61426768 bsr agency

Bron: voorstel staakt-het-vuren Gaza gaat uit van 40 dagen

Nieuwsfeb 27 , 11:35
De Palestijnse beweging Hamas heeft een ontwerpvoorstel ontvangen voor een staakt-het-vuren met Israël, stelt een bron van persbureau Reuters. Het conceptvoorstel gaat uit van een aanvankelijke periode van veertig dagen waarin alle militaire operaties tijdelijk worden gestopt.

Voorstel

Ook zegt de bron van Reuters dat het ontwerpvoorstel de toezegging bevat dat Israël dagelijks vijfhonderd vrachtwagens met hulpgoederen toelaat en dat er duizenden tenten en caravans zullen worden geleverd. Ziekenhuizen en bakkerijen in Gaza moeten worden gerepareerd.
Reuters komt dinsdagochtend met de informatie van de hooggeplaatste bron naar buiten. Het ontwerpvoorstel is opgesteld bij recent overleg in Parijs, waarbij Egypte, Israël, Qatar en de Verenigde Staten aanwezig waren. In het voorstel zou ook staan dat Israëlische vrouwen, kinderen jonger dan 19 jaar, bejaarden en zieken onder de gijzelaars door Hamas moeten worden vrijgelaten, in ruil voor de vrijlating van Palestijnse gevangen. Daarbij zou de verhouding 1 tot 10 moeten gelden: er moeten 40 Israëliërs worden vrijgelaten en 400 Palestijnse gevangenen.

Vastenmaand ramadan

Ook staat volgens de bron in het ontwerpvoorstel dat een geleidelijke terugkeer van ontheemde Palestijnse burgers naar het noorden van Gaza mogelijk moet worden, afgezien van mannen van militaire leeftijd.
Als het tot een deal komt, heeft Israël volgens de Amerikaanse president Joe Biden al toegezegd dat het de strijd ook kan stilleggen tijdens de ramadan. "De ramadan komt eraan. De Israëliërs hebben ermee ingestemd dat ze dan geen activiteiten uitvoeren", zei Biden tijdens een interview. "Dat geeft ons tijd om de gijzelaars vrij te krijgen."