CIA bouwde ‘12 geheime spionagebases’ in Oekraïne en voerde het afgelopen decennium een ​​schaduwoorlog, bevestigt Bombshell NYT rapport

0

Zondag publiceerde The New York Times een explosieve en zeer late volledige erkenning dat de Amerikaanse inlichtingendiensten niet alleen een belangrijke rol hebben gespeeld in de besluitvorming in Oekraïne tijdens de oorlog, maar ook hightech commando- en controlespionagecentra hebben opgericht en gefinancierd, en dat al lang voor de Russische invasie van 24 februari twee jaar geleden deden, meldt Zero Hedge.

Een van de grootste onthullingen is dat het programma tien jaar geleden is opgezet en drie verschillende Amerikaanse presidenten omvat. The Times zegt dat het CIA-programma om de Oekraïense inlichtingendiensten te moderniseren de voormalige Sovjetstaat en zijn capaciteiten heeft ‘getransformeerd’ tot ‘de belangrijkste inlichtingenpartners van Washington tegen het Kremlin van vandaag’.

Dit omvatte onder meer dat de dienst Oekraïense inlichtingenofficieren in het geheim heeft opgeleid en uitgerust, tot vlak na de staatsgreep van Maidan in 2014, en dat er een netwerk van twaalf geheime bases langs de Russische grens is gebouwd  werk dat acht jaar geleden begon. Deze inlichtingenbases, van waaruit de communicatie van Russische commandanten kan worden opgevangen en Russische spionagesatellieten kunnen worden gemonitord, worden gebruikt voor het lanceren en volgen van grensoverschrijdende drone- en raketaanvallen op Russisch grondgebied.

Dit betekent dat met de onthulling van het ‘goed bewaarde geheim’ de wereld zojuist een grote stap dichter bij de Derde Wereldoorlog is gekomen, aangezien het betekent dat de CIA grotendeels verantwoordelijk is voor de effectiviteit van de recente golf van aanvallen, waaronder directe drone-inslagen op belangrijke gebieden. olieraffinaderijen en energie-infrastructuur.

Lees meer
WW3: NAVO-chef bevestigt dat 'Oekraïne zich bij de NAVO zal aansluiten'

“Zonder hen [de CIA en de door haar opgeleide elitecommando’s] zou er voor ons geen manier zijn geweest om de Russen te weerstaan ​​of te verslaan”, aldus Ivan Bakanov, voormalig hoofd van de SBU, de binnenlandse inlichtingendienst van Oekraïne.

Een belangrijke bron van de onthullingen van de NYT  onthullingen die misschien geen verrassing zullen zijn voor degenen die nooit zo gemakkelijk bereid zijn het reguliere ‘officiële’ verhaal over de gebeurtenissen te slikken  wordt geïdentificeerd als een topcommandant van de inlichtingendienst, genaamd generaal Serhii Dvoretskiy.

Het is duidelijk dat Kiev en Washington nu willen dat  de wereld op de hoogte is van de diepe inlichtingenrelatie die zij de afgelopen tien jaar probeerden te verbergen. Het is misschien een soort waarschuwing aan Moskou op een moment dat de Oekraïense strijdkrachten zich terugtrekken: de VS vechten hand in hand met de Oekraïners. En toch bevestigen de onthullingen in het NY Times-rapport ook waar president Poetin Washington al die tijd precies van heeft beschuldigd.

Hoewel het lange NYT-rapport vol staat met nieuwe onthullingen en bevestigingen van hoe diep de CIA altijd bij Oekraïne betrokken is geweest, staan ​​hieronder zeven van de grootste die in het verhaal voorkomen …

Beschrijving van een geheime spionagebunker

Het rapport bevat een verrassend gedetailleerde beschrijving van een van de ‘geheime’ ondergrondse commandocentra die door de CIA zijn opgezet nabij de Russische grens… locatie uiteraard niet bekendgemaakt:

Niet ver daar vandaan daalt een discrete doorgang af naar een ondergrondse bunker waar teams van Oekraïense soldaten Russische spionagesatellieten volgen en gesprekken tussen Russische commandanten afluisteren. Op één scherm volgde een rode lijn de route van een explosieve drone die door de Russische luchtverdediging vloog van een punt in centraal Oekraïne naar een doel in de Russische stad Rostov.

De ondergrondse bunker, gebouwd ter vervanging van het verwoeste commandocentrum in de maanden na de Russische invasie, is een geheim zenuwcentrum van het Oekraïense leger.

Er is nog een geheim: de basis wordt bijna volledig gefinancierd en gedeeltelijk uitgerust door de CIA.

Elite-commandomacht

Binnen twee jaar na de door het Westen gesteunde staatsgreep in Oekraïne in 2014 had de CIA een trainingsprogramma opgezet voor Oekraïense elite-agenten:

Rond 2016 begon de CIA met het trainen van een elite Oekraïense commandomacht – bekend als Unit 2245 – die Russische drones en communicatieapparatuur buitmaakte, zodat CIA-technici deze konden reverse-engineeren en de encryptiesystemen van Moskou konden kraken. (Eén officier in de eenheid was Kyrylo Budanov, nu de generaal die de militaire inlichtingendienst van Oekraïne leidt.)

En de CIA hielp ook bij het opleiden van een nieuwe generatie Oekraïense spionnen die opereerden in Rusland, in heel Europa, en in Cuba en andere plaatsen waar de Russen een grote aanwezigheid hebben.

Oekraïne omgevormd tot een ‘centrum voor het verzamelen van inlichtingen’

Het Amerikaanse inlichtingennetwerk in Oekraïne (dat ook neerkomt op het NAVO-inlichtingennetwerk) is in werkelijkheid uitgebreider geweest dan vrijwel alle eerdere speculaties in de media hadden gedacht. Oekraïne is lange tijd een enorm ‘centrum voor het verzamelen van inlichtingen’ geweest voor Washington en zijn partners:

In meer dan 200 interviews beschreven huidige en voormalige functionarissen in Oekraïne, de Verenigde Staten en Europa een partnerschap dat bijna ten onder ging aan wederzijds wantrouwen voordat het zich gestaag uitbreidde en Oekraïne veranderde in een centrum voor het verzamelen van inlichtingen dat meer Russische communicatie onderschepte dan het CIA-station in Kiev, Oekraïne, aanvankelijk aankon. Veel van de functionarissen spraken op voorwaarde van anonimiteit om inlichtingen en gevoelige diplomatieke zaken te bespreken.

Nu zijn deze inlichtingennetwerken belangrijker dan ooit, nu Rusland in het offensief is en Oekraïne meer afhankelijk is van sabotage en langeafstandsraketten waarvoor spionnen ver achter de vijandelijke linies nodig zijn. En ze lopen steeds meer gevaar: als de Republikeinen in het Congres de militaire financiering van Kiev stopzetten, zal de CIA wellicht moeten terugschroeven.

Enorme erkenning door de NYT dat Poetin feitelijk gelijk had

Hieronder vindt u een enorm ironisch fragment uit het Times-rapport. Het gedeelte begint met de opmerking dat Poetin herhaaldelijk de VS-NAVO de schuld heeft gegeven van het uitbreiden van zijn militaire en inlichtingeninfrastructuur naar Oekraïne. Dit was niet alleen al het afgelopen decennium aan de gang, zoals nu wordt toegegeven, maar werd door het Kremlin gepresenteerd als een belangrijke oorzaak van de Russische invasie van 24 februari 2022. Poetin en zijn functionarissen waren aan de vooravond van de invasie onvermurwbaar dat de NAVO Oekraïne aan het militariseren was. The Times lijkt nu volledig toe te geven dat dit inderdaad het geval was:

Poetin heeft de westerse inlichtingendiensten al lang de schuld gegeven van het manipuleren van Kiev en het zaaien van anti-Russische sentimenten in Oekraïne.

Volgens een hoge Europese functionaris overwoog Poetin tegen het einde van 2021 of hij zijn grootschalige invasie zou lanceren toen hij een ontmoeting had met het hoofd van een van Ruslands belangrijkste spionagediensten, die hem vertelde dat de CIA, samen met de Britse MI6, Oekraïne controleerden en het veranderden in een bruggenhoofd voor operaties tegen Moskou.

Advertisement

…Amerikaanse functionarissen waren vaak terughoudend om zich volledig in te zetten, uit angst dat Oekraïense functionarissen niet te vertrouwen waren, en omdat ze zich zorgen maakten over het provoceren van het Kremlin. Toch maakte een hechte kring van Oekraïense inlichtingenfunctionarissen ijverig de CIA het hof en maakten zichzelf langzamerhand van vitaal belang voor de Amerikanen. In 2015 arriveerde generaal Valeriy Kondratiuk, toenmalig hoofd van de militaire inlichtingendienst van Oekraïne, bij een ontmoeting met het plaatsvervangend hoofd van de CIA en overhandigde zonder waarschuwing een stapel uiterst geheime dossiers.

Staatsgreep van 2014… en de Krim

Het rapport verwijst indirect naar deze zeer kritieke periode die Oekraïne en Rusland op hun tragische ramkoers zette:

Terwijl het geweld escaleerde, landde een ongemarkeerd vliegtuig van de Amerikaanse regering op een luchthaven in Kiev met aan boord John Brennan, destijds directeur van de CIA. Hij vertelde Nalyvaichenko dat de CIA geïnteresseerd was in het ontwikkelen van een relatie, maar alleen in een tempo waar de dienst zich prettig bij voelde, aldus Amerikaanse en Oekraïense functionarissen.

Voor de CIA was de onbekende vraag hoe lang Nalyvaichenko en de pro-westerse regering zouden blijven bestaan. De CIA had zich al eerder gebrand in Oekraïne.

…Het resultaat was een delicate evenwichtsoefening. De CIA moest de Oekraïense inlichtingendiensten versterken zonder de Russen te provoceren. De rode lijnen waren nooit precies duidelijk, waardoor er een aanhoudende spanning in de samenwerking ontstond.

Operatie Goudvis

Geld en geavanceerde technologie van de CIA hebben de Oekraïners in staat gesteld afluisteroperaties uit te voeren die veel verder gaan dan waartoe zij anders in staat zouden zijn. Al die tijd werden elitecommandoteams door de CIA getraind in Europese steden als onderdeel van een programma genaamd ‘Operatie Goldfish’. De NYT-rapportage bevat een beetje een ‘opschepperij’ over de Oekraïners die nu Russische militaire netwerken kunnen hacken:

In de bunker wees Dvoretskiy op communicatieapparatuur en grote computerservers, waarvan sommige door de CIA werden gefinancierd. Hij zei dat zijn teams de basis gebruikten om de beveiligde communicatienetwerken van het Russische leger te hacken.

“Dit is het ding dat in satellieten inbreekt en geheime gesprekken decodeert”, vertelde Dvoretskiy tijdens een tournee aan een Times-journalist, eraan toevoegend dat ze ook spionagesatellieten uit China en Wit-Rusland hackten.

…De CIA begon in 2016, na de cruciale bijeenkomst in Scattergood, apparatuur te sturen, zei Dvoretskiy, die gecodeerde radio’s en apparaten leverde voor het onderscheppen van geheime vijandelijke communicatie.

Een verbluffende bekentenis: “Tiptoeing Around Trump”

Een van de meest interessante en curieuze momenten uit het NYT-rapport is een beschrijving van de omvang van het CIA-programma onder de regering-Trump. Het rapport suggereert dat de werkelijke reikwijdte misschien zelfs voor Trump verborgen is gebleven. De Russische haviken in zijn regering deden stilletjes het ‘vuile werk’, zo wordt ons verteld:

De verkiezing van Trump in november 2016 zette de Oekraïners en hun CIA-partners op scherp.

Trump prees Poetin en wees de rol van Rusland in de verkiezingsinmenging af. Hij was achterdochtig tegenover Oekraïne en probeerde later de president van Oekraïne, Volodymyr Zelenskyy, onder druk te zetten om zijn Democratische rivaal Biden te onderzoeken, wat resulteerde in de eerste impeachment van Trump.

Het rapport benadrukt vervolgens: “Maar wat Trump ook zei en deed, zijn regering ging vaak de andere kant op. Dit komt omdat Trump Russische haviken op sleutelposities had geplaatst , waaronder Mike Pompeo als CIA-directeur en John Bolton als nationale veiligheidsadviseur.”

En verder: “Ze bezochten Kiev om hun volledige steun voor het geheime partnerschap te onderstrepen, dat zich uitbreidde met meer gespecialiseerde trainingsprogramma’s en de bouw van extra geheime bases.” Gezien de poging om Trump in een negatief daglicht te stellen, zal het interessant zijn om te zien hoe hij en zijn campagne op het rapport reageren. Maar de reactie van Poetin en het Kremlin in de komende dagen zal gevolgen hebben.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan om onze gratis dagelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws direct in je mailbox te ontvangen:

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Vergeet niet de bevestigingsmail te openen om de nieuwsbrief te activeren (check je spambox als je hem niet ziet)


Ik heb er in januari 2022 al over bericht:

Amerikaanse inlichtingendienst CIA traint paramilitairen in Oekraïne om Russen te doden

Er wordt vooraf gemodereerd dus het kan even duren voor je comment verschijnt.

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over

Meer Laden
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties