RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Kroongetuige Nabil B. krijgt 10 jaar cel, dit is de uitleg van de rechter

De rechter in het proces mocht niet herkenbaar in beeld komen. Beeld © RTL Nieuws

"U moet leven met de realiteit dat u altijd over uw schouder zult moeten kijken." Dat waren de woorden van de rechter aan het adres van Nabil B. kroongetuige in de zaak Marengo. Hij kreeg 10 jaar cel opgelegd. De rechter legde duidelijk uit hoe hij bij deze straf uitkwam.

"Door uw verklaringen zijn vijf moorden opgelost waar geen zicht op was", zei de rechter. Nabil B. liet zich begin 2018 aanhouden om kroongetuige te worden. Een kroongetuige is doorgaans zelf verdachte in de zaak, en bereid om in ruil voor bijvoorbeeld strafvermindering verklaringen af te leggen.

"Voor mij was het toen belangrijk om te weten hoe lang ik uiteindelijk zou moeten zitten", zei B. eerder.

Welke straf is passend

Hij hielp dus met enorm belangrijke informatie in de zoektocht naar daders van moorden. En dat resulteerde in een halvering van zijn celstraf. 

Ridouan Taghi kreeg in het proces levenslang, hieronder zie je de uitspraak van de rechter:

Bekijk hier hoe Ridouan Taghi levenslang krijgt

00:33
Het was geen verrassing, maar Ridouan Taghi kreeg levenslang.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechter 'alle factoren meegenomen'. Dat wil zeggen: omstandigheden die daarop invloed hebben. In het geval van B. ging het bijvoorbeeld om de zwaarte van zijn detentie de afgelopen periode. "Er waren grote beperkingen in uw contacten."

Drie moorden

"Daarnaast werd u sinds het begin van de strafzaak geconfronteerd met de moord op uw broer, uw advocaat en vertrouwenspersoon." Daarmee doelde de rechter op broer Reduan, advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries. "U moest dat verwerken tijdens het proces."

Levenslang voor Taghi

Ridouan Taghi kreeg vandaag levenslang in het strafproces. Ook medeverdachten Saïd R. en Mario R. kregen die straf. Tegen drie anderen was ook levenslang geëist, maar kregen dat niet. Achraf B. moet 29 jaar de gevangenis in. Mohamed R. 27 jaar en Mao R. 15 jaar. In dit verhaal lees je alle straffen tegen de 17 verdachten.

Het waren zeer belastende omstandigheden, en de rechter benadrukte geregeld dat Nabil B. wel telkens zijn deel van de overeenkomst was nagekomen.

24 jaar

De rechter zei dat voor de delicten van B. een basisstraf van 24 jaar in 2017 redelijk zou zijn. Sindsdien wordt er steeds zwaarder gestraft, maar toch hield de rechter de 24 jaar van tijdens het maken van de overeenkomst aan. B. werd onder meer veroordeeld voor het medeplegen van meerdere moorden. Ook maakte hij deel uit van de criminele organisatie.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Voor het aanhouden van de 24 jaar had de rechter ook een verklaring. "Het dient een maatschappelijk belang. Als we hoger zouden straffen dan waar je op basis van een kroongetuigeovereenkomst op mocht rekenen, zou het om die reden kunnen gebeuren dat verdachten geen kroongetuige meer zouden willen worden, en ernstige misdrijven dus onbestraft blijven."

Nieuw bestaan

Die 24 jaar werd door alle eerder genoemde factoren verlaagd tot 20 jaar. Met de halvering door zijn rol als kroongetuige, kreeg Nabil B. uiteindelijk 10 jaar cel, met aftrek van het voorarrest. En hij zit al flink wat jaren vast. Het zou kunnen zijn dat B. volgend jaar de cel al uitloopt.

Nadat B. vrijkomt zal er ook voor hem worden gezorgd, aangezien het gevaar voor hem dan mogelijk niet geweken is. Een nieuw bestaan in het buitenland is dan bijvoorbeeld een mogelijkheid.