Onderwijsinspectie: rekenvaardigheden van middelbare scholieren zijn ondermaats

Nieuws
De Onderwijsinspectie luidt de noodklok over de reken- en wiskundevaardigheden van tweedejaars leerlingen van het voortgezet onderwijs. Veel vmbo’ers in de onderbouw blijven steken onder het niveau dat aan het einde van de basisschool wordt vereist.
Irene de Zwaan / vk
dinsdag 27 februari 2024 om 05:00 aangepast 05:53
Op het gebied van de leesvaardigheid waren de resultaten nog zorgwekkender: een derde van de leerlingen dreigt het onderwijs laaggeletterd te verlaten.
Op het gebied van de leesvaardigheid waren de resultaten nog zorgwekkender: een derde van de leerlingen dreigt het onderwijs laaggeletterd te verlaten. beeld anp / Robin Utrecht

Amsterdam

Net als bij ondermaatse leesvaardigheden, waarvoor de inspectie eerder al waarschuwde, heeft dit directe gevolgen voor hun toekomstige opleiding en maatschappelijk functioneren. Hoewel uit het onderzoek blijkt dat veel leerlingen het vak wiskunde niet leuk vinden en er bovendien het nut niet van inzien, zijn cijfers volgens de inspectie van wezenlijk belang om bijvoorbeeld bedragen in de winkel, een energierekening of een recept te begrijpen.

Dat het niveau van onderbouwleerlingen ver achterloopt op de ambities van de overheid, baart de inspectie dan ook ‘zorgen’. Aan het einde van het tweede leerjaar behaalde maar liefst 75 procent van de onderzochte vmbo-basis/kader-leerlingen het door de overheid wettelijk vastgestelde referen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
‘De jeugdarts is een belangrijke samenwerkingspartner voor de huisarts.’

Jeugdartsen willen taken van overbelaste huisartsen overnemen: 'We doen nu dingen dubbel'

Om overbelaste huisartsen en kinderartsen werk te besparen, maar ook om serieuzer te worden genomen als beroepsgroep, willen jeugdartsen meer medische taken overnemen van de huisarts.

Angelique en Mario ­Geraeds thuis in Breda op de bank met hun zwangere schoondochter Kimberly Roovers en zoon Stefano.

Kimberly en Stefano wonen straks met hun baby bij zijn ouders: 'Huren was voor mij geen optie'

Werkende jongeren wonen vanwege de krapte op de woningmarkt langer bij hun ouders. Sommigen stellen daarom het krijgen van kinderen uit. Ook voor Kimberly en Stefano is een eigen huis ‘gewoon niet te doen’.

De Amsterdamse Jordaan loopt vol met mensen die Koningsnacht vieren.

Ondanks kou en regen drukke Koningsnacht in de grote steden, weer op Koningsdag wisselvallig

Ondanks de frisse temperaturen en de regen stroomden meerdere steden vrijdagavond vol voor Koningsnacht. De gemeente Utrecht riep tegen 23.00 uur op niet meer naar de stad te komen.

Prinses Amalia en Koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag in Emmen.

Lees het liveblog over Koningsdag terug • Amalia: in Spanje meer vrijheid van in Nederland • Bezoek aan Emmen ten einde • A10 weer open

Rommelmarkten, familiebezoek en barbecueën in de achtertuin: Nederland viert Koningsdag. De koninklijke familie deed dat in Emmen. In dit liveblog hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws.

Rients Boiten, Johan en Froukje Poelarends-Pouwels en Cieka Galenkamp. Allen kregen zij vrijdag een koninklijke onderscheiding.

Rients, Froukje, Johan en Cieka kregen een lintje. 'De Bijbel zegt: niet oordelen, maar helpen'

Achter elk 'lintje' schuilt een verhaal. Dit zijn vier van die verhalen: gewone Nederlanders die zich inzetten voor hun medemens en daarvoor vrijdag koninklijk onderscheiden werden. 'Ik had dit nooit alleen kunnen doen.'

Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.