Een wiskundeles in Drachten (foto ter illustratie)
Volledig scherm
Een wiskundeles in Drachten (foto ter illustratie) © ANP / Jilmer Postma

Rekenvaardigheid van veel onderbouwleerlingen ernstig onder de maat, inspectie is bezorgd

De rekenvaardigheid van scholieren is fors onder de maat, concludeert de Onderwijsinspectie in een nieuw rapport. Een flink deel van de leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs heeft nog niet de reken- en wiskundevaardigheden die nodig zijn voor het succesvol vervolgen van hun opleiding. Dat baart de inspectie zorgen, want ‘leerlingen die de basis in rekenen en wiskunde niet beheersen zijn beperkt in hun toekomstmogelijkheden’.

70 reacties

  • Bert Wijts

    2 maanden geleden
    Onlangs vroeg iemand (met een afgeronde universitaire opleiding), of ik even met hem mee wilde denken bij het bestellen van materiaal. We kwamen beiden uit op 21x12,5 meter. “Mooi”, zegt hij, “ik pak even mijn rekenmachientje”. Ik dacht echt even serieus dat hij een grapje maakte…. Beslist niet alles was vroeger beter, maar het reken en taalonderwijs is al vele tientallen jaren van echt bedroevend niveau.@ Hans de Ridder: Heeft niets te maken met lage intelligentie, maar alles met onderwijs!
  • C.J.H. PIETERSE

    2 maanden geleden
    @Ben Slats: Zijn er dan didactische "experts" (vaak theoretici zonder/weinig lesgeefervaring!) die bij uitgeverijen lobbyen om hun (natuurlijk véél betere..!) methode te publiceren? En gaan die uitgevers dan weer lobbyen bij het Min. v. Onderwijs om toch vooral die ene nieuwe methode aan te bevelen c.q. te verplichten bij basisschooldirecteuren die kort lesgaven: dat slechts zagen als opstapje naar de (veel beter betaalde!) managementfunctie? En mag de lobby-winnaar dan aan alle scholen leveren?
  • Ben Slats

    2 maanden geleden
    @ron martinali: helemaal mee eens! Echter door de grote toename van Engelse woorden in onze taal is , als ik het goed heb, ' fokschaap' vervangen door : ' t sexy fokschaap. Maar dat zal ook wel werken.
  • Ben Slats

    2 maanden geleden
    Nogmaals: Er wordt in rekenschriften niet meer gewerkt, die zijn veel te goedkoop. Nee liever dure werkschriften. Elk jaar opnieuw aan te schaffen. Scholen kunnen er niet onderuit , er zijn bijna geen alternatieven. Bekijk eens hoe onze rekendidactici de staartdelingen aanleren via de rekenmethodes. Absurd. Evenals 'de tafels' ! Alles moet inzichtelijk. En als de inspectie komt kijken krijg je op je falie omdat je nog ouderwets de tafels stampt! Aanpakken die uitgevers, en snel een beetje!
  • peter bruinsma

    2 maanden geleden
    Voor dat je statie geld inleverd, eerst eens aan de kleine vragen wat het totaal bedrag wordt.
  1. Het grootste oorlogsarchief wordt openbaar, dat ligt zwaar op de maag: 'Dit is heel gevoelig materiaal’
    PREMIUM

    Het grootste oorlogsar­chief wordt openbaar, dat ligt zwaar op de maag: 'Dit is heel gevoelig materiaal’

    Wie heulde met de Duitsers, wie verraadde wie, wiens voorouders waren lid van de NSB? Dat kan iedereen straks opzoeken in 485.000 dossiers van verdachte ‘foute Nederlanders’. De meeste Nederlanders juichen toe dat het grootste en meest beladen oorlogsarchief openbaar en online wordt gezet, blijkt uit een enquête. Maar het ligt ook zwaar op de maag. Worden trauma’s opgerakeld, familiegeheimen onthuld en nazaten aan de schandpaal genageld?
  2. Ruim 100 arrestaties na XR-demonstratie op de A10, circa 30 zitten nog vast
    update/met video

    Ruim 100 arresta­ties na XR-demonstra­tie op de A10, circa 30 zitten nog vast

    De politie heeft ruim honderd mensen opgepakt tijdens de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) zaterdagmiddag in Amsterdam. Volgens een woordvoerster van de politie zijn zo’n negentig demonstranten direct weer heengezonden. Enkele tientallen mensen moeten langer in de cel blijven. Zij worden verdacht van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de snelweg. Een precies aantal kan de woordvoerster niet geven, maar het zou gaan om ‘om en nabij de dertig mensen’.
    Amsterdam