee kan doen.
Tja hoe vaak gebruik je nou je telefoon wanneer je de tijd hebt en gewoon thuis of op kantoor achter een fatsoenlijke computer kan zitten, met lekker toetsenbord, grote schermen, goede muis?
Best vaak eigenlijk. Of beiden tegelijk.
De titel van het artikel is naar mijn idee wat beperkend, omdat telefoons niet meer de toekomstvisie zijn voor hardware. Het is allemaal leuk meegenomen dat dit soort dingen kunnen, maar het is zoals je zegt inderdaad niet nodig.

Waar dit soort technologische vooruitgang wel nodig is, zijn bijvoorbeeld moderne AR brillen, smartwatches, en andere kleine widgets. Daar telt elke millimeter.
Ik voorzie grote problemen met AR brillen want ik denk dat mensen dan helemaal nergens meer op gaan letten en als zombies alleen nog maar via deze virtuele wereld gaan communiceren.
Zal mogelijk voor het leven op aarde een goede oplossing zijn, want kinderen worden dan helemaal niet meer verwekt anders dan in de achtergebleven landen waar techniek niet overheerst
Dan kan beter de planeet ontvolkt worden wat gelukkig toch wel gaat gebeuren getuige de snelle opwarming van de planeet door de mens.
Er zullen steeds grotere rampen gaan plaatsvinden als wij niet heel snel minder gaan OVER produceren met nutteloze technische producten.
Mensen moeten maar weer leren met elkaar te praten dat is beter voor de planeet zie mijn andere post.
Want zeg nu zelf wij zijn zo totaal niet meer verbonden met de natuur, het is alleen nog maar een bron om leeg te trekken niets meer of minder. Kijk nu naar die mini landje die de halve wereld voorziet van eten.
Echt knettergek deze homo ellendus.
Ehm niet dat het allemaal nonsens is hoor, maar take a breath dude ;)
Dit voelt als een magere marketingtekst. Geef mij dan maar een 5mm dikkere/grotere telefoon, als dat het probleem was?
Het is inderdaad een kleine stap maar daardoor niet irrelevant. De accutechnologie zelf gaat ook met kleine stappen, maar als je kijkt naar het totale verschil met een accucel nu versus 30 jaar geleden, dan is dat een huge stap! Alle beetjes helpen.
Een Samsung S24 bijvoorbeeld is 7,6mm dik. 5mm dikker ga je echt wel merken.
Ik vind het gewoon niet erg om dat te merken. Bovendien gaan deze chipafmetingen niet om hoogte maar om breedte/lengte, daar kan ik echt wel een millimetertje meer hebben.
Ik denk dat het voor bedrijven als Apple en Samsung wel mooi is meegenomen, die gaan echt geen dikkere telefoon maken voor betere accu.

Stel je voor: "The new iPhone 16, 20% thicker than its predecessor". Dat verkoopt gewoon niet aan het gros van de kopers.
Maar met "The new iPhone 16 MaxBat, double the battery life, only 20% thicker than its predecessor" ben ik overstag.
2mm.. Ligt het aan mij, of zet dat geen zoden aan de dijk mbt accu.. ?
Dat is precies wat ik dacht....
2mm... daar kan je vast een accu met dubbele capaciteit voor plaatsen ?!?
Naja, alle kleine beetjes helpen denk ik dan. Op een gegeven moment is alles zo klein dat je niet veel ruimte meer wint om een enkel onderdeel kleiner te maken. Maar je moet toch ergens beginnen. Nu is opslag kleiner te krijgen. Wellicht volgt er later nog meer en win je uiteindelijk wel een boel ruimte.
Een standaard graszode is 1.250.000 kubieke millimeter, dus deze ruimtebesparing van 21 kubieke millimeter zet 0,0000168 zoden aan de dijk. (je hebt 59.524 mensen nodig voor 1 graszode) :+

Of zoals het artikel vermeldt: "bij een dichtheid van de accu van 1000Wh per liter kom je uit rond 5 of 6mAh extra"

Op een gemiddelde accu van 4500 mAh is dat net iets meer dan 0,1%.
Zoveel scheelt het toch niet? Daarmee krijg je niet meteen ruimte voor een grotere batterij, dat is wel heel suggestief.
Een batterij zit gemiddeld tussen de 3 en 5mm. 2mm extra ruimte klinkt dan toch als aanzienlijk.
Nu vergelijk je lengte met dikte, dat werkt niet.
@Tweakers Is het mogelijk om het type geheugen op te nemen in de pricewatch? En de Best Buy Guides? In de BBG lees ik uitsluitend dingen als hoeveelheid opslag, niet het type... Zelf spiek ik vervolgens bij GSMArena om dáár dan achter te komen...
Begrijp ik uit de opslagranges dat Apple in hun dure telefoons dus niet eens flagship UFS 4 gebruikt?
Begrijp ik uit de opslagranges dat Apple in hun dure telefoons dus niet eens flagship UFS 4 gebruikt?
Klopt.
Is toch eigenlijk te bizar voor woorden voor de duurste telefoon die er zo ongeveer is?

Of kan het zijn dat Apple NVMe gebruikt ook in iDevices? Zie dit artikel uit 2015: https://semiwiki.com/ip/a...tphone-see-apples-answer/

[Reactie gewijzigd door Vroem Boem op 28 februari 2024 12:13]

Of kan het zijn dat Apple NVMe gebruikt ook in iDevices? Zie dit artikel uit 2015: https://semiwiki.com/ip/a...tphone-see-apples-answer/
Sinds iPhone 6s gebruiken ze hun eigen implementatie van NVMe
https://inquisitiveuniver...ge-and-why-apple-uses-it/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee